Nye boligskatter udskudt til 2024: Se, hvad det betyder for dig

De nye boligskatteregler, der skulle være trådt i kraft i 2021, er udskudt til 2024. Se, hvad det betyder for dig.

De skulle være kommet i 2021, de nye boligskatter. Men nu kommer der til at stå 2024 på kalenderen, før de nye boligskatteregler træder i kraft. Samtidig bliver en del af de nye vurderinger også udskudt, og de vil tikke ind hos boligejerne i perioden fra sommeren 2021 og frem til 2022.
For nogle vil den ændrede tidsplan være en fordel, mens det for andre vil være en ulempe. Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, forklarer her, hvordan du skal forholde dig afhængig af, hvor du er på boligmarkedet.

Hvis du står over for at skulle købe eller sælge

Hvis du står over for at skulle købe eller sælge nu og her, kommer ændringerne ikke umiddelbart til at berøre dig. Vores råd er fortsat, at du køber bolig, når du har et behov. Du skal dog være opmærksom på, at der kan komme nogle skvulp i boligmarkedet omkring 2024, der fx kan påvirke priser og udbud. De største skvulp på boligmarkedet vil komme i og omkring de store byer, så hvis du i dag planlægger at købe bolig der, er det en fordel, hvis du kan blive i boligen to-tre år på den anden side af 2024. Så kan boligmarkedet nå at finde sig selv igen, inden du skal sælge boligen.

Dig, der overvejer at købe projektbyggeri

Der er godt nyt til dig, der overvejer eller måske allerede er i gang med at købe et projektbyggeri. Du har netop fået nogle ekstra år at løbe på. Reglerne dog er fortsat uklare, men som vi tolker reglerne, skal du være flyttet ind i din nye bolig inden udgangen af 2023. Så bør du have mulighed for at få en eventuel skatterabat ved overgangen til de nye regler i 2024.

Forældrekøberne

Vil du sælge en forældrekøbt lejlighed til dit barn, har du måske fået længere tid at løbe på – men du kan ikke vide det med sikkerhed. Den pris, du kan sælge til, afhænger af lejlighedens seneste offentlige vurdering, og vi forventer, at vurderingen på ejerlejligheder i de store byer kommer til at stige markant. Dermed er det afgørende, hvornår den nye vurdering kommer, hvis du vil sælge billigt til dit barn. Vurderingerne kan komme fra sommeren 2021 og helt frem til 2022. Du ved derfor reelt ikke, hvornår hammeren falder, og I skal rette jer efter den nye vurdering når den kommer. Vores råd er at få solgt lejligheden til dit barn inden den nye vurdering kommer, hvis du vil være sikker på at kunne gøre det til den lavest mulige pris.

Husejer i provinsen

Situationen er mindre gunstig for dig, der bor i et område, hvor du kan forvente at få en lavere vurdering af din bolig end den, du har i dag. Det betyder nemlig, at der kan gå længere tid, før du får en ny og lavere vurdering og dermed slipper med en lavere skat. Har du udsigt til at få penge tilbage, fordi du har betalt for meget i skat, får du først pengene tilbage, når den nye offentlige vurdering lander. Er du heldig, sker det i 2021, er du mindre heldig, skal du vente til 2022. Men bare rolig, før eller siden skal pengene nok ende på dit bord.