De nye boligvurderinger er udskudt til 2020

Vi når ind i 2020, før du får en ny vurdering af din bolig. Se, hvad det betyder for dig.

Skatteminister Karsten Lauritzen har annonceret, at de offentlige vurderinger af landets ejerboliger udskydes endnu et år. Vi må derfor vente til juli 2020, før de første boligejere får deres nye offentlige vurdering. Men hvad betyder denne udskydelse egentlig for dig som boligejer eller –køber?

Udskydelsen rammer alle landets boligejere

Alle boligejere må vente ekstra længe på at få deres nye boligvurdering.

”For langt de fleste vil konsekvenserne heldigvis være til at overskue, og man kan såmænd nøjes med at trække lidt på skuldrene og måske endda på smilebåndet over de mange udfordringer, som hjemsøger Skatteministeriet og dets styrelser”, siger boligmarkedsanalytiker i Nykredit Jacob Isaksen.

Får betydning for boligkøbere og –sælgere

Står man og skal handle bolig de kommende år er situationen lidt en anden, da udskydelsen betyder øget usikkerhed omkring fremtidens boligskatter.

”Vi vil nu først i 2020 kunne vurdere, hvad boligskatten bliver i 2021, når de nye skatteregler er trådt i kraft. Det kan have betydning for, hvor meget ens bolig er værd i 2021 og derfor også, hvor meget man har lyst til at betale for den i dag”, forklarer Jacob Isaksen.

Det er især en udfordring på de dele af markedet, hvor der er udsigt til en betydelig skatterabat til ejeren ved overgangen til de nye regler. Når de regler er trådt i kraft, vil nye købere nemlig ikke få skatterabatten, og deres boligskat bliver derfor højere. En højere boligskat på en bolig får normalvis priserne til at falde. Det ventes især at blive tilfældet på de dyrere boliger i og omkring landets største byer – og specielt nybyggede ejerlejligheder i København.

Ingen bliver økonomisk ramt

Der er ingen boligejere, der umiddelbart bliver økonomisk ramt af udsættelsen. Tværtimod slipper boligejerne uden efterslæb i grundskylden for en eventuel stigning i 2020, som en ny højere offentlig 2019-vurdering kunne have medført. Samlet set giver det boligejerne en skattelettelse på 700 mio. kr. årligt.

Fordel for eksisterende forældrekøbere

Udskydelsen betyder desuden, at der bliver længere tid til at sælge en forældrekøbt lejlighed videre til barnet til de nuværende offentlig vurderinger fratrukket 15 procent. Når de nye vurderinger lander, kan lejligheden sælges videre til den offentlige vurdering fratrukket 20 procent. Trods det højere afslag ventes de nye vurderinger at blive så høje, at fordelen ved et videresalg reduceres.

Endeligt betyder udskydelsen, at de boligejere, som siden 2011 har betalt for meget boligskat og derfor har udsigt til tilbagebetaling i 2019 må vente et år. Her er tale om en saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi på omkring 10 mia. kr., der vil påvirke privatforbruget i 2020.

Relaterede Artikler

Derfor indefryses en del af din boligskat

Har du også fået brev om, at en del af din ejendomskat bliver indefrosset? Læs med her og bliv klogere på, hvad det egentlig betyder for dig som boligejer.

Skattelettelse eller skatterabat?

Alle boligejere får enten en skattelettelse eller en skattarabat ved overgangen til de nye regler i 2024. Men hvorfor nu det, og hvad er egentlig hvad?

Forstå de nye boligskatter på to minutter

Er du boligejer, eller bliver du det inden for de næste par år, skal du til at vænne dig til et helt nyt boligskattesystem.