Dades: Grønne obligationer er kommet for at blive

Dades har opført en boligudlejningsejendom på Laurentsvej i Bagsværd, der er finansieret med grønne obligationer. Og de grønne obligationer er ikke bare en døgnflue.

Flot ser det ud, det grønne tag, der dækker ejendommen på Laurentsvej i Bagsværd. Men ejendommen er ikke bare grøn ovenpå – den har også et grønt fundament. Dades, som er det ejendomsselskab, der står bag ejendommen, har nemlig fået den finansieret med grønne obligationer i Nykredit.

Første af sin slags

Byggeriet er det første, Dades har finansieret med grønne obligationer, men står det til administrerende direktør Boris Nørgaard Kjeldsen, bliver det ikke det sidste.

"Min vurdering er, at grønne obligationer er kommet for at blive i Dades-regi. I hvert fald de steder, hvor det er helt oplagt fx nyopførte boligbyggerier og erhvervsejendomme. Dem vil vi fremadrettet finansiere med grønne obligationer, hvis prissætningen fortsat er attraktiv", siger Boris Nørgaard Kjeldsen og fortsætter:

"Vi har lagt vægt på at tage de grønne obligationer som finansiering, dels for at støtte op om den grønne omstilling og dels fordi prisen nu er konkurrencedygtig med traditionelle obligationer."

Ud over finansieringen af ejendommen i Bagsværd er Dades også i færd med at foretage andre belåninger af ejendomme med grønne obligationer.

Grønne tage er meget populært blandt lejerne. Det er noget, de lægger stor vægt på. Selvom du bor i højden har du noget grønt at kigge ud på.

Boris Nørgaard Kjeldsen, administrerende direktør i Dades

Solceller og grønne tage

På afstand kan man ikke se, at ejendommen i Bagsværd har grønne obligationer i ryggen. Til gengæld kan man se, at taget er beklædt med grønne planter, og at der er grønne gårdmiljøer og solceller. Og de grønne elementer er i høj kurs hos beboerne i ejendommen; Især det grønne tag, som ikke bare fungerer som regnvandsopsamling, men som også giver den høje etageejendom et hyggeligt udtryk.

"Grønne tage er meget populært blandt lejerne. Det er noget, de lægger stor vægt på. Selvom du bor i højden har du noget grønt at kigge ud på," siger Boris Nørgaard Kjeldsen.

Dades

Dades er et af Danmarks største ejendomsselskaber, og beskæftiger sig med investeringer i butikscentre, erhvervsejendomme og boligejendomme.

Grønne obligationer vinder frem

I Sverige har man længe været tunet ind på grøn finansiering, men det er først for nylig, at man i Danmark for alvor er begyndt at få øjnene op for de grønne muligheder.

”Efterspørgslen efter grøn finansiering startede hos vores store kunder i Sverige, men nu kan vi mærke, at efterspørgslen også er kommet i Danmark,” siger Jakob Wind-Hansen, underdirektør i Nykredit.

Og det giver god mening. For den eneste forskel, der er på en grøn obligation og en traditionel, er, at den grønne bliver givet til ejendomme, der har et energimærke A eller B eller en række andre certifikater. Og så er der en lidt bedre pris, fordi investorerne gerne vil have grønne obligationer ind i deres portefølje.

Grønne obligationer i Nykredit

Nykredit har etableret et Green Bond Framework, som bygger på ICMA’s Green Bond Principles. Frameworket definerer, hvilke grønne aktiver, der kan danne baggrund for udstedelsen af grønne obligationer.

I dag er det primært større ejendomskunder, der aftager grønne obligationer, og ejendommene skal have energimærke A eller B eller tilsvarende certifikater for at blive finansieret med grønne obligationer.
Nykredit er med en samlet volumen på ca.7 mia. kr. den største danske udsteder af grønne realkreditobligationer øremærket til finansiering af energivenlige ejendomme i Danmark og Sverige.

Nykredits Green Bond Committee har ansvaret for at vedligeholde og løbende forholde sig til eventuelle opdateringer af Nykredits Green Bond Framework.

Læs mere om Nykredits grønne realkreditobligationer

Relaterede Artikler

Erhverv | 4 min

Engagerede medarbejdere har skabt grøn succes hos Frode Laursen

Omkring 400 af Frode Laursens godt 600 chauffører i ind- og udland har ændret kørestil. Hos transport- og logistikvirksomheden Frode Laursen spiller medarbejderne en central rolle i den grønne omstilling.
Erhverv | 2 min

Nykredit tilbyder mellemfinansiering af momslån

Regeringen har meldt sig klar med en ny hjælpepakke på 170 mia. kr. Og nu kan du som erhvervskunde i Nykredit igen benytte Særlig Erhvervskredit med 0% i rente til mellemfinansiering af momslånet.
Erhverv | 4 min

Kig i krystalkuglen for dansk erhvervsliv 2021

Hvem får succes i 2021, hvad skal der til for at klare sig igennem, og hvilke tendenser kommer vi til at se i dansk erhvervsliv? Cheføkonom i Nykredit Troels Kromand Danielsen giver sit bud på, hvad vi kan forvente os af 2021.