Få dage før første runde: Ny usikkerhed om fransk præsidentvalg

Få dage før første runde af det franske præsidentvalg er der opstået ny usikkerhed om udfaldet. Fire vidt forskellige kandidater står usædvanligt tæt på hinanden i meningsmålingerne.

Marine Le Pen går videre til anden valgrunde, hvor hun taber klart til Emmanuel Macron, der bliver ny fransk præsident. Sådan har det lydt, når Frederik Engholm, chefanalytiker i Nykredit, de seneste uger og måneder har beskrevet dét han selv kalder sit hovedscenarie. 

Men ikke længere, ikke helt så taktfast i hvert fald. For selv om Emmanuel Macron som ny fransk præsident fortsat er Frederik Engholms bedste bud, har en uventet drejning i præsidentvalgkampen gjort ham og andre analytikere betydeligt mere usikre.  

Tæt kapløb

Både Macron og Le Pen er faldet tilbage i meningsmålingerne, mens den tidligere favorit-kandidat Francis Fillon har bidt sig fast. Og ind fra højre – eller rettere ind fra venstre – er veteranen Jean Luc Mélenchon fra den yderste venstrefløj stormet frem i meningsmålingerne, så der nu er hele fire kandidater med omkring 20 procents vælgertilslutning. 

- I en ny meningsmåling står de hidtidige favoritkandidater Macron og Le Pen til hver 22 procent af stemmerne mens den konservative kandidat Francis Fillon står til 19 procent. Men det virkelige opsigtsvækkende er, at den stærk venstreorienterede kanditat Jean Luc Mélenchon i samme meningsmåling står til 20 procent. Det er et usædvanligt tæt kapløb så tæt på valgdagen, og det gør det sværere at vurdere, hvem der ender med at gå videre til anden runde, siger Frederik Engholm. 

Læs også: Derfor følger vi de europæiske valg 

Han forklarer, at usikkerheden forøges af den generelle usikkerhed omkring meningsmålinger, som sidste år gik fejl af både Brexit og Donald Trump. Usikkerheden forstærkes desuden af, at mange franskmænd er uafklarede. Målinger peger på, at mellem 30 og 60 procent endnu ikke har besluttet sig for, hvilken kandidat de vil støtte, og så spekuleres der i, om udbredt politikerlede vil få flere franskmænd til slet ikke at stemme til præsidentvalget, der typisk har en stemmeprocent omkring 80. 

Marine Le Pen har den mest trofaste vælgerskare og er favorit til at gå videre til anden runde. Det nye er, at modkandidaten ikke nødvendigvis er moderat men kan blive Mélenchon, der også er skeptisk i forhold til EU og euro.

Frederik Engholm, chefanalytiker i Nykredit.

Yderliggående kandidater har historisk altid tabt anden runde af det franske præsidentvalg, fordi mere moderate modkandidater bedre har kunnet samle befolkningen bag sig, men den logik gælder i sagens natur ikke, hvis begge kandidater er yderligtgående, siger Frederik Engholm. 

Renterne og usikkerheden stiger

Han forklarer, at renten på franske statsobligationer er steget i kølvandet på den fornyede usikkerhed, fordi de finansielle markeder ikke bryder sig om risikoen for, at anden runde kan komme til at stå mellem to kandidater fra hver sin yderfløj. De stigende renter er udtryk for, at investorer kræver merbetaling for at låne penge til den franske stat i forhold til tidligere. 

- Vi tror, at den moderate kandidat Emmanuel Macron vinder valget og bliver Frankrigs nye præsident. Det er vores hovedscenarie. Han står stærk i meningsmålingerne og står til at vinde klart i en direkte duel mod Marine Le Pen. Men én ting er at have et hovedscenarie, noget andet er at forholde sig til de scenarier, der er mindre sandsynlige men dog mulige. Og de scenarier betyder, at vi lige nu er lunkne – eller neutrale – overfor europæiske aktier. Der er masser af potentiale i Europa på længere sigt, men lige nu opvejes det af de kortsigtede risici, siger Frederik Engholm og tilføjer, at udfaldet af det franske valg sandsynligvis bliver afgørende for Nykredits anbefalinger omkring europæiske aktier. 

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Aktier | 15 min

Sådan går det for de største danske aktier efter første halvår

Aktier | 2 min

Derfor ser de mindre amerikanske aktier nu mere attraktive ud

Donald Trumps eskalering af handelskrigen med Kina forleden har fået de såkaldte smallcap-selskaber - til at se mere interessante ud. Det fortæller Frederik Romedahl Poulsen, senioranalytiker i Nykredit.
Aktier | 4 min

Her er status for globale aktier ved regnskabssæsonen

Vi er ved at være gennem regnskabssæsonen for globale aktier, og der tegner sig forskellige tendenser - bl.a. for hvilket lands selskaber, der klarer sig bedst. Det fortæller Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter hos Nykredit.