Hvad er dit samlede lån til stigning i grundskyld nu og i 2021?

Er du forvirret over ejendomsskattebilletten og den årsopgørelse fra kommunen, som er landet i din e-Boks? Så er du næppe den eneste.

Men hjælpen er nær. Du kan nemlig få et samlet overblik over din indefrosne grundskyld med vores nye beregner. Den viser dig beløbets størrelse nu og her, men også i 2021, hvor du tidligst kan indfri dit lån til kommunen.

Som boligejer oplever du måske, at der er godt gang i din e-Boks. I december fik du en ejendomsskattebillet, og i januar sendte kommunerne en årsopgørelse, hvis du har indefrosset grundskyld – et såkaldt "lån til betaling af stigning i grundskyld".

Kort fortalt viser årsopgørelsen dit lån i 2018, mens beløbet på ejendomsskattebilletten viser, hvad dit lån vil stige med i 2019. Du skal altså have fat i begge dokumenter og lidt hovedregning for at finde ud af, hvad dit samlede lån er her og nu.

"Der var mange, som blev forvirrede over beløbet i ejendomsskattebilletten, og den nye årsopgørelse hjælper ikke meget på den forvirring. Boligejerne har brug for et nemt overblik over deres samlede lån," siger Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit.

"Det overblik forsøger vi at skabe med en ny beregner. Som boligejer skal du indtaste oplysningerne fra din ejendomsskattebillet for 2019, og så får du et kvalificeret skøn af, hvad dit samlede lån vil være år for år frem til 2021. Beregningen er vejledende, men den giver alligevel et godt fingerpeg om, hvad lånet vokser til," siger han.

Der var mange, som blev forvirrede over beløbet i ejendomsskattebilletten, og den nye årsopgørelse hjælper ikke meget på den forvirring. Boligejerne har brug for et nemt overblik over deres samlede lån

Jacob Isaksen, Boligmarkedsanalytiker i Nykredit

Overblik giver dig mulighed for at forberede økonomien til fremtidige stigninger

Der er god grund til allerede nu at forholde sig til lånet længere frem i tiden. Beløbet vil nemlig vokse yderligere, og når den obligatoriske indefrysning ophører i 2021, kan der derfor være tale om forholdsvis store lån. Det viser eksemplerne i artiklen her: Derfor skal du holde øje med din ejendomsskattebillet

"Der er store kommunale forskelle på lånenes størrelse, og stigningerne rammer jo også boligejernes økonomi forskelligt. Men jo bedre vi kender lånets samlede størrelse, desto bedre kan vi også forberede vores økonomi til det. Det er trods alt mindre smertefuldt at spænde livremmen ind hul for hul frem for i ét stort hug. Derfor forklarer beregneren også, hvad du vil skulle gøre plads til i dit budget, hvis du vil indrette din økonomi på eventuelle stigninger," siger Jacob.

Hvad viser de dokumenter, du har modtaget i e-boks om din grundskyld?

Hvis din grundskyld er steget i forhold til 2017-niveauet, er stigningen lige nu indefrosset. Det fremgår af din ejendomsskattebillet og årsopgørelsen som "Lån til betaling af stigning i grundskyld". Det, du kan se i dokumenterne, er: 

  • Årsopgørelse 2018: Dit lån for 2018 (udsendt i januar 2019)
  • Ejendomsskattebillet 2019: Det beløb som bliver indefrosset for 2019 (udsendt i december 2018)
  • Ejendomsskattebillet 2018: Det beløb som blev indefrosset i 2018 (udsendt i juni 2018)

Vær opmærksom på, at ejendomsskattebilletten viser beløbet for ejendommen, mens årsopgørelsen tager højde for din ejerandel. De to tal kan derfor ikke blot lægges sammen for at få det samlede overblik.