Plads til nye boligdrømme?

Ændrede pladsbehov er den hyppigste årsag til, at vi skifter den gamle adresse ud med en ny. Om vi har brug for mere eller mindre plads afhænger af, hvor vi er i livet. Måske vokser familien, eller måske flytter børnene hjemmefra.

Når livet stiller nye krav til boligen

Boligen passede perfekt, da I købte den, men efter to børn og en hund har pladsbehovet ændret sig. Hvor boligen før passede til jer, er I nu nødt til at tilpasse jer boligen. Omvendt kan det også være, at børnene er ved at flytte hjemmefra, og I overvejer nye muligheder med al den plads, I pludselig har til rådighed.

Om man vælger at bygge til, om eller flytte til noget større eller mindre, er der mange overvejelser, der skal gøres. Derfor er det en god ide at mødes med en bankrådgiver og snakke nærmere om jeres muligheder. Læs også med her, hvor bl.a. Nykredits seniorøkonom, Jeppe Borre, kommer med råd til, hvad man skal være opmærksom på i de forskellige løsninger.

Byg om eller til

Du bliver boende i dit nuværende hus, men laver en tilbygning, der giver dig flere kvadratmeter. Denne løsning er ideel, hvis du er glad for dit nuværende hjem og gerne vil blive boende. Samtidig kan en tilbygning være en økonomisk fordel i områder, hvor kvadratmeterpriserne på huse er højere end prisen på at bygge til.

Læs mere om at bygge om eller til

Bygge nyt

Vil du bygge dit eget hus, har du sandsynligvis allerede gjort dig en masse tanker om, hvorvidt huset skal være i et eller to plan, hvor stor haven skal være, hvor mange værelser det skal indeholde, og hvor tæt det skal ligge på skoler og institutioner. Vi kan hjælpe dig med at få et overblik over dine muligheder.

Læs mere om at bygge nyt

Ekspertens råd

"Når man bygger til, afhænger prisen i høj grad af, hvilke type rum der skal være i din tilbygning. Skal tilbygningen udelukkende rumme ekstra værelser, er det langt billigere, end hvis du også vil have bygget et badeværelse eller et nyt køkken. I forhold til at finansiere en tilbygning vil vi altid anbefale at kigge på boligens nuværende finansiering, inden du tager stilling til din samlede nye finansiering. Måske kan det betale sig at lægge det lån om, du optog, da du købte huset."

Jeppe Borre, Seniorøkonom

Flyt til noget større i samme område

Du flytter til en ny og større bolig i samme område. Det vil alt andet lige være dyrere, end hvis du blev boende. Der kan dog være lidt at spare på prisen, hvis du køber en bolig, der er i dårligere stand end den, du har i dag. Det kræver dog efterfølgende tid og penge at istandsætte.

Ekspertens råd

"Drømmer du om at købe en ny bolig, vil jeg altid anbefale, at du taler med din rådgiver og får gennemgået din økonomi. Måske har du råd til mere, end du tror. Måske kan din økonomi ikke klare de nye udgifter, og så skal du finde en anden løsning. I forhold til at købe et håndværkertilbud skal du være meget opmærksom på, at udgifter til istandsættelse hurtigt kan løbe op, og uventede udgifter kan komme til, samt der skal sættes tid og energi af. Fordelen er dog, at du i høj grad selv bestemmer, hvilket tempo du vil renovere boligen i og dermed også, hvornår du har ekstra udgifter. Så spørgsmålet er, hvordan et håndværkertilbud passer ind i familiens hverdag, og om du fx selv er håndværkertypen."

Jeppe Borre, Seniorøkonom

Flyt til noget større i andet område

Du flytter til en ny, større bolig i et andet og billigere område, end der, hvor du bor i dag. Nogle gange behøver du kun at tage et kig på en af nabokommunerne for at finde lavere boligpriser end dem, der er, hvor du bor i dag. Selvom du kan få glæde af lavere boligpriser i andre områder, kan der dog være andre udgifter, som du bør tage stilling til i den sammenhæng.

Ekspertens råd

"Der er stor forskel på boligpriserne landet over. Det betyder, at en del kan finde et område, hvor boligpriserne er lavere end der, hvor de bor i dag, og hvor de kan købe en bolig, der er større for den samme pris. Det kan give nogle logistikudfordringer i forhold til skole og arbejde, som man må forholde sig til. I nogle tilfælde kan den billigere bolig måske endda give mulighed for eksempelvis at købe en ekstra bil eller gå ned i tid på arbejdet. Herudover kan der også være kommunale forskelle, for eksempel skat og udgifter til institutionsplads, så undersøg, hvordan forholdene er i den kommune, du har kastet din kærlighed på."

Jeppe Borre, Seniorøkonom