Salget af lejligheder i København bremser op

Siden begyndelsen af 2018 er handelsaktiviteten aftaget på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Det skyldes bl.a. et højt prisniveau, hvor færre kan og vil være med, forklarer Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen.

Siden begyndelsen af 2018 er handelsaktiviteten aftaget på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Det forklarer Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen, der har udarbejdet en prognose for boligpriserne. Ifølge hende skyldes nedgearingen flere faktorer. Priserne har nået et niveau, hvor færre vil og kan være med. Derudover har kreditstramninger gjort finansieringen dyrere, hvilket har dæmpet efterspørgslen yderligere. Den lavere handelsaktivitet har betydet, at udbuddet af ejerlejligheder til salg i København i dag er 25% højere end ved udgangen af 2017. De seneste tal tyder imidlertid på, at udbuddet er toppet.

Udviklingen skyldes et mindre fald i nye ejerlejligheder til salg i årets første måneder. Samtidig var handelsaktiviteten i marts og april godt 4% højere end i 2018. Det er med til at stabilisere markedet og reducere risikoen for prisfald. Vi forventer, at den lavere aktivitet forsætter året ud, og for 2019 under ét forventer vi prisfald i København på 1,4%.

Boligmarkedet generelt i fin form

Det går fortsat godt på boligmarkedet. Der handles flittigt, og priserne på huse stiger i samtlige landsdele. At boligmarkedet har det godt, skyldes i høj grad, at det går godt i dansk økonomi. Flere og flere danskere har fast arbejde og oplever indkomstfremgang. Sammen med de lave renter giver det mange danske familier mulighed for at opgradere huset eller blive husejere for første gang.

I vores optik er handelsaktiviteten toppet på boligmarkedet, og for huse forventer vi en stort set flad udvikling gennem prognoseperioden. Handelsaktivitet flader imidlertid ud på et højt niveau, hvilket understøtter huspriserne. På den baggrund venter vi en prisstigning på 3,7% i 2019 aftagende til godt 2% i 2020 og 2021. 

Læs hele prognosen for boligpriser her

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Superlån: 1% fast rente i 30 år

Skal du købe bolig, eller overvejer du at lægge dit lån om? Så kan du lige nu få et 30-årigt lån med en fast rente på kun 1%.
Økonomi | 5 min

Lave renter: Derfor lægger vi lånet om

Det er ikke kun for at spare penge, at danskernes lægger realkreditlånet om. Det er i høj grad også for at få flere penge mellem hænderne.
Økonomi | 5 min

3 myter om lave renter – ved du, hvad der er sandt og falsk?

Renterne er lave, men betyder det, at alle skal lægge deres lån om? Vi dykker ned i tre myter om de lave renter og låneomlægning og ser på, hvad der er sandt og falsk.