Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2024, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.

Omkring årsskiftet 2018/2019 har du modtaget din ejendomsskattebillet for 2019 i din e-boks. Og måske har du set en ny formulering i den – nemlig "Lån til betaling af stigning i grundskyld." I løbet af årets sidste måneder i 2019 får du en ny ejendomsskattebillet for 2020.

Lånet er det beløb, du skylder i ejendomsskat, også kendt som grundskyld. Det er indefrosset frem til 2024, hvor du kan vælge mellem at betale beløbet eller fortsætte med at udskyde skatten. Er der ikke et lån nævnt i din ejendomsskattebillet, er din grundskyld ikke steget. 

Se video: Derfor indefryses en del af din boligskat 

Der findes ikke et klokkeklart for og imod. Det hele afhænger af din samlede økonomi, og hvordan du har det med at skylde penge til skat. Det bedste råd er derfor, at du drøfter det med din bankrådgiver, så I sammen finder den løsning, som passer til lige netop din økonomi.

Spørg eksperterne

Har du spørgsmål om de nye vurderinger eller boligskatter, så tøv ikke med at skrive til eksperterne.
Vi samler alle spørgsmål og besvarer de oftest stillede her på temasiden. På den måde kan dit spørgsmål også hjælpe andre boligejere, som sikkert undrer sig over det samme. Eksperternes svar vil være generelt gældende.

Send dit spørgsmål

Hvorfor kan det være en god ide at betale i 2024?

 • Få skattegæld ud af verden
  Der er mange, som ikke bryder sig om at skylde penge til skat. Hvis du er en af dem, er det argument nok i sig selv for at betale hele beløbet i 2024 – hvis du altså har plads i økonomien til det.
 • Spar renter
  Når indefrysningen af boligskatten i 2024 går fra at være obligatorisk til valgfri, vil der blive skrevet renter til lånet. Og de bliver naturligvis lagt oveni det beløb, du skylder.
  Renten er i dag relativ lav i forhold til andre typer af lån, men den kan sagtens stige på et senere tidspunkt. Så hvis du gerne vil undgå at betale renter, er det en god ide at betale den indefrosne ejendomsskat.
 • Godt for din samlede friværdi eller formue
  Det beløb, du har stående i indefrosset boligskat, vil vokse år for år, både på grund af renterne og den skat, du eventuelt udskyder til senere betaling. Det har betydning for din samlede friværdi og formue.
  Hvis du har luft i budgettet, er det derfor en god ide at betale den indefrosne ejendomsskat i 2024 – enten det totale beløb på én gang eller løbende i mindre bidder.

Hvorfor kan det være en god ide ikke at betale i 2024?

 • Betal dyrere gæld først
  Fra 2024 kommer der renter på din indefrosne skat, og det vil der være frem til den dag, du betaler skatten. Men renten er relativt lav, og ofte lavere end på andre typer af lån. Så hvis du i stedet bruger pengene på at betale dyrere gæld af først, kan det være et godt argument for at gøre brug af indefrysningen.
 • Et billigt lån hvis budgettet er stramt
  Hvis du ikke har så meget luft i dit budget, kan den ekstra udgift til at indbetale den indefrosne boligskat være en stor mundfuld. Så er det bedre at vente med at betale lånet og nyde godt af, at renten er forholdsvis lav.
 • Se din formue som én helhed. Kan du få større afkast for pengene, end renten du betaler?
  De penge, du skal betale tilbage, kan du også vælge at investere – fx via en Aktiesparekonto. Hvis du forventer at kunne få et større afkast efter skat end den rente, du betaler for den indefrosne boligskat, kan det være en god forretning, fordi din samlede formue vokser.
  Hvad du taber på gyngerne, vinder du så på karrusellerne - og måske lidt til. Du skal bare også kunne tåle risikoen for at tabe på begge.

 

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Salg af forældrekøbt lejlighed? Nye regler kan gøre det dyrt at vente

Overdragelse af forældrekøb til barnet står foran nye ejendomsvurderinger og ændret skattelovgivning, der kan få stor betydning. Det er derfor en seriøs overvejelse værd, hvornår et ønsket salg til barnet skal finde sted.
Bolig | 5 min

Forældrekøb: Hvilket lån skal du vælge?

Fast lav rente eller rentebinding i fem år? Der er flere gode bud på lån til forældrekøb. Læs med her, hvor du også kan høre om, hvad de nye skatteregler, der forventes at komme i 2021, betyder for dig.
Artikel | 3 min

Priserne på ejerlejligheder falder i København

I en helt ny boligprisprognose forventer Nykredit for første gang i seks år, at priserne på ejerlejligheder falder i København og i Aalborg.