Danskerne kaster sig over sommerhuse

Salget af sommerhuse i 2019 er på det højeste niveau i mere end et årti. Det viser tal for antallet af handlede fritidsboliger, som Boligsiden netop har offentliggjort.

Der er i de første 5 måneder af 2019 solgt 3.897 sommerhuse, hvilket er 524 flere end i samme periode i 2018, og svarer til en stigning på hele 15,5%. Alene i maj måned er der solgt 1.100 sommerhuse hvilket er hele 166 flere end i maj 2018. Salget af sommerhuse i 2019 er på det højeste niveau i mere end et årti. Det viser tal for antallet af handlede fritidsboliger, som Boligsiden netop har offentliggjort.

Store friværdier og vidunder-sommer får flere danskere til at købe sommerhus

Alt spiller for sommerhussalget i disse år. Et sommerhus er et luksusgode som man køber, når der er økonomisk ro alle andre steder i privatøkonomien. Dén gunstige situation er der i disse år mange danske familier, som befinder sig i, og det har løftet sommerhussalget op på det høje niveau. Sommerhussalget rider højt på bølgen af positive økonomiske faktorer såsom den høje beskæftigelse og de lave renter.

Som prikken over i´et kom vidundersommeren 2018, og fik mange danskere til at leje et sommerhus hen over de varme måneder. Minderne derfra har formentlig også givet ekstra lyst til at få nøgler til eget sommerhus, og kan spille en rolle for den store fremgang i sommerhussalget som startede allerede da det fortsat var koldt og mørkt udenfor.

Sommerhusmarkedet er en særlig begunstiget del af boligmarkedet

Seks år med prisfremgang på markedet for helårsboliger har skabt en god portion friværdi i hjemmet hos mange boligejere – en friværdi som kan lånes op i og typisk gøre finansiering af et sommerhus billigere. Derudover er sommerhussalget løftet af, at grænsen for realkreditbelåning er hævet til 75% mod tidligere 60% samt en betydelig forøgelse at det beløb, som man skattefrit kan udleje sit sommerhus for, hvilket også kan gøre det billigere at eje sommerhuset.

”Klimatosset” med sommerhuse?

Man kan heller ikke afvise at et øget klima-fokus også spiller ind på det høje sommerhussalg.  I 2019 er det virkelig blevet in at være ”klima-tosset”, og det kan også spille ind i vores valg af ferieform – mon ikke flere og flere føler bedre samvittighed, og finder mere prestige i sommerhusferie end i en hurtig charterrejse til Sydeuropa?

Fremgang for sommerhussalget i hele Danmark

For et par år siden var fremgangen for sommerhussalget primært forbeholdt områder i nærhed til de store byer, men fremgangen trækkes nu af fremgang i store dele af de store jyske sommerhusområder og i Vest- og Sydsjælland. Ligesom på markedet for helårsboliger, så ser vi nu at fremgangen for sommerhussalget når længere ud i takt med at priserne er øget i de mest attraktive områder og udbuddet faldet. Derfor søger sommerhuskøbere nu mod de lidt billigere områder, hvor der fortsat er rigtig mange huse at vælge imellem og god mulighed for at presse sælgerne på prisen.

Gode råd om sommerhuse og økonomi

Et sommerhus er et luksusgode, som mange køber i gode tider, men når tiderne skifter, er det også noget af det første, man forsøger at komme af med igen. Lad derfor være med at købe for dyrt i forhold til dit budget. Men lad dig heller ikke skræmme, for det kan også gå hen og vise sig at blive en god forretning at have et sommerhus. Der er fx gode muligheder for udlejning i disse år. Men en økonomisk gevinst må bare ikke være din primære årsag til et sommerhuskøb.

Antal sommerhushandler

2018

2019

Forskel

Ændring

Hele landet

3.373

3.897

524

16%

Bornholm

77

105

28

36%

København by

-

-

-

-

Københavns omegn

42

54

12

29%

Nordsjælland

603

652

49

8%

Østjylland

342

392

50

15%

Vestjylland

326

397

71

22%

Nordjylland

505

603

98

19%

Østsjælland

40

41

1

2%

Vest- og Sydsjælland

897

1.033

136

15%

Fyn

157

176

19

12%

Sydjylland

370

437

67

18%

*januar til maj. Kilde: Boligsiden

Tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer

Når du har fundet det rigtige sommerhus, skal du have det finansieret. Her er tre tip til, hvordan du kan gøre det billigere at være sommerhusejer.

  • Brug din friværdi. Er du boligejer, og har du haft din bolig et nogle år, har du et godt udgangspunkt for et sommerhuskøb. Seks års næsten uafbrudt prisfremgang på markedet for helårsboliger har skabt en god portion friværdi hos mange boligejere. Har du en bolig med friværdi, kan du overveje at sætte den i spil for at gøre finansieringen af sommerhuset billigere.
  • Udnyt, at grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse er hævet til 75 procent mod tidligere 60 procent.
  • Lej dit sommerhus ud. Det beløb, som du skattefrit kan udleje dit sommerhus for, blev hævet betydeligt i 2018

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.