Guide: Sommerhuskøb i 2020

Overvejer du at købe eller sælge sommerhus i år? Vi tager temperaturen på sommerhusmarkedet netop nu. Se fx, hvad et sommerhus koster, og få tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer.

Sidste år blev der solgt det højeste antal sommerhuse i 14 år, og de mange nybagte sommerhusejere har gjort indhug i udbuddet af sommerhuse til salg. I år forventer vi, at mindst lige så mange sommerhusnøgler får ny ejer, og vi forventer, at udbuddet stiger frem mod sommeren – ligesom priserne.

Det kommer dit sommerhus til at koste i år

I januar 2020 kostede et sommerhus i gennemsnit 16.700 kr. pr. kvadratmeter, men det er en pris, der vil stige frem mod sommeren. Sidste år toppede sommerhuspriserne i august ved 16.400 kr. pr. kvadratmeter, men i og med at priserne allerede i januar i år var højere, kan vi se ind i en sommer, hvor sommerhuspriserne kommer til at være noget højere, end vi har været vant til de seneste år. Det gode råd er, at hvis du vil have et billigt sommerhus, så skal du købe i vintermånederne, først på foråret eller sidst i efteråret.

”Sommerhussalget boomer i maj og juni måned år efter år. Det giver mening i forhold til solens komme, men fra et økonomisk-taktisk synspunkt er det ikke optimalt, da det er her, priserne er højest. Det ret bemærkelsesværdigt, så uøkonomiske vi er, når det gælder noget så stort som køb af sommerhus”, siger Mira Lie Nielsen.

Lidt simpelt sat op, så betyder sæsonen på sommerhusmarkedet, at du ikke urealistisk kan spare 50-75.000 kr. på at købe et gennemsnitligt sommerhus på 70 kvadratmeter i vintermånederne i stedet for om sommeren.

Det gode råd er, at hvis du vil have et billigt sommerhus, så skal du købe i vintermånederne, først på foråret eller sidst i efteråret.

Mira Lie Nielsen

Tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer

Når du har fundet det rigtige sommerhus, skal du have det finansieret. Her er tre tip til, hvordan du kan gøre det billigere at være sommerhusejer.

  • Brug din friværdi. Er du boligejer, og har du haft din bolig et nogle år, har du et godt udgangspunkt for et sommerhuskøb. Otte års næsten uafbrudt prisfremgang på markedet for helårsboliger har skabt en god portion friværdi hos mange boligejere. Har du en bolig med friværdi, kan du overveje at sætte den i spil for at gøre finansieringen af sommerhuset billigere.
  • Udnyt, at grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse er hævet til 75 procent mod tidligere 60 procent.
  • Lej dit sommerhus ud. Det beløb, som du skattefrit kan udleje dit sommerhus for, blev hævet betydeligt i 2018

Derfor er der stor interesse for sommerhusene netop nu

I 2019 blev der solgt ca. 10.600 sommerhuse – en stigning på 12 procent sammenlignet med året før, og det højeste antal siden 2005. Fremgangen i salget af sommerhuse gjorde 2019 til et bemærkelsesværdigt år på boligmarkedet.

”Alt spiller for sommerhussalget i disse år. Et sommerhus er et luksusgode, som man køber, når der er økonomisk ro alle andre steder i privatøkonomien. Dén gunstige situation er der i disse år mange danske familier, som befinder sig i, og det har løftet sommerhussalget op på det høje niveau”, forklarer Mira Lie Nielsen.

Der er ca. 235.000 sommerhuse i Danmark og i de seneste 5 år har ca. 45.000 af dem skiftet ejer, og sommerhuspriserne er i 2018 og 2019 steget mere end både huspriserne og ejerlejlighedspriserne.

”Sund privatøkonomi, lave renter og muligheden for 75% realkreditbelåning ved sommerhuskøb skal nok sikre endnu et særdeles godt år for sommerhussalget. Det er heller ikke urealistisk, at spredningen af Coronavirus i europæiske lande kan få flere danskere til at holde ferie hjemme i Danmark, hvilket både vil trække sommerhusudlejningen op men også pirke ekstra til danskernes lyst til at få sig et sommerhus”, siger Mira Lie Nielsen.

Gode råd om sommerhuse og økonomi

Et sommerhus er et luksusgode, som mange køber i gode tider, men når tiderne skifter, er det også noget af det første, man forsøger at komme af med igen. Lad derfor være med at købe for dyrt i forhold til dit budget. Men lad dig heller ikke skræmme, for det kan også gå hen og vise sig at blive en god forretning at have et sommerhus. Der er fx gode muligheder for udlejning i disse år. Men en økonomisk gevinst må bare ikke være din primære årsag til et sommerhuskøb.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.