Se de lån, sommerhusejerne vælger

I 2017 blev det muligt at finansiere sommerhuset med helt op til 75 procent realkreditbelåning, og det vælger 7 ud af 10 sommerhusejere at gøre. Se, om det også er en god ide for dig.

For et år siden gjorde Folketinget det muligt at få op til 75 procent realkreditbelåning i sommerhuset mod tidligere 60 procent. Og siden de nye muligheder trådte i kraft, har den nye og højere belåning været massivt efterspurgt. I Totalkredit er 7 ud af 10 nye sommerhuslån med den nye og højere belåning.

 

”Den højere belåning giver ganske enkelt god økonomisk mening for sommerhuskøberen og -ejeren med et øget lånebehov, da den typisk er billigere end et banklån”, siger Jeppe Borre, der er chefanalytiker i Totalkredit.

 

Spar over 100.000 kroner 

Et regneeksempel på et sommerhuskøb til 1 mio. kroner viser, at der er tale om en besparelse på mere end 100.000 kroner over lånets løbetid ud fra de nuværende renter som følge af, at en større del af lånet kan optages som realkreditlån frem for banklån.

Nogle sommerhuskøbere aktiverer friværdien i helårsboligen i stedet for at tage et større lån i sommerhuset. Det vil i flere tilfælde give en endnu billigere finansiering af sommerhuskøbet

Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit

”Når 3 ud af 10 alligevel ikke benytter sig af den højere belåning, hænger det blandt andet sammen med, nogle sommerhuskøbere aktiverer friværdien i helårsboligen i stedet for at tage et større lån i sommerhuset. Det vil i flere tilfælde give en endnu billigere finansiering af sommerhuskøbet”, siger Jeppe Borre.

 

Hvad skal du vælge

Hvad der er det rigtige lån for dig, afhænger af, hvordan din boligsituation og økonomi i øvrigt ser ud:

 

Med friværdi:
Har du en helårsbolig med friværdi, kan der være en fidus i at bruge friværdien til at finansiere en del af sommerhuset. Det vil typisk give dig en endnu billigere finansiering, end hvis du belåner med de maksimale 75 procent i realkredit og resten i banklån og opsparing.

 

Uden friværdi:
Har du ingen friværdi, vil det ofte være billigst at finansiere sommerhuset med de maksimale 75 procent i realkreditbelåning. Du vil stadig skulle finansiere de sidste 25 procent med opsparing og banklån. Du kan samlet set – realkreditlån og banklån - maksimalt låne op til 95 procent af husets værdi.

 

Med eller uden fast rente?

Når du vælger et realkreditlån til sommerhuset, skal du beslutte, om det skal være med fast eller variabel rente. Her skal du overveje, hvor risikovillig du er, og om din økonomi kan klare, at renten stiger. Samtidig er der en ekstra gevinst ved den faste rente:

 

”En vigtig detalje er beskyttelsen af opsparingen i sommerhuset. Vælger du fast rente, behøver du ikke at bekymre dig om kommende rentestigninger. Og samtidig falder værdien af restgælden, hvis renten stiger, som kan risikere at give et nedadgående pres på sommerhuspriserne”, siger Jeppe Borre.

 

Læs også: Så meget sommerhus kan storbyfamilien købe

Jeppe Borre

Chefanalytiker i Totalkredit

Ekspert i renteforhold og obligationstyper samt fordele og ulemper ved omlægning, op- og nedkonvertering, kurser og bagvedliggende obligationer.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Kig i krystalkuglen: Sådan bliver boligmarkedet i 2019

Huspriserne vil stadig stige i 2019, men det går ikke så hurtigt længere. Læs boligøkonom Mira Lie Nielsens prognose for boligmarkedet i år og få hendes tip, hvis du overvejer at købe hus eller lejlighed i 2019.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i Købehavn og i Aalborg.
Artikel

Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.