Lave renter: Derfor lægger vi lånet om (2020)

Det er ikke kun for at spare penge, at danskernes lægger realkreditlånet om. Det er i høj grad også for at få flere penge mellem hænderne.

Mange tusinde danske boligejere har de seneste år lagt om til lavere rente, og det har givet realkreditselskabet Totalkredit et unikt indblik i de ønsker og drømme, der ligger bag låneomlægningerne.

”Det vil måske overraske mange, at boligejerne ikke udelukkende omlægger lån for at spare penge, men også lægger lånet om for at låne mere og få flere penge mellem hænderne”, siger boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen. Hun forklarer, at boligejerne ikke bare skifter det eksisterende lån ud med ét med lavere rente men benytter lejligheden til at få frigivet noget af den værdi, som fem år med prisstigninger på boligmarkedet har skabt rundt omkring i de danske hjem. Og det giver god mening, mener Mira Lie Nielsen.

”Det er helt oplagt at kigge på sin samlede økonomi, når man lægger lånet om. Det er her, der kan være en genvej til at realisere noget af det, man går og drømmer om. I en låneomlægning kan man relativt billigt få skabt luft i økonomien og få penge til fx et nyt køkken, til en større pensionsindbetaling eller børneopsparing”, siger Mira Lie Nielsen.

Sådan udnytter danske boligejere de lave renter

Her er tre typiske valg, som danske boligejere træffer, når de lægger lånet om til en lavere rente.

Låner flere penge

En tredjedel af de boligejere, der lægger lånet om, vælger at låne flere penge, end de skyldte på det gamle lån. Det er typisk en rigtig god ide, hvis man skal bruge penge til fx et nyt køkken, et bryllup eller en tilbygning, hvor man ellers ville have optaget et tillægslån. For at kunne låne mere skal din bolig være steget i værdi, eller du skal have afdraget på dit gamle lån, så du har friværdi i boligen.

Ændrer løbetiden

En femtedel af boligejerne vælger at ændre løbetiden på lånet, når de alligevel lægger om. De fleste vælger at forlænge løbetiden til nye 30 år. Det giver mere luft i hverdagsøkonomien, fordi du betaler samme beløb tilbage over længere tid. Og pengene kan fx bruges på at spare op andre steder end i boligen, fx i en pensionsordning.

Men der er også nogle, der vælger at forkorte løbetiden på lånet. Det kan du fx gøre, hvis du vil have en endnu lavere rente (0,5% frem for 1%) og betale lånet hurtigere ud. Til gengæld sidder du lidt mere stramt i det, fordi du betaler mere af hver måned.

Begynder at afdrage

Cirka hver ottende, der lægger lånet om, vælger enten at gå fra afdragsfrihed til at begynde at afdrage eller omvendt – det vil sige stopper med at afdrage. De fleste vælger at afdrage, hvilket betyder opsparing i boligen. Der er dog også nogle, der vælger at stoppe med at afdrage, når de lægger lånet om. Det betyder, at den løbende opsparing i boligen sættes på pause. De penge, man sparer på afdrag, kan man så bruge på andre ting.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Bolig | 5 min

3 myter om lave renter – ved du, hvad der er sandt og falsk?

Renterne er lave, men betyder det, at alle skal lægge deres lån om? Vi dykker ned i tre myter om de lave renter og låneomlægning og ser på, hvad der er sandt og falsk.
Bolig | 4 min

Boligprisprognose: Nu falder boligpriserne

Rentestigninger, inflation og stigende energipriser kommer til at presse priserne på boligmarkedet, viser ny Boligprisprognose fra Nykredit. Huspriserne er allerede faldet.
Bolig | 3 min

Læg dit lån om, og skær en stor luns af din gæld

Renterne er steget, og det gør det muligt for dig at skære en luns af din gæld, hvis du har et lån med en fast, lav rente. Men du løber samtidig en risiko påpeger chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.