80.000 boligejere har udnyttet de lave renter

Udsigten til få et realkreditlån med en fast rente på bare 1,5% har sat den helt store låneomlægning i gang. Der er rift om de billige lån og udsigten til rentesikkerhed i 30 år fremover.

De lave renter har endnu engang sat gang i lånekonverteringerne, viser tal fra Totalkredit. Mange boligejere har nemlig kunnet spare penge ved at skifte deres fastforrentede 2,5%- eller 2%-lån ud med et 1,5%-lån.

”Boligejerne viser en konverteringsaktivitet på niveau med i 2015, hvor 2%-lånet for første gang så dagens lys. Nu er det så 1,5%-lånet som tiltrækker sig al opmærksomheden, hvor mere end 80.000 boligejere har udnyttet situationen i denne ombæring”, siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

Boligejere med 2,5% slår til

Det er især boligejere med 2,5%-lån og 2%-lån, som driver konverteringsbølgen, hvor de står for omkring 70% indfrielserne. Mens en nedkonvertering fra 2,5% til 1,5% er lige højrebenet for mange, så skal der lidt mere til for boligejere, som nedkonverterer fra 2% til 1,5%.

Over et låns løbetid er der på den gode side af 100.000 kr. at spare pr. mio. før skat. Omkostninger er tjent hjem på 2 år, og kurstabet er tjent hjem efter yderligere knap 2 år

Jeppe Borre

”Ved blot at skære et halvt procentpoint på renten ser vi ofte, at det gøres i kombination med øvrige ændringer på lånet, som lånestørrelse, løbetid eller afdragsprofil. For boligejere, som fortsat går med overvejelser, lyder næste frist om tre måneders tid ved udgangen af juli”, siger Jeppe Borre. Han har regnet på, hvor meget der er at spare for dem, der skiftede lånet ud.

”Regner vi på en nedkonvertering lige op til fristen fra 2,5% til 1,5% med afdrag, så er der et ydelsesfald på 150 kr. efter skat pr. mio. i vente. Samtidig stiger afdraget med 420 kr. Over et låns løbetid er der på den gode side af 100.000 kr. at spare pr. mio. før skat. Omkostninger er tjent hjem på 2 år, og kurstabet er tjent hjem efter yderligere knap 2 år”, siger Jeppe Borre.

Konverteringsbølge øger robustheden på boligmarkedet

Mens boligejerne typisk opnår en lavere ydelse og et øget afdrag i forbindelse med nedkonverteringen, så øger de også sikkerheden over for boligformuen ved en fremtidig rentestigning.

”Vi plejer at sige, at fastforrentede lån giver en vis forsikring af friværdien, og derfor anbefaler vi især de fast forrentede lån, når renten er så lav som nu, hvor forskellen i ydelsen på lån med fast versus variabel rente historisk set er meget lille”, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Som boligejer er altid interessant, hvis man slippe med at betale mindre for sit lån, men man bør også tænke lidt videre end det.

Mira Lie Nielsen

Hun forklarer, at en mærkbar og hurtig rentestigning kan få boligpriserne til at falde. Til gengæld falder obligationskurserne bag de fastforrentede lån også, og det kan give mulighed for at indfri lånet til en lavere kurs og derved skære en del af restgælden af. På den måde beskytter man sin friværdi, og det er en af grundene til, at fast forrentede lån er mere sikre – især i tider som nu, hvor renten næsten ikke kan komme længere ned.

Se din økonomi i et større perspektiv

Det er altid interessant at se, om der kan være penge at spare ved at lægge sit realkreditlån om, men gevinsten kan være endnu større, hvis du får tjekket hele din økonomi.

”Som boligejer er altid interessant, hvis man slippe med at betale mindre for sit lån, men man bør også tænke lidt videre end det. Har du brug for penge til et nyt tag eller et bryllup, overvejer du at købe sommerhus og bruge noget af din friværdi, eller vil du styrke din pensionsopsparing? En omlægning af lånet kan tage højde for langt flere økonomiske behov end bare at sikre en lavere rente”, siger Mira Lie Nielsen.

Du kan også selv regne på omlægningen af dit lån

Hvis du har lån i Nykredit

  • Regn på omlægningen af dit lån i netbanken. Du klikker på Bolig i menuen til venstre og vælger herefter Omlægning af lån.

Hvis du har lån i en anden bank

  • Få en vejledende beregning på omlægning af lån med Nykredits omlægsberegner.  Prøv beregneren her. 

Få overblik med App fra Nykredit og Totalkredit

  • Download app'en her. Tjek dit lån og se, om du med fordel kan lægge om. App'en kan bruges af alle.

Jeppe Juul Borre

Chefanalytiker i Totalkredit

Ekspert i renteforhold og obligationstyper samt fordele og ulemper ved omlægning, op- og nedkonvertering, kurser og bagvedliggende obligationer.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.