Guide: Sommerhuskøb i 2021

Meget tyder på sommerferie i Danmark igen i år. Er du ikke allerede hoppet på sommerhusvognen, får du en guide til, hvad du kan forvente dig af markedet i 2021.

Corona vendte i den grad op og ned på boligmarkedet i 2020. Der blev langet sommerhuse over disken som vaffelis på en varm sommerdag, hvilket var med til at trække prisniveauet op. Næsten 9 procent steg sommerhuspriserne i 2020, og salget af sommerhuse i 2020 bliver uden sammenligning det højeste nogensinde med ca. 16.400 salg. Det er 31 procent højere end i 2004, der nu er året med næst flest salg.

Men hvordan ser det ud på sommerhusmarkedet i dag? Vi har spurgt Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.

Sommerhuskøbere må punge ud

Købte du ikke sommerhus sidste år, og lever drømmen stadig, må du nok indstille dig på, at prisen på dit nye sommerhus kan blive svær at forhandle. Under corona er prisnedslagene på sommerhuse blevet halveret, og samtidig er der stadig prisstigninger i vente i år. Der er med andre ord stadig sælgers marked.

”Den høje handelsaktivitet sammen med en uvished om, hvornår det er muligt at rejse, har presset udbuddet ned og priserne op. Vi forventer, at sommerhuspriserne kommer til at stige 8,3 procent i 2021. Det er lidt mindre end sidste år, men langt mere end vi har været vant til førhen,” siger Mira Lie Nielsen.

Vi forventer, at priserne på sommerhuse kommer til at flade ud over de næste par år. Der er stadig fuld fart på markedet nu, så vi tror på prisstigninger i første del af 2021, men derefter stilner det af.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Samtidig kan ændringer i vaccineprogrammet og opblusning af smitten på nogle af danskernes foretrukne feriedestinationer i Europa få betydningen for sommerferieplanerne for 2021 og holde kedlen kørende under sommerhusmarkedet. Vi forventer dog, at vi allerede i år kommer til at se, at det høje niveau vil tage af, i takt med at alle dem, der gerne vil have sommerhus, har fået købt.

”Vi forventer, at priserne på sommerhuse kommer til at flade ud over de næste par år. Der er stadig fuld fart på markedet nu, så vi tror på prisstigninger i første del af 2021, men derefter stilner det af. For året 2021 forventer vi prisstigninger på 8,3% og 2% i 2022,” siger Mira Lie Nielsen.

3 gode råd til dig, der vil købe sommerhus i år

1. Tænk over, hvordan du vil have det, hvis du skal sælge huset igen, og priserne er faldet. Når verden åbner, og vi igen kan rejse ud, vil interessen for sommerhuse ikke være så stor som i dag, og udbuddet af sommerhuse til salg vil stige. Hvis du køber nu og vælger at sælge om et par år, er der en risiko for, at også dit sommerhus er faldet i pris, og du skal overveje, om du kan leve med det.

Til gengæld skal du huske på, at du i de år, du har haft sommerhuset, måske har sparet nogle dyre udlandsrejser, og du har under alle omstændigheder fået nogle gode oplevelser i huset, der også tæller med på familiens oplevelseskonto.

2. Køb ikke for dyrt. Der er ikke forskel på, om du køber sommerhus eller helårsbolig: Det er altid rarest for dig selv, hvis du har noget luft i økonomien, også efter du har købt. Du skal overveje, om der stadig skal være råd til en uge på Mallorca eller en forlænget weekend i Rom, selvom du har et sommerhus i Danmark. Den sommer, hvor det regner i samtlige af dine ferieuger, vil du nok sætte pris på, at du har mulighed for en lille tur sydpå.

3. Lad dig ikke presse ud i et køb, selvom markedet er hektisk. Sommerhuset er en langsigtet forpligtelse, og det er for mange en dyr investering. Så selvom du hører om budrunder, og om at der er rift om husene, så hav is i maven og slå koldt vand i blodet, hvis du er i tvivl om, om det er det rigtige hus for dig.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Kom godt videre

Webinar: Drømmer du om at købe sommerhus i Danmark?

Sommeren er på vej, og på grund af corona-situationen er de danske sommerhuse ekstra populære. Drømmer du om at få dit eget, så se eller gense vores webinar om køb af sommerhus her.
Se webinar

Sådan kan du finansiere dit sommerhus

Når du køber sommerhus, er der flere muligheder for finansiering. Prøv vores beregner, hvor du kun skal indtaste pris og udbetaling for at få oplyst ydelsen på realkreditlån og eventuelt boliglån i sommerhuset.
Regn på lån til sommerhus

Webinar: Feriebolig i Spanien eller Frankrig

Drømmer du om en feriebolig? Vi giver dig et indblik i, hvordan en købsproces forløber i Frankrig og Spanien.
Se webinar