Nu kommer de vejledende ejendomsvurderinger

80.000 boligejere får onsdag den 30. oktober tilbudt en vejledende ejendomsvurdering, og der er mange gode grunde til at takke ja til den. Læs med her, og se hvorfor.

80.000 udvalgte boligejere i enfamiliehuse kan se frem til at modtage en invitation fra Vurderingsstyrelsen i eBoks onsdag den 30. oktober. Er du blandt de udvalgte, bliver du inviteret til at deltage i en test, der munder ud i, at du får en ny, vejledende vurdering af din bolig.

Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit, anbefaler, at du tager testen og dermed siger ja til at få en vejledende vurdering.

”Vurderingsstyrelsen kommer til at bruge disse tests og vejledende vurderinger i arbejdet med at få skabt så præcise nye offentlige vurderinger, som muligt. De juridisk bindende vurderinger kommer først i perioden andet halvår af 2020 og frem til 2022. De 80.000 boligejere, der får muligheden for en vejledende vurdering allerede nu, er med til at sikre kvaliteten af de bindende vurderinger. Derfor anbefaler jeg, at man siger ja tak til at få en vejledende vurdering”, siger Jacob Isaksen.

Det er ikke en gældende vurdering

Siger du ja til at få en vejledende vurdering, skal du vide, at det ikke er din gældende vurdering af boligen. Når du får din bindende vurdering senere, kan den være både højere eller lavere. Boligpriserne kan have ændret sig i mellemtiden, og Vurderingsstyrelsen kan også have optimeret deres beregninger og fået skabt mere præcise vurderinger.

Ingen grund til panik

Samtidig minder Jacob Isaksen om, at viser den vejledende vurdering sig at være dobbelt så høj, som den vurdering du betaler boligskat af i dag, kommer du ikke til at betale dobbelt så meget i skat.

”I nogle områder af Danmark vil vurderingerne stige ganske betydeligt. Men en dobbelt så høj vurdering betyder ikke, at din boligskat bliver dobbelt så høj. Man skal huske på, at der i boligforliget er lagt op til en – groft sagt - halvering af skattesatserne, som sammen med vurderingen afgør din fremtidige boligskat. Dertil kommer en eventuel skatterabat ved overgangen til de nye regler i 2024, der sikrer, at skatten for boligejerne ikke stiger med de nye regler”, siger Jacob Isaksen.

Det, kan du bruge vurderingen til

Ud over at det kan være interessant at se, hvad din bolig bliver vurderet til, kan du også bruge den vejledende vurdering til at få en indikation på, om din grundskyld vil stige i 2021 og frem. Det vil den givetvis, hvis den vejledende vurdering af din grundværdi fratrukket 20 procent (forsigtighedsprincippet) er højere end din aktuelle offentlige grundværdi. Er den det, kan din betalte grundskyld stige med op til 7 pct. årligt fra 2021. I så fald skal du være opmærksom på, at du opbygger en skattegæld.

Se din nuværende vurdering