Hvad gør jeg med min indefrosne boligskat?

Tre gode argumenter for, hvorfor du skal betale din indefrosne boligskat i 2021, og tre lige så gode argumenter for, hvorfor du skal vente.

Omkring årsskiftet har du modtaget din ejendomsskattebillet for 2019 i din e-boks. Og måske har du set en ny formulering i den – nemlig "Lån til betaling af stigning i grundskyld."

Lånet er det beløb, du skylder i ejendomsskat, også kendt som grundskyld. Det er indefrosset frem til 2021, hvor du kan vælge mellem at betale beløbet eller fortsætte med at udskyde skatten. Er der ikke et lån nævnt i din ejendomsskattebillet, er din grundskyld ikke steget. 

Se video: Derfor indefryses en del af din boligskat 

Der findes ikke et klokkeklart for og imod. Det hele afhænger af din samlede økonomi, og hvordan du har det med at skylde penge i skat. Det bedste råd er derfor, at du drøfter det med din bankrådgiver, så I sammen finder den løsning, som passer til lige netop din økonomi.

Hvorfor kan det være en god ide at betale i 2021?

 • Få skattegæld ud af verden
  Der er mange, som ikke bryder sig om at skylde penge i skat. Hvis du er en af dem, er det argument nok i sig selv for at betale hele beløbet i 2021 – hvis du altså har plads i økonomien til det.
 • Spar renter
  Når indefrysningen af boligskatten i 2021 går fra at være obligatorisk til valgfri, vil der blive skrevet renter til lånet. Og de bliver naturligvis lagt oveni det beløb, du skylder.
  Renten er i dag relativ lav i forhold til andre typer af lån, men den kan sagtens stige på et senere tidspunkt. Så hvis du gerne vil undgå at betale renter, er det en god ide at betale den indefrosne ejendomsskat.
 • Godt for din samlede friværdi eller formue
  Det beløb, du har stående i indefrosset boligskat, vil vokse år for år, både på grund af renterne og den skat, du eventuelt udskyder til senere betaling. Det har betydning for din samlede friværdi og formue.
  Hvis du har luft i budgettet, er det derfor en god ide at betale den indefrosne ejendomsskat i 2021 – enten det totale beløb på én gang eller løbende i mindre bidder.

Hvorfor kan det være en god ide ikke at betale i 2021?

 • Betal dyrere gæld først
  Fra 2021 kommer der renter på din indefrosne skat, og det vil der være frem til den dag, du betaler skatten. Men renten er relativt lav, og ofte lavere end på andre typer af lån. Så hvis du i stedet bruger pengene på at betale dyrere gæld af først, kan det være et godt argument for at gøre brug af indefrysningen.
 • Et billigt lån hvis budgettet er stramt
  Hvis du ikke har så meget luft i dit budget, kan den ekstra udgift til at indbetale den indefrosne boligskat være en stor mundfuld. Så er det bedre at vente med at betale lånet og nyde godt af, at renten er forholdsvis lav.
 • Se din formue som én helhed. Kan du få større afkast for pengene, end renten du betaler?
  De penge, du skal betale tilbage, kan du også vælge at investere – fx via den kommende Aktiesparekonto. Hvis du forventer at kunne få et større afkast efter skat end den rente, du betaler for den indefrosne boligskat, kan det være en god forretning, fordi din samlede formue vokser.
  Hvad du taber på gyngerne, vinder du så på karrusellerne - og måske lidt til. Du skal bare også kunne tåle risikoen for at tabe på begge.

 

Spørg eksperterne

Har du spørgsmål om de nye vurderinger eller boligskatter, så tøv ikke med at skrive til eksperterne.
Vi samler alle spørgsmål og besvarer de oftest stillede her på temasiden. På den måde kan dit spørgsmål også hjælpe andre boligejere, som sikkert undrer sig over det samme. Eksperternes svar vil være generelt gældende.

Send dit spørgsmål

Relaterede Artikler

Bolig | 2 min

Boligprisprognose: Så meget kan din bolig stige i værdi i år

Det går fortsat fint på boligmarkedet. Der handles flittigt, og priserne på huse stiger i samtlige landsdele.
Bolig | 2 min

Forbrugerrådet Tænk anbefaler lån fra Totalkredit

Forbrugerrådet Tænk har testet en række realkreditlån, og lånene fra Totalkredit får stemplet ”anbefalet” i den store prissammenligning. Du kan se hvorfor i artiklen her.
Bolig | 4 min

Hvad koster et forældrekøb?

Priserne på ejerlejligheder i landets studiebyer er høje, hvilket skaber mangel på gode boliger for unge på SU. Derfor kan et forældrekøb trods de høje priser fortsat være attraktivt for såvel børn som forældre.