Unge arkitekter løber med Nykredits Arkitekturpris

Generel hjælp til Nykredit Online Udskriv denne side Tilføje siden i foretrukne
 

24. april 2008

Den 36-årige århusianske arkitekt Mikkel Frost jublede sammen med kollegerne, da de fik at vide, at deres unge arkitektfirma CEBRA vinder Nykredits Arkitekturpris 2008, som med en forhøjet præmiesum på nu 500.000 kr. kan måle sig med verdens mest prestigefulde arkitekturpriser. Samtidig kan ONV Arkitekter fra Vanløse se frem til at modtage Nykredits Motivationspris for deres bud på billige boliger ved prisoverrækkelsen den 8. maj.

- Vi er kolossalt stolte! Det er et kæmpe skulderklap for en ung arkitektvirksomhed som vores. Prisen vil åbne helt nye døre for os både herhjemme og i udlandet. Og så er vi dybt beærede over at indtræde på samme liste som de absolut største danske arkitektnavne, siger Mikkel Frost, medstifter af CEBRA.


Foto:Arkitekterne Mikkel Frost, Carsten Primdahl
og Kolja Nielsen fra arkitektfirmaet CEBRA.


 
Fornyer af dansk arkitektur
- CEBRA er et navn, som danskerne godt kan begynde at vende sig til - på linje med ikoner som Jørn Utzon, Henning Larsen, Olafur Eliasson og Lene Tranberg, fortæller formanden for Nykredits prisudvalg og adm. direktør Kent Martinussen i Dansk Arkitektur Center.

- CEBRA er en af de stærkeste fornyere af den danske arkitekttradition. CEBRA vender ikke sin tradition ryggen, men bringer med en stærk global inspiration fornyet liv til dansk arkitektur. CEBRA formår at realisere ambitionen om, at arkitektur kan skabe værdi for de mange, siger Kent Martinussen og nævner CEBRAs design af Bakkegårdsskolen i Gentofte og deres planer om at omskabe det tidligere Horsens Statsfængsel til en ny levende bydel.


Foto:Projekt Bakkegård fra arkitektfirmaet CEBRA.

 

Arkitektur på fabrik vinder pris
Tanken om at arkitekter kan løse de udfordringer, som det moderne velfærdssamfund står over for, synes at være en bærende idé for dette års prisuddeling. Nykredits Motivationspris, der fra i år er forhøjet fra 50.000 til 100.000 kr., går til ONV Arkitekter, der har formået at omsætte en konkret vision om billige boliger i bl.a. København til en arkitektur, hvor boliger af høj kvalitet bygges på fabrik.

Nytænkning belønnes
I Nykredit glæder man sig særligt over, at årets to prisvindere står for en nytænkning i dansk arkitektur.

- Vi ønsker med Nykredits Arkitekturpris at belønne arkitekter, der tænker nyt, og som tilfører en stærk dansk arkitekturtradition nye perspektiver af høj kvalitet til gavn for os alle, fortæller Peter Engberg Jensen, koncernchef i Nykredit, i forbindelse med offentliggørelsen.


Foto:Arkitekt Søren Rasmussen fra ONV
Arkitekter.

 
Dansk arkitekturpris i verdensklasse
Danske arkitekter oplever i disse år en stor succes og opmærksomhed. Det er Nykredits Fonds ønske at kreditere med en dansk arkitekturpris, der tåler sammenligning med de mest eftertragtede priser i verden.

Nykredits Fond, som står bag uddelingen af Nykredits Arkitekturpris, har valgt at give prisen et markant økonomisk løft fra 300.000 til 500.000 kr. Det bringer Nykredits Arkitekturpris op i den internationale superliga på linje med arkitekturens ukronede svar på en Nobelpris, The Pritzker Architecture Prize, der har en værdi på lige under 500.000 kr. og den prestigefyldte europæiske arkitekturpris Mies van der Rohe Architecture Award på godt 375.000 kr.


Foto:Projekt Billige Boligere fra ONV Arkitekter.


- Vores ambition er ikke at konkurrere med de store internationale arkitekturpriser som Pritzker-prisen eller Mies van der Rohe-prisen. Vores ambition er at anerkende danske aktører i arkitekturen, som tænker nyt, og som skaber kvalitet i det byggede miljø. Det ønsker vi at kreditere på et niveau, der matcher de førende internationale priser, siger Peter Engberg Jensen.

Prisoverrækkelse ved kulturministeren
Arkitekterne Mikkel Frost, Carsten Primdahl og Kolja Nielsen fra CEBRA samt arkitekt Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter vil få overrakt de to prestigefulde arkitekturpriser af kulturminister Brian Mikkelsen ved den officielle prisoverrækkelse hos Nykredit, Kalvebod Brygge 1-3, for indbudte gæster torsdag den 8. maj kl. 17. Pressen er meget velkommen.
 


Yderligere oplysninger 
Kommunikationsdirektør Nels Petersen, tlf. 44 55 14 70/20 22 22 72.
 
Billeder
Her kan du hente billeder i højere opløsning af prisvinderne. Højreklik på linket og vælg "Gem destination som...".
» Arkitekterne Mikkel Frost, Carsten Primdahl og Kolja Nielsen fra arkitektfirmaet CEBRA
 
Fakta om