Guide: Sommerhuskøb i 2020

Overvejer du at købe eller sælge sommerhus i år? Vi tager temperaturen på sommerhusmarkedet netop nu. Se fx, hvad et sommerhus koster, og få tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer.

Bliver det muligt at rejse til udlandet i sommerferien – og har vi overhovedet lyst? Mange planlægger måske allerede nu at blive i Danmark, og interessen for danske sommerhuse er stigende. Sidste år blev der solgt det højeste antal sommerhuse i 14 år, og alligevel tyder meget på, at coronasituationen kan medvirke til, at den rekord kan blive slået i år.

Det kommer dit sommerhus til at koste i år

Ved indgangen til 2020 lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et sommerhus på 15.800 kroner, og boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen forventer, at sommerhuspriserne vil stige med 4,5 procent i løbet af 2020. Det er en pæn stigning, når man tager i betragtning, at både parcelhuse og ejerlejligheder forventes at falde i pris i år, men en lille stigning, når man tænker på, at efterspørgslen efter sommerhuse er stærkt stigende.

Sommerhuse er et luksusgode, der historisk bliver presset i en krisesituation. Samtidig forårsager de lukkede grænser, at turisme fra Tyskland kommer til at falde i år, og sammen med de usikre økonomiske udsigter lægger det en dæmper på, hvor meget prisen på sommerhuse kan stige

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Normalt vil en stor efterspørgsel efter sommerhuse presse priserne op. Men det økonomiske tilbageslag, der fulgte i kølvandet på coronasituationen, trækker i den modsatte retning.

”Sommerhuse er et luksusgode, der historisk bliver presset i en krisesituation. Samtidig forårsager de lukkede grænser, at turisme fra Tyskland kommer til at falde i år, og sammen med de usikre økonomiske udsigter lægger det en dæmper på, hvor meget prisen på sommerhuse kan stige”, siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Sommerhussalget startede dog året i meget højt tempo, og det høje salg er fortsat både i marts og ind i april, så coronakrisen har ikke sat en stopper for danskernes store appetit på at købe sig et sommerhus. Til gengæld kan det blive sværere at finde det helt rigtige hus.

”I de seneste måneder er der trods de gode muligheder for at få solgt ikke kommet særlig mange nye sommerhuse til salg, og derfor er der i dag det laveste antal sommerhuse at vælge imellem på markedet i 10 år. Det høje salg har selvfølgelig gjort et indhug i udbuddet, men en del potentielle sælgere har sikkert også lagt salgstankerne på hylden og valgt at holde fast i huset for selv at bruge det”, siger Mira Lie Nielsen.

Gode råd om sommerhuse og økonomi

Tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer

Når du har fundet det rigtige sommerhus, skal du have det finansieret. Her er tre tip til, hvordan du kan gøre det billigere at være sommerhusejer.

  • Udnyt, at grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse er hævet til 75 procent mod tidligere 60 procent.
  • Lej dit sommerhus ud. Det beløb, som du skattefrit kan udleje dit sommerhus for, blev hævet betydeligt i 2018.
  • Overvej at købe et sommerhus sammen med andre – familie eller venner, så I er flere om de faste udgifter. Men sørg for at få lavet en samejeoverenskomst for at sikre, at I har helt klare regler. Hvis I er mange familier, der køber sammen, øge det risikoen for uenighed og stiller større krav til at få klare regler – også juridisk. 

Derfor er der stor interesse for sommerhusene netop nu

Interessen for sommerhuse var høj allerede før coronakrisen. I 2019 blev der solgt ca. 10.600 sommerhuse – en stigning på 12 procent sammenlignet med året før, og det højeste antal siden 2005. Fremgangen i salget af sommerhuse gjorde 2019 til et bemærkelsesværdigt år på boligmarkedet. Og i 2020 er der pustet yderligere til sommerhusinteressen.

”Sommeren nærmer sig, og mange begynder at planlægge, hvad de skal stille op. Mange overvejer, om man igen kan køre eller flyve en tur ned sydpå i Europa, og om man overhovedet har lyst til det. Det pirker formentlig endnu mere til lysten til at sikre sig muligheden for at kunne holde ferie herhjemme”, siger Mira Lie Nielsen, og fortsætter:

”Jeg kan sagtens se for mig, at sommerhusområdet også på lidt længere sigte vil berøres positivt af sundhedskrisen. Vores lyst til at være sammen og holde ferie med den nære familie er jo ikke blevet mindre, og i en tid som denne kan man virkelig mærke, hvor meget det betyder at være i Danmark, som synes et af de tryggeste steder at opholde sig. Man kan godt forestille sig, at det vil tage tid, før rejselysten ud i verden kommer tilbage – også selvom det bliver muligt igen”.

Webinar: Drømmer du om at købe sommerhus i Danmark?

Sommeren er på vej, og udsigterne til at kunne rejse til udlandet på ferie er i øjeblikket usikre på grund af corona-situationen. Det har gjort de danske sommerhuse ekstra populære, og derfor holder vi webinar om køb af sommerhuse 18. maj 2020 kl. 20.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.