Manglende ægtepagt kan koste din virksomhed livet

Er du virksomhedsejer og gift, kan en ægtepagt være det, der redder din virksomhed. En skilsmisse kan nemlig tvinge dig ud i en umulig deling af virksomheden, der i sidste ende kan resultere i, at du må sælge den eller lukke.

Hvis du eller din ægtefælle er selvstændigt erhvervsdrivende, kan en ægtepagt være en særligt god idé. Ellers vil virksomheden skulle deles ved en eventuel skilsmisse, og det kan vise sig at være umuligt i praksis.

"Uden en ægtepagt vil virksomheden indgå i formuefællesskabet, og det vil med andre ord sige, at virksomheden skal deles ved en skilsmisse. Ikke alle virksomhedsejere har råd til at aflevere halvdelen af varelagerets værdi og købe den forhenværende ægtefælle ud, så i værste fald kan det ende med, at virksomheden må lukke”, forklarer Rikke Frødstrup, der er advokat med speciale i familie- og arveret hos ADVODAN Glostrup København. Derfor anbefaler hun også, at man som ægtepar får lavet en ægtepagt, inden det kommer så langt.

"Mens ægteskabet endnu kører på skinner, kan tanken om en ægtepagt virke kold og kynisk, men i de fleste tilfælde er det muligt at finde frem til en løsning, der tilgodeser begge parter på fornuftig vis", siger Rikke Frødstrup. Hun anbefaler også at være særligt påpasselig, hvis der er flere partnere i virksomheden.

Hvis I er flere partnere i virksomheden

Er du partner i din virksomhed, er det en god idé, at ikke bare du men også eventuelt andre gifte partnere opretter ægtepagter. Ellers risikerer I, at virksomheden skal realisere kontanter til en tidligere ægtefælle i tilfælde af skilsmisse, og det kan i værste fald blive katastrofalt for firmaet. En løsning kan være at gøre en ægtepagt til et krav for gifte partnere. På den måde kan I sikre jeres virksomhed, hvis en af jer skal skilles.

Sådan opretter du en ægtepagt

Du kan ikke oprette en ægtepagt alene. Du og din ægtefælle skal være enige om, at det er den løsning, I ønsker. Derfor er det en god idé at gøre det, mens I er venner. På den måde sikrer I, at jeres ejendele fordeles, som I ønsker, selvom I går gennem en skilsmisse. Aftalen skal være skriftlig og tinglyses for at få retsvirkninger. Det kan en advokat hjælpe med.

 

 

Kom godt videre

Bliv erhvervskunde i Nykredit

I Nykredit ErhvervsBank har vi udviklet tre abonnementer med bankprodukter og kundefordele, der smidigt og gennemskueligt sikrer, at alt i den daglige drift fungerer, så du kan koncentrere dig om kerneforretningen.

Daglig drift

Nykredit tilbyder en række bankprodukter med kreditfaciliteter og høj sikkerhed.

Finansiering

Hos Nykredit får du adgang til en bred palette af finansieringsprodukter, der opfylder netop dine behov.