En ny tid på boligmarkedet er begyndt

Pæne prisstigninger på parcelhuse og kun marginalt stigende priser på ejerlejligheder bliver den nye virkelighed på boligmarkedet.

Det forudsiger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit i en ny boligprisprognose, der dækker 2019 og 2020.

Parcelhus-Danmark går forrest prisudviklingen

På boligmarkedet har vi i de seneste år været vant til, at ejerlejlighedsmarkedet har ført an med store prisstigninger, mens parcelhus-Danmark i store dele af landet har halset efter. 2018 blev året, hvor rollerne blev byttet om.

”Parcel- og sommerhusene er modne til at overtage placeringen forrest i feltet og medvirke til fortsat fremgang på boligmarkedet på landsplan de kommende år”, siger Mira Lie Nielsen og fortsætter:

”Dansk økonomi er i fin form, renterne tager endnu en periode i lavt niveau, og mange danskere oplever, at lønnen stiger. Samlet set giver det fortsat mange familier lyst og mulighed for at blive boligejere for første gang eller til at foretage en opgradering af den nuværende bolig”.

Overordnet set forventer Mira Lie Nielsen, at flere husnøgler skifter ejermand i og omkring de lidt mindre provinsbyer og omegnskommuner, mens udviklingen i antallet af bolighandler vil være mere flad i de største byer i de kommende år.

Ejerlejlighederne har trådt på bremsen

Modsat markedet for parcelhuse, har ejerlejlighedsmarkedet trådt på bremsen siden midten af 2018, og vi ser en mere usikker fremtid for dét marked i de kommende år. Væk er den tocifrede prisvækst, og ind kommer en periode med færre handler og vigende prisniveau.

Det er en helt anden udvikling, end vi stort set har set siden 2013, hvor ejerlejlighedspriserne for alvor begyndte at stige i de allerstørste byer. Opbremsningen på ejerlejlighedsmarkedet sker derfor efter en årrække med høje prisstigninger, der fra 2012-2018 fx har øget priserne i Byen København med knap 80 procent.

”Det er ganske naturligt og en helt sund udvikling, at markedet efter sådan en sprint puster ud og sætter sig. Selvom vi vurderer, at Københavns ejerlejlighedsmarked står over for et prisfald i den kommende tid, mener vi ikke, at den københavnske generator løber tør for brændstof. Vigende priser og fald i aktiviteten præger også ejerlejlighedsmarkedet i de andre store byer, og vi forventer prisfald de kommende år i København og Aalborg,” siger Mira Lie Nielsen.

Sommerhuse fortsat med pil opad

Fortsat medvind på markedet for fritidshuse betyder højere prisstigninger end for helårsboliger. Selvom handelsaktiviteten for fritidshuse tog et lille dyk i 2018, og ser man lige bort fra 2017, er antallet af solgte sommerhuse stadig på det højest niveau siden 2006. 2019 er samtidig startet med hop op i antallet af handler, sikkert hjulpet ekstra på vej af den fantastiske sommer sidste år.

”Den høje aktivitet har skubbet priserne i vejret med 4-5% de seneste år. Det kommer på ryggen af fem års stort set flad prisudvikling. Et højt udbud er imidlertid med til at holde snor i prisstigningerne, og vi forventer derfor moderate prisstigninger på 3,2% i år aftagende til 2% i 2020,” siger Mira Lie Nielsen.

Læs hele prognosen her

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.