Er nedturen ovre for medicinalaktier?

Efter 15 års himmelflugt, faldt globale medicinalaktier i 2016 kraftigt i kurs. Spørgsmålet er, hvad der vil ske i 2017?

2016 var et godt år for aktier men et dårligt år for medicinalindustrien. Mens det brede aktieindeks, MSCI World, der følger udviklingen i aktiekurser globalt, steg med 10 procent, var afkastet negativt for medicinalaktier med et samlet afkast for året på minus fire procent ifølge indekset MSCI World Health Care. 

Dermed blev 2016 et brud på udviklingen siden i hvert fald årtusindeskiftet, hvor medicinalaktier år efter år har givet baghjul til det generelle marked.

Et skift på aktiemarkedet

Ifølge en opgørelse, som Nykredit har foretaget, steg globale medicinalaktier med 220 procent fra 2000 til 2016 (MSCI World Health Care), mens det brede indeks MSCI World steg med 53 procent i samme periode, altså et merafkast for medicinalaktier på 167 procent.

Men forventninger om øget vækst resulterede i 2016 i et generelt skifte på aktiemarkedet fra stabile aktier til cykliske aktier, hvilket førte til kursfald i medicinalindustrien og stigninger i råvarerelaterede sektorer.

- Nedturen for Health Care-sektoren i 2016 skyldtes bekymringer for prispres, faldende indtjening og politisk regulering kombineret med et generelt skifte fra stabile aktier til cykliske aktier. Men den grundlæggende demografiske driver er uforandret, og medicinalaktier ser lige nu attraktive ud, særligt hvis negative politiske indgreb vil være begrænsede, hvad mange nu forventer, vil være tilfældet, siger afdelingsdirektør for globale aktier i Nykredit, Morten Gregersen.  

Femten års optur

I Dannmark har udviklingen været eksemplificeret ved Novo Nordisk, som kort før årtusindeskiftet begyndte at skyde kraftigt i vejret til stadig nye højder indtil sidst i 2015, hvor nedjustering af vækstforventninger fik kursen til at styrtdykke. Indtjeningen var under pres i USA, Novo Nordisks vigtigste marked, og diskussioner i den amerikanske præsidentvalgkamp om at gribe ind overfor Novo Nordisk specifikt og medicinalindustrien generelt gjorde kun ondt værre. 

En Novo Nordisk aktie kostede cirka fem kroner i 1995, 15 kroner i 1999 og 410 kr. på toppen i august 2015. Sidste handelsdag i januar 2017 kostede aktien 247 kroner. 

Det kraftige kursfald på medicinalaktier verden over får nu flere analytikere til at spørge sig selv om priserne er kommet for langt ned. Bekymringer om prispres kan være overgjorte, og eventuelle negative politiske indgreb vil næppe komme på den korte bane, vurderer mange. Og får de ret i det, vil prisstigninger være sandsynlige.

Flere livsstilssygdomme og flere ældre

Udviklingen i medicinalselskabers aktiekurser siden år 2000 skal ses i lyset af den demografiske udvikling med aldrende befolkninger og en eksplosiv stigning i den globale middelklasse, som øger behovet for medicin generelt og fører til flere vestlige livsstilsygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme, som på sigt vil øge efterspørgslen på medicin og sundhedsydelser yderligere. 

I Danmark kan medicinalindustriens stigninger og fald meget vel blive fulgt mere intenst end andre steder. 

Mange private investorer har en stor overvægt af medicinalaktier i deres porteføljer, og Novo Nordisk har uofficiel status som folkeaktie. At selskabet gentagne gange er kåret som landets bedste arbejdsplads kan desuden have betydet, at medicinalindustrien i Danmark har et bedre omdømme end i udlandet, hvor industrien ikke ubestridt anskues som menneskehedens frelser. 

Stor del af dansk økonomi

Den køber porteføljeforvalter for danske aktier i Nykredit, Hans Kjær, dog ikke. 

- Når medicinalaktier fylder meget i Danmark, særligt hos private investorer, skyldes det først og fremmest at sektoren fylder meget i dansk økonomi og at kurserne er steget mere end andre aktier. Hvis man ikke løbende har rebalanceret, vil fx Novo Nordisk have udgjort en større og større del af den samlede portefølje. Om vi har et andet syn på medicinalindustrien i Danmark end andre steder, tror jeg ikke umiddelbart, man kan sige, siger Hans Kjær. 

Lægemiddelindustrien i Danmark eksporterer for 90 milliarder kroner årligt, svarende til 14,3 procent af dansk vareeksport. Industrien står for 28 procent af al privat forskning i Danmark og er kilde til 90.000 jobs ifølge interesseorganisationen, Lif.

Disclosure

Nærværende materiale udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse eller en investeringsanbefaling. Der gælder ikke et forbud mod at handle finansielle instrumenter omtalt i materialet inden udbredelsen heraf. Læs mere her

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Her er de nye, danske stjerneaktier

To danske virksomheder har inden for de seneste år formået at kravle ind på Top 5 over Danmarks største børsnoterede selskaber. Hans Kjær, der er chef for Danske Aktier i Nykredit, sætter fokus på de nye stjerneaktier.
Aktier | 3 min

Den globale usikkerhed er steget: Sådan kan du justere din aktieportefølje

Sensommeren bød på en eskalering i handelskrigen mellem Kina og USA samt nye dyk i de i forvejen historisk lave renteniveauer.
Aktier | 2 min

Endnu en brik til puslespillet om den grønne omstilling

El er faktisk ret konkurrencedygtig som energikilde i forhold til olie. Det var et af de emner, som blev belyst, da Nykredit tirsdag var vært ved et arrangement for foreningen Dansif om bl.a. den grønne omstilling.