Efterlønsudbetaling - Unge vender ryggen til efterlønnen i stor stil

Generel hjælp til Nykredit Online Tilføje siden i foretrukne Udskriv denne side
Efterlønsudbetaling - Unge vender ryggen til efterlønnen i stor stil

1. maj 2012

Mere end 80% af unge under 40 år har enten afmeldt efterlønnen eller overvejer at gøre det. De tror ikke på, at efterlønnen vil eksistere, når de selv engang skal bruge den.

For information om analysen, kontakt økonom Johan Juul-Jensen, jojj@nykredit.dk tlf. 44 55 25 57

Hele 83% af unge under 40 år, der har været tilmeldt efterlønnen, har enten afmeldt den eller overvejer at gøre det. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Nykredit.

Ifølge undersøgelsen har 43% afmeldt ordningen allerede i løbet af de første tre uger af april, og blandt dem, der endnu ikke har afmeldt den, har 31% besluttet at gøre det, mens 38% overvejer det.

Som begrundelse svarer næsten otte ud af 10, at de ikke tror, at efterlønnen vil eksistere, når de selv skal på pension. Andre svarer, at de ikke længere mener, at ordningen er økonomisk attraktiv, og at de hellere vil have efterlønspengene udbetalt til forbrug.

Netop de yngste efterlønstilmeldte – alle født efter 1963 – vil blive fuldt ud påvirket af de nye, skærpede efterlønsregler, og vil derfor have det største incitament til at forlade ordningen. Dette incitament forstærkes af, at denne gruppe har den største skepsis til, om efterlønnen overhovedet vil eksistere, når de selv engang kan gå på pension.

- Vi kan se at tilliden til efterlønnen er mindst blandt de unge. Det skal man nok ikke tolke som et udtryk for, at denne gruppe er mere pessimistiske men snarere som en rationel skepsis til en ydelse, der ligger langt ud i fremtiden. Jo længere der er til efterlønsalderen, desto mere kan verden nå at ændre sig i den mellemliggende periode, siger økonom i Nykredit Johan Juul-Jensen.

Vil afdrage på gæld og købe forbrugsgoder
Mange af de unge, der afmelder ordningen, vil bruge efterlønsudbetalingen til at indbetale ekstra på deres pensionsopsparing, men flest ønsker at nedbringe deres gæld og at øge deres forbrug. Konkret svarer 36%, at de vil nedbringe deres gæld, mens knap hver tredje vil øge forbruget. Det er højere end gennemsnittet, hvor kun hver fjerde svarer, at de vil bruge efterlønspenge til at købe forbrugsgoder.

- At hele 83% af de unge enten har afmeldt efterlønnen eller overvejer er et stort tal, men kommer for så vidt ikke bag på os. Unge bliver hårdest ramt af de skærpede efterlønsregler og har de længste udsigter med hensyn til at kunne benytte efterlønnen. I en tid med sociale reformer og nedskæringer samt en debat om offentlige udgifter, er det ikke underligt, at de unge foretrækker én fugl i hånden frem for ti på taget, siger Johan Juul-Jensen.

Han vurderer desuden ud fra undersøgelsen, at de unge tilsyneladende har en fin balance mellem gældsafvikling, opsparing og forbrug. Ved at spare op og betale ned på gælden forbedrer de deres privatøkonomi på både kort og lang sigt, og samtidig er de så betænksomme at imødekomme de politikere, der netop havde håbet på øget privat forbrug som en konsekvens af efterlønsreformen.

Ældre mere positive
I modsætning til de unge er er de ældste efterlønstilmeldte, gruppen fra 56 år til 65 år, ikke overraskende anderledes positivt stemte over for efterlønnen. 22% i denne gruppe har afmeldt efterlønnen, og blandt de resterende 78%, som ikke har hævet den, har blot 3% planer om at gøre det og kun 3% er i tvivl.

Flere iagttagere havde vurderet, at særligt den ældre efterlønstilmeldte ville bruge eventuelle efterlønsudbetalinger til forbrug, men Nykredits undersøgelse viser, at hele 44% af de ældre ønsker at afdrage på gæld og at kun 12% planlægger at øge forbruget.

 

Hent analyse som pdf

 

Tilmeld RSS-feed

Modtag besked via RSS-feed, hver gang Nykredit udsender analyser og kommentarer.

Tilmeld RSS-feed

 

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag en mail, når vi udsender analyser og kommentarer om bolig- økonomi, markedsudvikling og investering.
 

Arkiv

Oversigt over analyser og kommentarer fra 2002 til 2014.