Læg en plan for boligen

Din bolig er en af grundstenene i dit liv, men den kan også give dig hovedpine og dårlig samvittighed, hvis du ikke er up to date med forbedringer og vedligehold.

Med en plan får du nemt overblik over din bolig

Frygt for skybrud og vand i kælderen eller varmeregninger, der løber løbsk, kan ødelægge nattesøvnen for enhver boligejer. Men med en plan og den rette rådgivning kan du nemt få overblik over din bolig, og hvordan du sikrer den bedst muligt, så du ikke får nogen uventede udgifter.

Det kræver dog, at du både får identificeret de svagheder, din bolig har, og får gjort noget for at rette op på dem. Jo mere viden, du har om din bolig, dens styrker og svagheder, og planen for, hvordan du fx både sikrer den mod skybrud og sørger for, at den er energimæssigt optimeret, så du kan holde varmeudgifterne nede, desto bedre kan du sove om natten.

Nedenfor finder du tre enkle trin, der sikrer, at du kommer godt i gang.

Læs også: Er dit hus sikret mod skybrud?

1

Start fra bunden

Har du købt dit hus for nylig, er tilstandsrapporten et godt sted at starte. Her vil skader ofte være registreret, hvilket giver overblik over husets tilstand. Du skal dog huske på, at tilstandsrapporten ikke er den endegyldige sandhed, da den kun dækker umiddelbart synlige skader. 

Hvis du har fået lavet en byggeteknisk gennemgang af huset, har huset ofte fået et ekstra grundigt tjek, og der vil ofte være beskrevet, hvilke fremtidige forbedringer du skal foretage, samt et overslag over, hvad det vil koste. Har du ikke fået lavet en byggeteknisk gennemgang, og er det længe siden, du har købt dit hus, kan du vælge Nykredit Boligeftersyn, hvor en byggesagkyndig gennemgår dit hus med fokus på, hvor du kan spare energi, hvor der er brug for klimatilpasning, og hvor boligen trænger til vedligehold. Læs mere om Nykredit BoligEftersyn.

2

Læg en plan

Når du har overblik over, hvilke ting der skal laves ved huset, kan du finde ud af, hvornår det er nødvendigt at gøre noget ved det, og hvad det koster. Herefter kan du begynde at lægge en plan. Find ud af, hvilke projekter, der er mest presserende, og hvilke kan vente. Du kan bruge værktøjet Boligplan, der ligger i Mit Nykredit. Her kan du oprette alle de projekter, du har for dit hus, så du altid har det fulde overblik over, hvad der skal laves, og estimater på, hvad det kommer til at koste. Har du fået lavet et BoligEftersyn, bliver projekterne automatisk lagt ind i din Boligplan. Læs mere om Nykredit BoligPlan.

3

Sæt i gang

Når du kender tilstanden på dit hus og har lavet en plan for, hvilke projekter der skal laves hvornår, er det bare at gå i gang. Har du brug for at få finansieret projekterne, så tag et snak med din bankrådgiver, der kan rådgive om mulighederne. Savner du hjælp til for eksempel at finde håndværkere, vælge forsikringer eller udarbejde byggekontrakter, kan du bruge Nykredit Bolighjælp, der hjælper dig med at komme godt i mål med dine projekter. Læs mere om Nykredit BoligHjælp.