Ekstrem stor usikkerhed, utroligt tæt på

Den politiske usikkerhed har sjældent været større, siger chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard. Han hæfter sig særligt ved Europa, hvor aktier på kort sigt kan være mere risikable end de økonomiske nøgletal antyder.

Den politiske usikkerhed lige nu er større end nogensinde før, mener Stanford-økonomen og professoren Nicholas Bloom, der står bag indekset Economic Policy Uncertainty Index, der måler politisk og økonomisk usikkerhed med data, der går 100 år tilbage i tid. 

Den 11. september 2001 røg indekset op i 176, og da investeringsbanken Lehmann Brothers gik konkurs og udløste finanskrisen og en lavine af økonomisk usikkerhed, røg indekset helt op i 201. I dag står indekset i 301. 

Krav om forandring

I Nykredit ser også chefstrateg Klaus Dalsgaard en usikkerhed, som er – hvis ikke den største nogensinde, så i hvert fald stor. 

Den politiske usikkerhed har sjældent været større. Nye politiske bevægelser vinder frem under en fælles parole om forandring. Det er et brud med verden, som vi kender den med helt nye toner i forhold til de seneste årtiers globalisering og øget international samhandel.

Chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard

I Europa kommer det til udtryk ved modstand mod EU og den frie bevægelighed for mennesker, varer og kapital, siger han, og i flere tilfælde har bevægelserne vokset sig så stærke, at reel politisk indflydelse er inden for rækkevidde. 

- Derfor er markederne i den seneste tid for alvor begyndt at fokusere på de europæiske valg i 2017. Tre og sandsynligvis fire ud af de fem største økonomier i eurosamarbejdet skal til afgørende valg inden udgangen af september. I Holland, Frankrig og Italien peger meningsmålingerne på historisk stærke valg til populistiske og EU-skeptiske partier. Fremgangen vil ikke være tilstrækkelig til at erobre magten, vurderer vi, men usikkerheden er betydelig, siger Klaus Dalsgaard.

Enorme omkostninger

Men selv om disse partier skulle få magt, som de har agt er der lang vej til at landene forlader EU, forklarer han. Proceduren er lang og besværlig, og deltager man også i det monetære samarbejde er omkostningerne ved at træde ud næsten uoverstigelige. Hverken jura eller omkostninger kan dog i længden forhindre et land i at forfølge sin nationale vilje. 

- De nye bevægelser er næret af den samme gødning, der har givet os Brexit og Trump. Store befolkningsgrupper føler, at globaliseringen kun har gavnet eliten, og de nye vinde er derfor også et oprør mod stigende ulighed, siger Klaus Dalsgaard. 

Mere fokus på omfordeling

Han ser størst usikkerhed på den korte bane. Et kapitalistisk system vil hele tiden tendere mod at gøre tingene bedre og smartere, og et egentlig opgør med globalisering og fri handel vil kræve et grundlæggende opgør med hele den kapitalistiske markedsøkonomi, mener han. 

- Kapitalisme og globalisering skaber tabere og vindere, men det økonomiske system har haft opbakning, fordi samfundskagen hele tiden er blevet større på grund af øget vækst. Men uligheden er nu i mange tilfælde blevet ekstrem, så det nu ikke længere handler om kagens størrelse men om at dele den mere ligeligt, siger Klaus Dalsgaard. 

På den længere bane både tror og håber han, at verden igen vil rette sig mod at øge væksten, dog også med fornyet fokus på, hvordan frugterne fordeles, så den ekstreme ulighed kan undgås. 

- Omfordeling og afbureaukratisering kan komme til at præge dagsordnen i de kommende år, og det kan vise sig at være ganske godt for markederne. Men på den korte bane er vi tilbageholdende med at anbefale fx europæiske aktier i det omfang økonomiske nøgletal ellers kunne berettige, siger Klaus Dalsgaard.  

Disclosure

Nærværende materiale udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse eller en investeringsanbefaling. Der gælder ikke et forbud mod at handle finansielle instrumenter omtalt i materialet inden udbredelsen heraf. Læs mere her

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Her er de nye, danske stjerneaktier

To danske virksomheder har inden for de seneste år formået at kravle ind på Top 5 over Danmarks største børsnoterede selskaber. Hans Kjær, der er chef for Danske Aktier i Nykredit, sætter fokus på de nye stjerneaktier.
Økonomi | 21 min

Her er temaerne for en af årets førende investeringskonferencer

Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter for Globale Fokusaktier, fortæller om investeringskonferencen CLSA Investors' Forum i Hong Kong. Hør hvad der bl.a. har været på programmet på årets konference.
Aktier | 3 min

Den globale usikkerhed er steget: Sådan kan du justere din aktieportefølje

Sensommeren bød på en eskalering i handelskrigen mellem Kina og USA samt nye dyk i de i forvejen historisk lave renteniveauer.