Kan man give pengegaver til andre end sine børn?

En kunde vil gerne vide, om man kan give sin formue videre til andre end sine børn uden at blive ramt af skatter og afgifter. Vi har bedt formuespecialist Camilla Schjølin Poulsen dykke ned i området.

Hvis der er overskud på kontoen, er der flere danskere, der ynder at benytte muligheden for at give en afgiftsfri gave på op til 67.100 kr. til den nærmeste familie. De personer man kan begunstige afgiftsfrit tæller primært børn, børnebørn, forældre og andre i lige linje i familietræet, samt samlevere, som man aktuelt bor sammen med, og har gjort det i minimum to år.

Men hvilke muligheder har man egentlig for at give sin formue smart videre, hvis man ikke har nogle børn, men eksempelvis har en nevø eller niece, eller en bror eller søster, man gerne vil begunstige, mens man lever?

”Man har jo altid mulighed for at give en lejlighedsgave af normal størrelse. Det være sig julegaver, fødselsdagsgaver, konfirmationsgaver osv. Hvis vi er ude i større beløb, bliver det straks mere komplekst, fordi gavereglerne næsten kun tilgodeser familie, som du er i lige linje med. Derfor vil eksempelvis ens niece skulle beskattes af en eventuel pengegave som personlig indkomst, og så ryger der altså minimum 37 pct. til SKAT. Med mindre det kan indeholdes i hendes personfradrag,” siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer, at der kan være en anden mulighed:

”Alternativt kan man give en gave til sin mor og far. Om de så vælger at beholde pengene eller bruge dem til selv at give en gave til børn eller børnebørn, er jo deres sag,” fortæller Camilla Schjølin Poulsen. 

Et familielån kan gøres både rente- og afdragsfrit, så parterne selv kan beslutte, hvornår pengene skal betales tilbage.

Camilla Schjølin Poulsen, formuespecialist i Nykredit

Hjælp familien med et afgiftsfrit lån

Men der er også andre måder, man kan hjælpe sine familiemedlemmer økonomisk på. Hvis ens niece eller søster går i boligtanker, men mangler pengene til at selv at købe, ja så har man mulighed for at købe en lejlighed og leje den ud, eller yde et såkaldt familielån.

”Et familielån kan gøres både rente- og afdragsfrit, så parterne selv kan beslutte, hvornår pengene skal betales tilbage. På den måde kan man hjælpe sine familiemedlemmer i en periode, hvor de måske ikke selv har så mange penge at gøre godt med. Hjælpen er således ikke, at man giver penge videre, men at man stiller kapital billigt til rådighed, og at gælden på grund af inflationen rent faktisk falder i værdi undervejs. Et vigtigt krav ved et familielån er, at det skal være et såkaldt anfordringslån, som forfalder med kort varsel. Og det er her, man skal være opmærksom: Hvis långiveren dør uventet, så forfalder lånet med det samme. Og det kan naturligt give en udfordring, hvis pengene er blevet brugt til at købe en lejlighed,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Der er flere andre formelle krav til familielånet, og derfor opfordrer vi til at søge yderligere rådgivning hos fx en advokat.

Camilla Schjølin Poulsen

Chefspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Har du (heller ikke) taget stilling til, hvem der skal arve dig?

Selv i de bedste familier kan der opstå stridigheder over arven, og mange ønsker en anden fordeling, end den arveloven dikterer. Det gælder derfor om at få styr på testamentet.
Rådgivning | 22 min

Få eksperternes bedste råd til at håndtere de lave renter

Få svar på nogle af de spørgsmål, der melder sig, når renterne er lave, og du gerne vil have mest muligt ud af din opsparing.
Rådgivning | 16 min

"Hedgefonde kan noget, du ikke kan som privatinvestor”

Nykredit har for nylig udvidet paletten af investeringsprodukter med sin tredje hedgefond. Men hvad dækker den type af investering egentlig over, og hvem henvender de sig til?