Ældre er vilde med afdragsfrihed og variabel rente

Er man lidt oppe i årene og måske allerede i gang med pensionisttilværelsen, så er der stor sandsynlighed for, at man har variabel rente eller har sagt farvel til afdrag på realkreditlånet.

Når man rammer 60 år så sker der noget med boliglånene. Aldersgruppen fra 60 og op efter er den gruppe af boligejere, som i størst grad har boligen finansieret med et variabelt forrentet realkreditlån og realkreditlån med afdragsfrihed. Omkring 75 % af de plus 60 årige har valgt et variabelt forrentet lån. Hvad angår afdragsfrihed er det næsten 80 % af kunder over 70, som benytter afdragsfrihed.

For mange er det nok lidt overraskende, at de ældre er de mest tilbøjelige til at vælge sikkerheden i fast rente fra. Man ser jo ikke så mange ældre i rutsjebanen i Tivoli eller tage chancer andre steder i livet.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

”For mange er det nok lidt overraskende, at de ældre er de mest tilbøjelige til at vælge sikkerheden i fast rente fra. Man ser jo ikke så mange ældre i rutsjebanen i Tivoli eller tage chancer andre steder i livet. Ældre forbindes vel oftest med ro og ønske om tryghed. Når vi ser på deres valg af låntyper fortæller det imidlertid at der blandt folk i den tredje alder ved første øjekast er noget større grad af risikovillighed end man måske umiddelbart ville forvente”, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

 

Sund fornuft 

De ældre kan godt lide afdragsfrihed og den lave variable rente, men det er ikke ensbetydende med at de gambler med noget som helst.

”Det giver rigtig god mening for mange at stoppe med at spare op i boligen, fordi der typisk er oparbejdet stor værdi over en lang periode som boligejer. Og den variable rente giver også plads til ekstra forbrug i hverdagen”, siger Mira Lie Nielsen, og fortsætter:

 

”Vores formue består ikke kun af pension, værdipapirer og det, vi ellers har på kontoen – har man lav belåningsgrad, og ellers fornuftig økonomi, er det sund fornuft som pensionist at stoppe opsparingen i murstenene og måske endog begynde at bruge af den, så der er plads til en Tivolitur med børnebørn eller vinrejse i Toscana”.

 

Ældre har lav belåning 

De ældre har typisk lavere belåningsgrad end andre aldersgrupper. Konkret har næsten 70% af boligejere over 60 år en belåningsgrad i boligen på under 60 %. 40% af seniorerne har endog under 40 % af boligens værdi i gæld.

 

”Lav belåning giver muligheder i årene efter arbejdsmarkedet, hvor indkomsten normalt falder, men det kræver, at man inden den tredje alder har fået høvlet et godt lag af sin boliggæld. Derfor er det også vigtigt at holde belåningen for øje, hvis man eksempelvis har rundet 50 år, og overvejer en periode med afdragsfrihed – måske er det bedre at gemme den mulighed til årene på pension”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Stop for opsparing i bolig 

Som ældre kan man også gå et skridt videre og direkte aktivere sin friværdi. Det kan fx være hvis man tager lån i friværdien for at kunne udskyde sine ratepensionsudbetalinger, og derved opleve mindre modregning i eventuel topskat, og måske også øge det samlede afkast, fordi forrentningsperioden øges. Der er forskellige variationer af nedsparringsmuligheder. Det kan være en såkaldt friværdikonto eller et prioritetslån. Fælles for dem er, at man får en sum stillet til rådighed, men man betaler kun renter for det, man trækker på det i modsætning til et realkreditlån, hvor man får en stor sum udbetalt, som man så betaler renter og gebyrer for hele beløbet.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Få dine feriepenge udbetalt med det samme med ny, omkostningsfri kredit

Nykredit tilbyder snart en omkostningsfri kredit, så du kan få dine feriepenge udbetalt med det samme og bruge pengene hen over sommeren.
Bolig | 5 min

Forældrekøb: Hvilket lån skal du vælge?

Fast lav rente eller rentebinding i fem år? Der er flere gode bud på lån til forældrekøb. Læs med her, hvor du også kan høre om, hvad de nye skatteregler, der forventes at komme i 2021, betyder for dig.
Bolig | 2 min

Lav rente og gebyrrabat på lån til el-, brint- og hybridbiler

Skal du låne til en el- eller hybridbil, får du nu en lavere rente end på et tilsvarende lån til en bil, der kører på benzin eller diesel.