Grøn teknologi: ”Det er et spørgsmål om business”

Landmænd er kendte for at have næse for en god forretning. Og nu har interessen for grønne maskiner, der kan erhverves med en særlig attraktiv finansiering, fået landmændene væk fra de konventionelle maskiner.

“For mig er det et spørgsmål om business; jeg er ikke religiøs, og jeg er langt fra økologisk, men jeg vil da gerne være med til at spare samfundet for kemikalier,” siger Jens Christian Thorsen, der er landmand på Falster. Han har hurtigt taget nye, grønne teknologier til sig, til trods for at maskinerne er dyrere end de konventionelle.

Landmand Thorsen 01_case_1400x788.png

Godt for miljøet og for pengepungen

De grønne landbrugsmaskiner er dyrt maskineri, og hvis de havde kostet det samme at finansiere som almindelige maskiner, var det ikke sikkert, fremtiden så lige så grøn ud for landbruget. Men med Grøn Maskinfinansiering har Nykredit gjort det attraktivt for landmænd at vælge teknologier, som er mere bæredygtige.

På min computer kan jeg positionsbestemme udsåningen af såsæd; dér, hvor jorden er mild, kan den sætte mængden ned, fordi der er gode forhold til stede. Så jeg kan både spare kerner og penge

Jens Christian Thorsen, landmand på Falster

“Jeg synes, at Nykredit med det her tiltag er meget fremsynet. Jeg har en maskine, som blandt andet kan lukke af for halvdelen af såbredden og nedsætte såmængden. På min computer kan jeg positionsbestemme udsåningen af såsæd; dér, hvor jorden er mild, kan den sætte mængden ned, fordi der er gode forhold til stede. Så jeg kan både spare kerner og penge,” fortæller Jens Christian Thorsen.

Landmand Thorsen 04_case_1400_788.png

Han har også investeret i en trailersprøjte, som bruger mindre plejemiddel. Ved hjælp af fotoceller på bommen kan den blandt andet spot-sprøjte, hvilket betyder, at der kun sprøjtes dér, hvor der er ukrudt. Det er både godt for miljøet og for Jens Christians Thorsens pengepung.

Landmand Thorsen 05_case_1400x788.png

Puster til den grønne udvikling

De mange teknologiske fremskridt giver helt nye muligheder for landbruget. Vi taler om marksprøjter, der gør det muligt at styre doseringen, så man undgår unødvendig brug af pesticider, maskiner med blødere dæk, som er mere skånsomme mod jorden, og såmaskiner, der docerer gødning, samtidig med at frøene sættes i jorden. Og det er vigtigt at understøtte udviklingen.

Vi er sikre på, at det her, som ét af flere initiativer, kan sætte fokus på den grønne omstilling og på at sætte grønne teknologier i spil

Mik Kristensen, direktør i Nykredit Leasing

“Vi tror, at vi med finansiering af grønne teknologier kan være med til at understøtte en udvikling, som allerede er i gang. Og det vil vi gerne bidrage til. Vi er sikre på, at det her, som ét af flere initiativer, kan sætte fokus på den grønne omstilling og på at sætte grønne teknologier i spil,” siger Mik Kristensen, direktør i Nykredit Leasing.

Nykredit har sammen med SEGES - et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre - lavet en liste over grønne maskiner og gjort det muligt for landbrugskunder i Nykredit at lease eller låne til at købe maskinerne til en rente på 0 % og uden finansieringsgebyr. Er man ikke kunde, får man renten til 1,25 %.

Her er et produkt, som er billigt og som kan være med til, at landmænd vælger en grøn løsning

Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit

1400x788_PoulErik.png

“Her er et produkt, som er billigt og som kan være med til, at landmænd vælger en grøn løsning,” siger Poul Erik Jørgensen, landbrugsdirektør i Nykredit og fortsætter:

“Vi vil gerne bidrage til grøn omstilling og grøn finansiering, derfor kiggede vi på teknologi-delen. Det var en måde, hvorpå vi som landbrugets største finansieringsgiver kan bidrage til at være en del af løsningen frem mod 2050,” fortæller Poul Erik Jørgensen.

Om Grøn Maskinfinansiering

Nykredit er landets største udlåner til landbruget, og det nye tiltag vil betyde, at kunder i Nykredit Bank og Nykredit Realkredit kan finansiere køb af fabriksnyt udstyr på særligt fordelagtige vilkår og uden etableringsgebyr, der fremmer den grønne omstilling. Samtidig kan nye kunder også få attraktiv finansiering.

Læs mere om Grøn Maskinfinansiering

Relaterede Artikler

Landbrug | 5 min

Vi skal få mere ud af mindre

Frederik Vilhelm Larsen er første vinder af Nykredit Klima- og Bæredygtighedspris for unge. Og så er han også rådgiver hos Agrovi og på vej ind i et generationsskifte derhjemme
Landbrug | 4 min

Kommune og landmænd går sammen om CO2-indsats

Favrskov Kommune og Landboforeningen Kronjylland vil sammen med 30 landmænd bruge ESGreen Tool til at vise, hvor der bør sættes ind.
Landbrug | 3 min

Beregn dit klimaaftryk med ESGreen Tool

Digitalt værktøj fra SEGES gør det nemt: beregn bedriftens aftryk på klimaet og se, hvor du kan opnå gevinst.