100 dage med Trump: Hvad har det betydet for dig?

Præsident Donald Trump har været ved magten i 100 dage, men særligt tiden indtil hans indsættelse har haft betydning for dig som investor.

Med blot få dage tilbage af sine første 100 dage i det ovale kontor, har præsident Donald Trump lanceret et udspil til en ny, omfattende skattereform, han har indkaldt sine senatorer for at meddele, at det er på tide at tale alvor til Nordkorea, og han har sagt, at han ikke alligevel vil trække USA fra handelsaftalen med Mexico og Canada, NAFTA, men blot vil ’opdatere’ den, i hvert fald foreløbigt. 

Kommentatorer og analytikere bruger 100-dags-milepælen til at gøre status over præsidentens meritter, og Donald Trump indgik selv, hvad han kaldte en ’kontrakt med det amerikanske folk’ med en liste over, hvad han ville opnå i løbet af sine første 100 dage. 

For højest overraskende steg aktiemarkederne kraftigt i kølvandet på valgsejren, mens folkekære danske aktier som Novo Nordisk og Vestas faldt tungt. Der var med andre ord både frygt og begejstring i markedet, og en masse gisninger, fordi det dybest set var uvist, hvad markedet og verden kunne forvente af den kommende præsident.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Men hvad har Donald Trumps første 100 dage betydet for Danmark og for dig som investor?

- Donald Trump kom til magten som et politisk set ubeskrevet blad, og for en dansk investor kom den største påvirkning måske allerede i de 50 dage, der gik forud, fra han blev valgt til han faktisk tiltrådte. For højest overraskende steg aktiemarkederne kraftigt i kølvandet på valgsejren, mens folkekære danske aktier som Novo Nordisk og Vestas faldt tungt. Der var med andre ord både frygt og begejstring i markedet, og en masse gisninger, fordi det dybest set var uvist, hvad markedet og verden kunne forvente af den kommende præsident, siger Frederik Engholm. 

Vi er blevet rigere

Siden er frygten gået i sig selv igen, i hvert fald den del af frygten, der gik på, om Donald Trump var dårlig nyt for selskaber som Vestas og Novo Nordisk. Men begejstringen har omvendt varet ved, i hvert fald har danske investorer generelt kunne se deres pensionsopsparinger og aktieinvesteringer stige i værdi i de små seks måneder, der er gået siden Donald Trump blev valgt som præsident. 

Og heller ikke danske boligejere har noget at klage over. Renterne på både fastforrentede og variabelt befinder sig nu nogenlunde samme sted, som dagen før Donald Trump blev valgt, selv om mange af de faktorer, som fik aktiekurserne til at stige – forventning om øget vækst og inflation i USA og en mere offensiv pengepolitik – kunne have spredt sig til danske boligejere, direkte og ad omveje, i form af højere renter, særligt på fastforrentede lån. 

- Hvis Donald Trump alene skulle stå til regnskab for danske boligejere og investorer, kunne han måske læne sig tilbage og hævde at have leveret varen. Men opturen på de finansielle markeder skyldes i høj grad, at det går bedre i verden generelt. Nøgletallene forbedrede sig markant hele sidste år. En anden del af stigningerne skyldes så det, vi kalder ’the Trump-Trade’, altså aktiehandel baseret på, hvad markedet forventer af Trump. Og de forventninger er der nu stillet spørgsmålstegn ved efter 100 dage, hvor Donald Trump har buldret og braget men reelt ikke har klaret at gennemføre særlig meget, siger Frederik Engholm. 

Fremstår handlingslammet

Donald Trump indledte ellers sin embedsperiode med per dekret at annullere en transatlantisk handelsaftale. Men hans administration har netop meddelt, at man ikke nødvendigvis ønsker at ophæve handelsaftalen NAFTA med Canada og Mexico, som Trump ligeledes har tordnet i mod. Muren mod Mexico mangler finansiering og er skudt til hjørne, hans forslag om en tilbagetrækning af Obamacare blev nedstemt, og hans dekret om indrejseforbud for statsborgere i udvalgte lande, er blevet blokeret af domstolene ad flere omgange.  

- Donald Trump har udstedt usædvanligt mange dekreter, hvilket i første omgang fik ham til at fremstå resolut og handlekraftig. Men jo mere en præsident regerer per dekret, desto mere handlingslammet kommer han i det lange løb til at virke. For de mange dekreter er udtryk for, at Donald Trump ikke mestrer det politiske håndværk, og ikke har den fornødne opbakning til at få sin politik igennem. Det kan forklare, at frygten for ødelæggende indgreb overfor fx vindenergi og medicinalindustrien er aftaget. Og i mine øjne bør de positive forventninger til store infrastrukturinvesteringer eller snarlige skattelettelser moderes tilsvarende. Det bidrager til, at vi lige nu har neutral vægt på aktier, hvilket vil sige, at vi tror på aktier, men ikke forventer store stigninger på kort sigt, siger Frederik Engholm. 

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Obligationer | 3 min

Obligationer er stadig en fornuftig byggeklods i porteføljen

Chefstrateg Frederik Engholm svarede bl.a. på spørgsmål om corona-krisens effekter på obligationer og bæredygtige investeringer, da Nykredit inviterede til webinar onsdag den 1. april.
Aktier | 5 min

Ja, Aktiechef: Markedet rummer gode, langtidsholdbare køb

Hvad bliver afgørende for den videre udvikling på et corona-ramt marked, og hvor gemmer de attraktive investeringslommer sig? Det har vi bedt aktiechef i Nykredit, Morten Gregersen, give sit bud på.
Aktier | 5 min

Har du tilpasset din portefølje ovenpå aktiefaldene?

Du skal sandsynligvis ud og købe aktier, hvis du vil fastholde din risikoprofil ovenpå de markedsfald, der er fulgt i kølvandet på corona-pandemien. Ellers risikerer du at gå glip af en aktiegevinst, når markedet stiger igen.