Dampen er gået af det franske ejendomsmarked

Frankrig udsigt

Efter et stærkt 2021 på det franske ejendomsmarked, ser det ud til, at gassen nu er gået lidt af ballonen. Yderligere opbremsning i priserne eller direkte prisfald i nogle områder virker derfor som det mest sandsynlige.

Fransk økonomi har været en europæisk succeshistorie i løbet af de seneste fem år, selvom væksten naturligvis faldt kraftigt under pandemien. Men også Frankrig ser ind i en afmatning over vinteren og ind i 2023, og den vil naturligt også kunne mærkes i beskæftigelsen.

Reformer understøtter fransk økonomi

Macron har dog i sin første præsidentperiode gennemført en række reformer, som stiller fransk økonomi bedre end specielt den tyske. Reformerne har bl.a. medført et bedre energimix (mere atomkraft) og har desuden understøttet, at fødselsraten i Frankrig er bedre end i de fleste andre europæiske lande. Det betyder, at befolkningen skrumper mindre hurtigt, og det påvirker efterspørgslen på boliger positivt. Endelig er fransk erhvervsstruktur mindre industritung og mindre eksporttung (Kina) end specielt Tyskland, og det er godt i den aktuelle situation.

På linje med andre europæiske lande forsøger den franske regering desuden at mindske effekten af den høje inflation på reallønningerne. Bl.a. er der indført et loft over prisstigningerne på strøm, og der arbejdes på at få de mange atomkraftværker op at køre igen inden vinteren. Men her er det en udfordring, at den franske strømproduktion fra de 56 atomkraftværker i løbet af sommeren faldt til et historisk lavpunkt på grund af problemer med vedligehold og køling. Desuden er strejker med til, at det går langsomt med at få energiproduktionen op igen.

Læs også: Status på det spanske boligmarked

Adgangen til finansiering er blevet begrænset

Efter en stærk udvikling i 2021 er både aktiviteten og priserne begyndt at klinge af på det franske ejendomsmarked. Regeringen har vedtaget nogle stramninger, der begrænser adgangen til finansiering - bl.a. er der blevet strammet op på lånegrænser i forhold til indkomst. Og også i Frankrig er renterne på vej op. Derfor virker det samlet set mest sandsynligt, at vi kommer til at se en yderligere opbremsning i prisstigningerne i den kommende tid. Og i nogle områder kan et egentligt prisfald ikke udelukkes.

Vi skal dog huske, at det faktisk er under 25% af de franske husholdninger, der har et realkreditlån. Og at andelen med variabel rente i europæisk sammenhæng er ekstremt lav. Det mindsker - sammen med en lav arbejdsløshedsrisiko for de mange på faste kontrakter - risikoen for bølger af tvangssalg.

Der er mange udenlandske købere til franske ferieboliger. Men russerne er åbenlyst udelukket, og briterne mærker modvinden fra et svagt pund. Omvendt favoriserer styrkelsen af dollaren de amerikanske købere. Da en feriebolig i udlandet er mere nice to end need to, så er efterspørgslen mere påvirket af udsvingene i de globale konjunkturer end det generelle boligmarked.

Graf_Frankrig_prisudvikling.png

Prøv vores låneberegner

Få en vejledende beregning på, hvad det vil koste at låne til en bolig i udlandet:

Relaterede Artikler

International Frankrig | 3 min

Dobbeltbeskatningsoverenskomst med Frankrig – er trådt i kraft

Efter 15 år har Danmark endelig fået en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst (DBO) med Frankrig.
International Frankrig | 4 min

Bolig i udlandet? Husk at selvangive senest 1. juli 2024

Ejer du en bolig i Frankrig eller Spanien, skal du huske at selvangive det på www.skat.dk senest 1. juli. Du skal særligt være opmærksom på at huske rentefradraget og undgå at betale for meget i ejendomsværdiskat.
International Frankrig | 3 min

Frankrig: Nye regler for udlejning via Airbnb

Udlejer du via Airbnb i Frankrig? Eller overvejer du at gøre det? Så er det relevant for dig at vide, at der i januar i år blev vedtaget nye regler for området.