Tre ting, du bør få styr på midt i juleræset

Julegaver, julemad, julefrokoster og juleafslutninger. Der er nok af ting at holde styr på i december, men har du også husket dine pensionsindbetalinger? Og har du overvejet at lægge en afgiftsfri gave under juletræet til børn og børnebørn?

Du er ved at få styr på årets julegavekøb. Du ved, hvor du skal købe juleanden og juletræet, og er du på forkant, har du måske ligefrem fået styr på årets mandelgave. Men hvad med dine pensioner? Har de fået det årlige juleeftersyn? Og har du tjekket med skat, hvad du faktisk må give i gave til dine børn og børnebørn?

Pensionsekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen, giver her råd til tre ting, som er gode at få styr på inden jul.

Har du en aldersopsparing, bør du overveje at indbetale på den, så meget du kan. Har du ikke en aldersopsparing, bør du overveje at få en.

Camilla Schjølin Poulsen, Pensionsekspert i Nykredit
  • Indbetal maksimalt på en aldersopsparing i år

Har du en aldersopsparing, bør du overveje at indbetale på den, så meget du kan. Har du ikke en aldersopsparing, bør du overveje at få en, siger Camilla Schjølin Poulsen. 

Aldersopsparing er attraktiv, fordi den løbende afkastbeskatning er lav, og fordi du i modsætning til andre pensionstyper ikke vil blive modregnet i folkepensionen, når den udbetales. Faktisk er den lidt for attraktiv, og regeringen ønsker fremover at begrænse dine muligheder for at indbetale på den. 

I år kan du indbetale 29.600 kr. årligt på en aldersopsparing, og efter de nye regler, der forventes at træde i kraft fra 1. januar 2018, vil beløbet blive nedsat til 5.100 kr.  

Har du hverken ratepension eller aldersopsparing i dag, kan du overveje at oprette én af delene inden årsskiftet. For aldersopsparings vedkommende ikke alene fordi ordningen er attraktiv, men fordi en pensionsordning oprettet inden 1. januar 2018 kan udbetales fem år før din folkepensionsalder. Pensionsordninger oprettet efter den dato forventes tidligst at kunne udbetales tre år før din folkepensionsalder. 

Lige nu kan du altså komme i vej med en bedre pensionsopsparing med øget fleksibilitet, hvis du handler før årsskiftet i stedet for efter

 

  • Tjek din skat

Der er længe endnu til årsopgørelsen med eventuel restskat lander i din e-boks. Men hvis du allerede nu får styr på restskatten, kan du eliminere den helt eller delvist ved i stedet at indbetale ekstra på en ratepension eller en livrente, som begge er fradragsberettigede. Indbetalinger på ratepension eller livrente vil reducere eventuel topskat, du ellers skal betale. Du kan også spare dag-til-dag renter til Skat ved at indbetale eventuel restskat frivilligt senest den 29. december 2017. 

 

  • Afgiftsfrie gaver

Jul og gaver hører uløseligt sammen. Men du kan give andre gaver, end dem, der pakkes ind og gemmes under juletræet. 

I 2017 kan du forære hvert af dine børn og børnebørn en pengegave på op til 62.900 kr., før der skal betales skat af gaven. For svigerbørn er grænsen 22.000 kr. 

Har du planer om, at dine børn skal arve efter dig, kan det være en fordel at planlægge afgiftsfrie gaver over en årrække frem for en arv, der udløses på én gang, og som der skal betales 15 % afgift af. 

Camilla Schjølin Poulsen

Chefspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Obligationer | 3 min

Obligationer er stadig en fornuftig byggeklods i porteføljen

Chefstrateg Frederik Engholm svarede bl.a. på spørgsmål om corona-krisens effekter på obligationer og bæredygtige investeringer, da Nykredit inviterede til webinar onsdag den 1. april.
Aktier | 5 min

Ja, Aktiechef: Markedet rummer gode, langtidsholdbare køb

Hvad bliver afgørende for den videre udvikling på et corona-ramt marked, og hvor gemmer de attraktive investeringslommer sig? Det har vi bedt aktiechef i Nykredit, Morten Gregersen, give sit bud på.
Aktier | 5 min

Har du tilpasset din portefølje ovenpå aktiefaldene?

Du skal sandsynligvis ud og købe aktier, hvis du vil fastholde din risikoprofil ovenpå de markedsfald, der er fulgt i kølvandet på corona-pandemien. Ellers risikerer du at gå glip af en aktiegevinst, når markedet stiger igen.