Dét betyder olieprisen for dig

Olie er verdens vigtigste råvare, og prisen på olie kan skabe både nervøsitet og begejstring på finansmarkederne. Olieprisen har også betydning for, hvor meget du betaler i rente på dit boliglån.

Efter et kraftigt prisfald på mere end 70 procent fra sommeren 2014 til februar 2016, skød olieprisen sidste år i vejret igen og stabiliserede sig omkring 55 dollar for en tønde. I de seneste uger er olieprisen så faldet igen, til 50 dollar tidligere på ugen og 52 dollar i skrivende stund, og chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard, vurderer, at prisen kan falde yderligere. 

Men hvorfor er olieprisen overhovedet interessant for en dansk investor?

- Olie er verdens vigtigste råvare med en produktion på 15 milliarder liter svarende til 30 milliarder danske kroner dagligt. Så ikke alene er det store summer, der hver dag skifter hænder. Udsving i olieprisen ændrer også på den globale dynamik og balance mellem de, som forbruger olien og de, som producerer den. Når olieprisen stiger, overføres der flere penge til olieeksporterende lande og sektorer fra de lande og de sektorer, der importer – og omvendt, når priserne falder, siger Klaus Dalsgaard. 

Påvirker forbrugerne

Han forklarer, at ændringer i denne globale betalingsstrøm dermed har direkte betydning for de finansielle markeder, fordi nogle selskaber og industrier bliver mere rentable og andre mindre, når olieprisen stiger eller falder. 

- Når energipriserne er høje betyder det, at forbrugerne skal bruge flere penge på at tanke bilen op og på at flyve på ferie. Og penge brugt til benzin eller på flybilletter er penge, vi så ikke kan bruge i biografen. Så det øvrige forbrug vil typisk komme under pres, når oliepriserne stiger. Samtidig stiger priserne på en lang række varer, fordi varetransporten bliver dyrere. Det betyder stigende inflation. Og forventninger til den fremtidige inflation har betydning for, om renten på vores boliglån stiger eller falder, siger Klaus Dalsgaard. 

At ændringer i olieprisen er godt for nogle og dårligt for andre, gælder dog kun ved moderate stigninger og fald. Er bevægelserne kraftige, kan det ramme alle, fordi hele det økonomiske fundament kan blive rystet. 

Kan skabe usikkerhed

Det markante fald fra 2014 til februar 2016, hvor olieprisen faldt fra 115 dollar til 27 dollar tønden, ramte således ikke blot olieproducenter men også de finansielle markeder generelt, som begyndte at frygte omfattende selskabskonkurser samt politisk ustabilitet i Mellemøsten. Da olieprisen siden begyndte at stige igen, blev det derfor vel modtaget på finansmarkederne, selvom højere oliepriser – isoleret set – ikke var godt nyt for forbrugerne. 

Olieprisstigningen fra 27 dollar til over 50 dollar tønden forbedrede nemlig udsigterne markant for producenter af olie uden at stække forbrugerne, vurderede markedet dengang. 

De seneste ugers prisfald er moderate i sammenligning, men vil gavne forbrugere og den økonomiske vækst i mange lande, vurderer Klaus Dalsgaard. 

- Moderate ændringer i olieprisen er hverken positivt eller negativt herhjemme, når man ser på dansk økonomi under ét. Men indirekte kan vi få gavn af lavere priser, fordi det kan øge væksten i de lande, vi handler mest med. Samtidig vil olieprisfaldet dæmpe inflationen, hvilket kan være en del af forklaringen på de rentefald, vi har set i dansk realkredit for nylig, siger Klaus Dalsgaard. 

Relaterede Artikler

Økonomi | 14 min

Særpodcast: Sådan påvirker corona-krisen dansk erhvervsliv - og her er fremtidsudsigterne

Vi har nu fået de første indikationer på, hvilken påvirkning corona-krisen har på dansk erhvervsliv og økonomi. Det samt fremtidsudsigterne for samme kigger vi på i denne podcast sammen med cheføkonom i Nykredit Troels Danielsen.
Obligationer | 3 min

Obligationer er stadig en fornuftig byggeklods i porteføljen

Chefstrateg Frederik Engholm svarede bl.a. på spørgsmål om corona-krisens effekter på obligationer og bæredygtige investeringer, da Nykredit inviterede til webinar onsdag den 1. april.
Aktier | 5 min

Ja, Aktiechef: Markedet rummer gode, langtidsholdbare køb

Hvad bliver afgørende for den videre udvikling på et corona-ramt marked, og hvor gemmer de attraktive investeringslommer sig? Det har vi bedt aktiechef i Nykredit, Morten Gregersen, give sit bud på.