3 myter om lave renter – ved du, hvad der er sandt og falsk?

Renterne er lave, men betyder det, at alle skal lægge deres lån om? Vi dykker ned i tre myter om de lave renter og låneomlægning og ser på, hvad der er sandt og falsk.
Renterne er historisk lave, og mange har allerede sikret sig et 30-årigt realkreditlån på 0,5 % i rente. Det sætter gang i mange myter om, hvem der bør lægge lånet om, og hvordan man gør. Vi ser på tre myter om låneomlægning lige her.
Myte 1: Alle bør lægge lånet om, når renterne er så lave
Falsk. Det er fristende at tro, at lave renter vil være en gevinst for alle, men virkeligheden er lidt mere kompleks. Her er, hvad du skal vide, før du kan finde ud af, om en låneomlægning kan betale sig for dig:
Hvad er din rente i dag?
Som udgangspunkt siger vi, at din nuværende rente på et fastforrentet lån skal være på 2 % eller højere, før det kan betale sig at lægge lånet om. Den seneste tids yderligere rentefald åbner dog op for, at det også kan være fordelagtigt for visse boligejere med 1,5%-lån at lægge om til lavere rente. Det gælder fx boligejere, der har en restløbetid på mellem 15 og 20 år, som nu kan lægge lånet om til et nyt lån med en fast rente på 0,5%.
Når vi regner på, hvad der kan betale sig, ser vi altid på hele din økonomi og dine behov. For det er sjældent, at boligejerne bare lægger lånet om for at få en lavere rente. Knap halvdelen vælger at låne noget mere, så der fx er råd til et bryllup eller en udestue, og derfor bliver det et helt andet regnestykke, hvor de lave renter spiller en endnu større rolle.
Hvad er din tidshorisont i boligen?
Har du ikke planer om at blive boende i ret mange år fremover, er det ikke sikkert, det kan betale sig at lægge lånet om. Derfor ser vi altid på omkostningerne ved en omlægning kontra den gevinst, du når at høste.
Hvor risikovillig er du, og hvor stærk er din økonomi?
Har du ikke noget imod at løbe en risiko, og kan din økonomi bære udsving, hvis renten stiger, er et variabelt forrentet lån måske mere interessant for dig. Når det så er sagt, så er den økonomiske gevinst lige nu ved at vælge et variabelt forrentet lån frem for et fastforrentet lån dog meget lille. Og med et fastforrentet lån får du det bedste fra begge verdner: Lav rente og høj sikkerhed.
Myte 2: Det koster penge at lægge lånet om
Sandt. Der er omkostninger ved at lægge et realkreditlån om, og du betaler fx gebyr til banken og Tinglysningsafgift til staten. Samtidig skal du regne med et såkaldt kurstab, når du låner pengene. Det betyder, at du skal låne lidt flere penge, end du har brug for, fordi kurstabet gør, at du reelt får lidt mindre udbetalt, end du låner. Det er alt sammen noget, din bankrådgiver har styr på.
Men prisen for at lægge lånet om skulle gerne blive tjent ind, fordi du udnytter de lave renter og dermed samlet set kommer til at betale mindre for dit lån. Gevinsten, du med tiden opnår, skal være større end udgiften, du betaler for at lægge lånet om.
Myte 3: Det er besværligt at lægge lånet om
Falsk. Det er faktisk ikke så besværligt. Din bankrådgiver er nemlig den, der gør alt det praktiske. Du skal stadig træffe en række beslutninger om dit nye lån, og det kan virke uoverskueligt. Det er sikkert længe siden, du sidst ændrede dit lån, og du skal fx lige huske, hvad det nu er, kurssikring er, og om det er noget, du er interesseret i. Men her kan du også altid spørge din rådgiver, og få ham eller hende til at guide dig igennem de valg, du skal tage.