Ekspert: Historiske lave renter

Nu er det her: det 30-årige fast forrentede realkreditlån med en rente på bare 1% - den laveste rente nogensinde på et fastforrentet lån. Det er et godt tidspunkt at få tjekket sin økonomi på, siger boligøkonom Mira Lie Nielsen.

Totalkredit har lanceret et nyt 30-årigt fastforrentet lån med afdrag med 0,5% i rente, som er den laveste rente nogensinde på et fastforrentet lån.

”For rigtig mange vil det nye lån være værd at undersøge. Er det fx et stykke tid siden, du har fået tjekket, om dit boliglån er det mest optimale, så er der en oplagt mulighed nu for at tage en snak med en bankrådgiver”, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit og fortsætter:

Det kan være, at du med fordel kan ændre på dit lån og få mere luft i det månedlige budget, som kan gøre hverdagen lidt sjovere, eller du kan bruge besparelsen på at give et ekstra skub til pensionsindbetalingen eller starte en børneopsparing.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

”Det kan være, at du med fordel kan ændre på dit lån og få mere luft i det månedlige budget, som kan gøre hverdagen lidt sjovere, eller du kan bruge besparelsen på at give et ekstra skub til pensionsindbetalingen eller starte en børneopsparing. Det er gratis at tage snakken i banken og få regnet på netop din families særlige forhold. Det er under alle omstændigheder godt at gøre en gang imellem, men særligt nu hvor vi oplever renter, der er ultra lave.”

Skal du lægge lånet om?

Mange boligejere kan konvertere ned i rente på deres fastforrentede lån. En nedkonvertering er særligt attraktiv for boligejere med fast rente på 2% eller derover. Og har man et lån med variabel rente kan det også være, at det er nu, man for alvor skal overveje at skifte over til et fastforrentet.

Risiko for indlåsning

Med et nyt lån, som begynder med en obligationsserie fra 0, skal man altid være opmærksom på risikoen for indlåsning. Det betyder, at relativt få investorer kan eje obligationerne bag lånet, og at boligejerne risikerer at skulle indfri til en højere kurs end ellers. Risikoen for indlåsning reduceres i takt med, at obligationsserien vokser, og man kan altid komme ud af lånet til maksimalt kurs 100. En tommelfingerregel for eliminering af indlåsning er en obligationsserie på 5 mia. kr.

Lave renter har givet gode afkast på dine investeringer og pension

Også investorerne er blevet begunstiget af de lave renter. På aktiemarkedet har kurserne taget et pænt løft i årets første halvår, hvilket har betydet, at mange investorer har hentet det tabte hjem fra den hårde afslutning på 2018.

”Rentefaldet har betydet, at værdien af danskernes samlede opsparing, fx investeringer og pension, er steget, siger Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist med speciale i formue & investering, og fortsætter:

”Både obligationer og aktier er steget pænt i værdi på baggrund af de faldende renter. Det er endnu en gang en bekræftelse af, at det er dyrt at have penge stående kontant, da dine penge dagligt taber værdi. Derfor anbefaler vi at investere opsparingen, hvis pengene ikke skal bruges i løbet af de næste tre år. Og så viser udviklingen endnu engang vigtigheden af at være tro mod sin investeringsstrategi og ikke ændre risikoprofil undervejs, uanset om bølgen går op eller ned.”

Hvis du som boligejer får en besparelse ved at omlægge dit boliglån, er det ifølge Camilla Schjølin Poulsen værd at overveje, hvad de ekstra penge, du får mellem hænderne, i så fald kan bruges til.

Her råder hun til at benytte lejligheden til at få kigget hele familiens økonomi igennem. Besparelsen på boligydelsen kan fx gøre rigtig meget gavn på en børne- eller pensionsopsparing:

”Mange tror, at det ikke nytter noget at spare små beløb, fx 500 kr. mere op månedligt på sin pensionsordning. Men gøres det 15 år frem, så vil der til den tid stå omkring 113.000 kr. mere ved en forrentning på ca. 3 pct. efter afkastskat og omkostninger. Og ønsker du at kunne komme til pengene før pensionsalderen, så er Aktiesparekontoen en god løsning,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Beregn omlægning af lån

Få en vejledende beregning på, hvad en omlægning af dit realkredit lån betyder. Du får forslag på forskellige lånetyper, så kan du se, hvad der passer bedst til din økonomi. Vi anbefaler, at du kontakter Nykredit og får rådgivning om dine muligheder, hvis du overvejer at omlægge dit lån.

Gå til omlægningsberegner 

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Foreningsejerskab betaler sig: Nykredit udbetaler millionbeløb til kunder

Du kan godt glæde dig, hvis du er kunde i Nykredit. Den 20. januar udbetaler vi nemlig knap 100 mio. kr. i KundeRabat til vores kunder. Det er blot én af fordelene ved at samle sin økonomi i en foreningsejet bank.
Bolig | 3 min

Boligejere med Tilpasningslån kan se frem til rentebesparelse

Er du en af de 8.000 boligejere med et Tilpasningslån i Totalkredit? Så kan du glæde dig – renten på dit lån bliver nemlig snart lavere.
Bolig | 5 min

Gaven, der bliver ved med at give: Sådan giver du aktier i gave

Overvejer du at give aktier i julegave? Så følger her en række gode råd til, hvordan du kan lægge en af de mere langtidsholdbare gaver under juletræet.