Tue Mantoni: Her er den største svaghed i ejerledede virksomheder

Bestyrelsesformand i Vækstfonden, rådgiver og tidligere CEO Tue Mantoni var en af hovedtalerne ved Årets Ejerleder. Her får du hans bud på, hvordan du får udløst det fulde potentiale i en ejerledet virksomhed.

Når du selv har startet og drevet din virksomhed, har du nogle åbenlyse fordele. Du har et indgående kendskab til virksomheden, til historikken og produkterne, og du kan hurtigt identificere de ting, der skal gøres i en krisesituation.

Men din styrke som ejerleder er også din akilleshæl. Vi talte med Tue Mantoni, som du kender som bestyrelsesformand i Vækstfonden, rådgiver og tidligere CEO i B&O, ved Årets Ejerleder, og bad ham give sit bud på, hvad svagheden er ved en ejerledet virksomhed – og hvordan du kan vende den til din fordel.

Har du for meget på spil?

”Ejerlederne har deres hjerte og personlige økonomi i virksomheden. Derfor kan man nogle gange se, at ejerlederne bliver nervøse for situationen eller paralyserede, hvis de har for meget på spil,” siger Tue Mantoni. Typisk ser han, at problemet opstår i virksomheder, der har nået en vis størrelse.

”En risiko kan være, at en virksomhed har vokset sig til en størrelse, hvor virksomhedsejeren begynder at tænke: ”Jeg har meget på spil her; min privatøkonomi er bundet op i den her virksomhed. Så kan det være, at man ender med ikke at tage nogle af de beslutninger eller udløse det fulde potentiale, som virksomheden har. Det kunne være at ekspandere i nye lande eller markeder,” siger Tue Mantoni.

Tues bedste råd

Hvis du som ejerleder omgiver dig med gode sparringspartnere fx i et ledelsesteam eller bestyrelse, er du sikret hjælp og inspiration til at træffe de nødvendige beslutninger. Hvis du samtidig får en bank eller en kapitalfond med på holdet, kan noget af nervøsiteten blive opløst og afløst af en mere aggressiv ekspansionsstrategi og en mere afslappet holdning til risiko – uden at du behøver at føle, at privatøkonomien også er på spil, forklarer Tue Mantoni.

Relaterede Artikler

Erhverv | 3 min

Hvidkilde Gods er klar til flere grønne investeringer

Driftsdirektøren på det fynske gods kom hjem fra klimadag med mange gode input til ESG-tiltag på marker og i skov og boligudlejning.
Erhverv | 3 min

Beregn dit klimaaftryk med ESGreen Tool

Digitalt værktøj fra SEGES gør det nemt: beregn bedriftens aftryk på klimaet og se, hvor du kan opnå gevinst.
Erhverv | 3 min

Skovrejsning gør en forskel – også på dit klimaregnskab

I dette forår er Nyskovfonden for alvor kommet i jorden – 17 nye skovarealer fordelt over hele landet har slået rødder.