Tue Mantoni: Her er den største svaghed i ejerledede virksomheder

Bestyrelsesformand i Vækstfonden, rådgiver og tidligere CEO Tue Mantoni var en af hovedtalerne ved Årets Ejerleder. Her får du hans bud på, hvordan du får udløst det fulde potentiale i en ejerledet virksomhed.

Når du selv har startet og drevet din virksomhed, har du nogle åbenlyse fordele. Du har et indgående kendskab til virksomheden, til historikken og produkterne, og du kan hurtigt identificere de ting, der skal gøres i en krisesituation.

Men din styrke som ejerleder er også din akilleshæl. Vi talte med Tue Mantoni, som du kender som bestyrelsesformand i Vækstfonden, rådgiver og tidligere CEO i B&O, ved Årets Ejerleder, og bad ham give sit bud på, hvad svagheden er ved en ejerledet virksomhed – og hvordan du kan vende den til din fordel.

Har du for meget på spil?

”Ejerlederne har deres hjerte og personlige økonomi i virksomheden. Derfor kan man nogle gange se, at ejerlederne bliver nervøse for situationen eller paralyserede, hvis de har for meget på spil,” siger Tue Mantoni. Typisk ser han, at problemet opstår i virksomheder, der har nået en vis størrelse.

”En risiko kan være, at en virksomhed har vokset sig til en størrelse, hvor virksomhedsejeren begynder at tænke: ”Jeg har meget på spil her; min privatøkonomi er bundet op i den her virksomhed. Så kan det være, at man ender med ikke at tage nogle af de beslutninger eller udløse det fulde potentiale, som virksomheden har. Det kunne være at ekspandere i nye lande eller markeder,” siger Tue Mantoni.

Tues bedste råd

Hvis du som ejerleder omgiver dig med gode sparringspartnere fx i et ledelsesteam eller bestyrelse, er du sikret hjælp og inspiration til at træffe de nødvendige beslutninger. Hvis du samtidig får en bank eller en kapitalfond med på holdet, kan noget af nervøsiteten blive opløst og afløst af en mere aggressiv ekspansionsstrategi og en mere afslappet holdning til risiko – uden at du behøver at føle, at privatøkonomien også er på spil, forklarer Tue Mantoni.

Relaterede Artikler

Erhverv | 7 min

Vinder af Årets Temapris i Hovedstaden: Sådan fastholder vi vores talenter

Henrik Stenmann og it-virksomheden IIH Nordic A/S løb med titlen som Årets Temaprisvinder i Region Hovedstaden. Her forklarer vinderen, hvad han som ejerleder lægger særligt vægt på i kampen for at fastholde talenter i sin virksomhed.
Erhverv | 3 min

Jan Lehrmann: Sådan tiltrækker du talent som ejerleder

Den kendte serieinvestor Jan Lehrmann var hovedtaleren ved kåringen af Årets Ejerleder i Region Østjylland. Her får du hans bud på, hvad man som ejerleder skal være opmærksom på for at skabe en attraktiv virksomhed.
Erhverv | 3 min

Nyt unikt partnerskab: Rambøll og Nykredit går sammen om at accelerere den grønne omstilling

Samarbejdet mellem Rambøll og Nykredit skal gøre det nemmere og mere smidigt for ejendomsbranchen at foretage grønne investeringer i ejendomme. Vejen frem er finansiering og bæredygtighedsrådgivning i én samlet løsning.