Rentetilpasning marts 2012 - Låntagerne får halveret deres renter

Generel hjælp til Nykredit Online Tilføje siden i foretrukne Udskriv denne side
Rentetilpasning marts 2012 - Låntagerne får halveret deres renter

27.02.12


    Af seniorøkonom Steen Hauskou Bertelsen, shb@nykredit.dk

  • Tendensen til lavere renter på Tilpasningslån ser ud til at fortsætte
  • Resultatet på den første af 10 dages dages auktioner indikerer en F1-rente på 1,0%
  • F1-låntagerne får halveret deres rente fra sidste år


Kontantrenterne i historisk lavpunkt
Auktionerne til fastsættelse af renterne på Tilpasningslånene til april er nu gået i gang. Den første dags resultat indikerer, at niveauet ligger lidt under, hvad vi så til rentetilpasningen ved årsskiftet. Det ser således i øjeblikket ud til, at renten på F1-lån med rentetilpasning i april får en historisk lav kontantrente på 1,0%.

Fortsætter auktionsresultaterne i dette niveau kan F1-låntagerne således se frem til at få mere end halveret deres rente i forhold til det de betaler nu.

Da Nykredit startede med at rentetilpasse lån i april 2010, er der endnu ingen låntagere med april F3- og F5-lån, der tidligere har fået rentetilpasset deres lån. Men låntagere, der har valgt at ændre renteprofil til F3 og F5, kan se frem til at få laveste kontantrenter i historien med renter på omkring 1,32% og 1,88%.

Gældskrise og lav økonomisk vækst
Årsagen til de forventeligt ekstremt lave kontantrenter ved rentetilpasningen skal findes i den europæiske gældskrise, samt det faktum, at den økonomiske vækst i Europa er under stort pres. Der er således recession i flere af de sydeuropæiske lande, og når væksten i det øvrige Europa ikke er prangende ser det vækstmæssigt ikke så godt ud for den samlede økonomi i Europa. Der er dermed heller ikke stor risiko for at inflationen begynder at stige indenfor en overskuelig horisont.

Samtidigt har gældskrisen i Sydeuropa betydet, at ECB for at undgå en tilfrysning af finansmarkederne, er trådt til med nogle meget store likviditetsindsprøjtninger til finanssektoren i form af sikrede udlån. Der er således rigelig likviditet i bankerne, hvilket har betydet ganske pæn efterspørgsel efter kortere løbende statsobligationer og lignende værdipapirer, herunder rentetilpasningsobligationerne i Danmark.

Lave renter giver gode muligheder
F1-låntagere med rentetilpasning i april måned kan se frem til at skulle betale en rente på lige under 1%, hvilket er over 1%-point mindre end det de betaler i dag. Med at lån på 1 mio. kr. betyder det, at ydelsen vil falde med kr. 170 om måneden efter skat for lån med afdrag. Samtidigt vil afdraget stige med næsten kr. 400 om måneden.

Hvis det endelige auktionsresultat lander på niveau med den første dags resultat, vil låntagere med afdragsfrihed kunne se frem til et månedlig ydelsesfald på kr. 570 efter skat.

De meget lave renter og ydelser giver låntagerne en oplagt mulighed for at afdrage på anden dyrere gæld, eller nedbringe et eventuelt opsparingsunderskud på pensionsordningen. 

Rentetilpasning marts 2012 - Låntagerne får halveret deres renter
Rentetilpasning marts 2012 - Låntagerne får halveret deres renter
 

Tilmeld RSS-feed

Modtag besked via RSS-feed, hver gang Nykredit udsender analyser og kommentarer.

Tilmeld RSS-feed

 

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag en mail, når vi udsender analyser og kommentarer om bolig- økonomi, markedsudvikling og investering.
 

Arkiv

Oversigt over analyser og kommentarer fra 2002 til 2014.