Sådan bliver sommerhusmarkedet i 2018

Overvejer du at købe sommerhus? Læs hvad du kan forvente af sommerhusmarkedet i 2018.

Du behøver måske ikke længere at vælge imellem sommerhus i Danmark eller solferie sydpå. Mange familier får nemlig råd til begge dele. Det fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen, der har set på sommerhusmarkedet anno 2018. Her springer tre ting i øjnene: Lave priser, et store udbud af sommerhuse til salg og rekordmange sommerhushandler.

Lave priser og rekordsalg

Som sommerhuskøber kan du glæde dig over, at sommerhuspriserne stadig er lave. For selvom sommerhuspriserne i gennemsnit steg med tre procent i 2017, har priserne stort set ligget stille siden 2012. Og priserne er langt fra på niveau med 2007. Sammenligner man sommerhuspriserne i dag med 2007, ligger priserne mellem 9 og 46 procent lavere i de 26 største sommerhuskommuner.

”En hovedforklaring på den begrænsede prisfremgang er, at der i dag er tæt på 50 procent flere sommerhuse til salg, end der var i 2007”, siger Mira Lie Nielsen.

Og de relativt beskedne sommerhuspriser har da også været medvirkende til, at køberne er kommet op af stolene. I 2017 blev der nemlig solgt rekordmange sommerhuse, og 2017 endte med med det højeste antal sommerhushandler i 10 år.

Som sommerhuskøber står du altså med rigtig gode kort på hånden: Mange sommerhuse at vælge imellem til relativt lave priser. Der er dog stor forskel på, hvad et sommerhus koster rundt omkring i landet.

Læs også: Sådan kan du finansiere dit sommerhus

Her finder du de dyreste og billigste sommerhuse

Selvom priserne faldt massivt i Nordsjælland fra 2008-2012, er det stadig i Nordsjælland, vi finder landets dyreste sommerhuse. Prisen på et sommerhus i Nordsjælland trækkes især op af Helsingør og Gribskov kommuner, hvor attraktive sommerhusområder som fx Hornbæk og Tisvildeleje findes.

”Sommerhuspriserne i Helsingør kommune er de højeste i landet. Her koster et gennemsnitligt sommerhus på 75 kvadratmeter lige godt 2 millioner kroner. I bunden af prisskalaen ligger Lolland, hvor et gennemsnitligt sommerhus koster omkring 600.000 kroner”, fortæller Mira Lie Nielsen.

Læs også: 5 gode råd til sommerhuskøberen

De moderate sommerhuspriser fortsætter

Uanset om du går på sommerhusjagt i år eller til næste år, kommer du ikke til at være alene til fremvisningerne. Interessen for sommerhusene vil nemlig fortsætte, spår Mira Lie Nielsen. Hun forventer, at højkonjunkturen i dansk økonomi og dét at historisk mange danskere har et arbejde, får betydning for sommerhusmarkedet og ikke mindst trygheden og købelysten hos de danske forbrugere.

”Markedet for helårsboliger har i 3-5 år haft pæn fremgang, renteniveauet er fortsat lavt, og sommerhuspriserne er også relativt lave. Det har givet flere danskerne mulighed for og lyst til at købe sommerhus end for få år siden. Der følger ofte mere mentalt overskud til at tænke på ferie og drømme, når den økonomiske tryghed er på plads”, siger Mira Lie Nielsen og fortsætter:

”Jeg forventer, at de politiske tiltag og den fortsatte fremgang for dansk økonomi kommer til at øge den generelle efterspørgsel efter sommerhuse i de kommende år. Men fordi udbuddet af sommerhuse stadig er højt, forventer vi dog forholdsvis beskedne prisstigninger på 1,5 procent på landsplan i 2018 og i 2019”.

Som sommerhuskøber skal man dog være opmærksom på, at der er en ret forskelligartet prisudvikling og handelsaktivitet, alt efter hvilket sommerhusområde man kigger på. Der er typisk mest gang i sommerhussalget i områder, hvor helårsboligmarkedet er sundt og har haft en årrække med fremgang.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.