Derfor skal du holde øje med ejendomsskatte-billetten i e-Boks

Den kommer hvert år ved denne tid. Alligevel er der noget særligt ved ejendomsskattebilletten for 2019. Læs her, hvad du bør holde øje med.

Hvis ikke du allerede har modtaget ejendomsskattebilletten for 2019 i din e-boks, så gør du det inden længe. Her kan du se, hvor meget du skal betale i ejendomsskat i 2019 – sådan som du også har kunnet se det i de forudgående år, du har været boligejer. Ejendomsskatten er det, man også kalder grundskyld.
Men for en stor del af boligejerne er der i år en post på ejendomsskattebilletten, som er værd at stoppe op ved. Nemlig "Lån til betaling af stigning af grundskyld."

Der er sikkert flere, som vil undre sig over, hvad det nu er for et lån, for det har man da ikke lavet en aftale med kommunen om.

Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit

"Der er sikkert flere, som vil undre sig over, hvad det nu er for et lån, for det har man da ikke lavet en aftale med kommunen om," siger Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit.

"Lånet er det beløb, som din grundskyld er steget med, siden du købte boligen – dog tidligst i 2017. Beløbet er lige nu indefrosset, så du tidligst kan betale det i 2021. I den mellemliggende periode låner du altså pengene rentefrit af kommunen", siger han.

Har du plads til årlige stigninger i dit budget?

Indefrysningen af grundskyldsstigningen er obligatorisk frem til 2021. Selv om du altså ikke kan indfri dit lån til kommunen i dag, kan det alligevel være en god ide, at du forholder dig det allerede i dag.

Det er jo aldrig sjovt at skulle spænde livremmen ind. Men det er trods alt mindre smertefuldt at spænde den ind hul for hul frem for at skulle tage tre huller i ét hug.

Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit

"Det er jo aldrig sjovt at skulle spænde livremmen ind. Men det er trods alt mindre smertefuldt at spænde den ind hul for hul frem for at skulle tage tre huller i ét hug. Så læg allerede nu den årlige stigning i grundskyld ind i dit budget, hvis du har mulighed for det. Sætter du samtidig løbende pengene til side, slipper du for at skulle finde det fulde beløb i 2021 eller den dag, du sælger huset. Det kan blive til mange penge over årene", siger Jacob Isaksen.

Der er dog ingen grund til at ligge søvnløs, hvis du ikke har plads i budgettet, beroliger han:

"Indefrysningsordningen er netop indført, så ingen bliver beskattet fra hus og hjem. I 2021 erstattes den nuværende ordning af en valgfri ordning, og her kan du fortsat vælge at lade beløbet stå som udskudt skat. Du skal blot være opmærksom på, at det ikke længere er rentefrit efter 2021", siger Jacob Isaksen.

Læs mere: Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

De mange små beløb kan med tiden blive til ét stort

Det er også værd at bemærke, at du ikke nødvendigvis kan se det samlede beløb, som du har lånt til grundskyldsstigningerne. I mange ejendomsskattebilletter står der blot: "Bemærk at der kan være indefrosset yderligere grundskyld".

"Det er uheldigt, at man ikke kan se sit samlede lån i ejendomsskattebilletten, for dermed risikerer boligejerne at få en ubehagelig overraskelse i 2021, når de kan se beløbene i deres skattemapper. Det samlede lån kan vokse overrumplende hurtigt – selv ved mindre stigninger fra et enkelt år til det næste", siger Jacob Isaksen.

Så stort vil dit samlede lån være i 2021

Vi arbejder på en beregner, som kan hjælpe dig med et overblik. Indtil den er klar i begyndelsen af 2019, kan du bruge denne gode tommelfingerregel for, hvor meget dit lån kan vokse frem til 2021:

  • Find din ejendomsskattebillet for 2018 og se dit "Lån til betaling af stigning af grundskyld". (Du modtog ejendomsskattebilletten i forsommeren 2018)
  • Sæt et 0 efter det beløb. Så har du et fornuftigt overslag over lånets samlede størrelse i 2021.

Bemærk: Det er en tommelfingerregel, og den skal tages med et vist forbehold.

Spørg eksperterne

Har du spørgsmål om de nye vurderinger eller boligskatter, så tøv ikke med at skrive til eksperterne.
Vi samler alle spørgsmål og besvarer de oftest stillede her på temasiden. På den måde kan dit spørgsmål også hjælpe andre boligejere, som sikkert undrer sig over det samme. Eksperternes svar vil være generelt gældende.

Send dit spørgsmål