Gør som 100.000 andre boligejere: Udnyt de lave renter

Udsigten til at få et realkreditlån med en fast rente på bare 0,5% har sat den helt store låneomlægning i gang. Der er rift om de billige lån og udsigten til rentesikkerhed i 30 år fremover. Læs med her og se, om det måske er noget for dig.

De lave renter har endnu engang sat gang i lånekonverteringerne, viser tal fra Totalkredit. Mange boligejere har nemlig kunnet spare penge ved at skifte deres fastforrentede 2,5%- eller 2%-lån ud med et 0,5%-lån.

Boligejerne viser en konverteringsaktivitet, der overstiger 2015, hvor 2%-lånet for første gang så dagens lys. I starten af 2019 var det 1,5%-lånet, der tiltrak sig al opmærksomheden, og nu er det så 0,5%-lånet. Siden januar 2019 har mere end 100.000 boligejere lagt lånet om for at få en lavere rente.

Boligejere med 2,0% slår til

Det er især boligejere med 2,5%-lån og 2%-lån, som driver konverteringsbølgen, men det begynder også at blive interessant for boligejere med 1,5%-lån, hvis kursen ligger i omegnen af 98, og så længe man har en længere tidshorisont i boligen.

Så hvor meget er der at spare? Regner vi på en nedkonvertering (beregnet 4. september 2019) fra 2,0% til 0,5% med afdrag, er der et ydelsesfald på 200 kr. efter skat pr. mio. i vente. Samtidig stiger afdraget med 690 kr. Over et låns løbetid er der på den gode side af 150.000 kr. at spare pr. mio. før skat. Omkostninger er tjent hjem på to år, og kurstabet er tjent hjem efter yderligere to år.

Konverteringsbølge øger robustheden på boligmarkedet

Mens boligejerne typisk opnår en lavere ydelse og et øget afdrag i forbindelse med nedkonverteringen, så øger de også sikkerheden over for boligformuen ved en fremtidig rentestigning.

”Vi plejer at sige, at fastforrentede lån giver en vis forsikring af friværdien, og derfor anbefaler vi især de fast forrentede lån, når renten er så lav som nu, hvor forskellen i ydelsen på lån med fast versus variabel rente historisk set er meget lille”, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.
Hun forklarer, at en mærkbar og hurtig rentestigning kan få boligpriserne til at falde. Til gengæld falder obligationskurserne bag de fastforrentede lån også, og det kan give mulighed for at indfri lånet til en lavere kurs og derved skære en del af restgælden af. På den måde beskytter man sin friværdi, og det er en af grundene til, at fast forrentede lån er mere sikre – især i tider som nu, hvor renten næsten ikke kan komme længere ned.

Se din økonomi i et større perspektiv

Det er altid interessant at se, om der kan være penge at spare ved at lægge sit realkreditlån om, men gevinsten kan være endnu større, hvis du får tjekket hele din økonomi.

”Som boligejer er altid interessant, hvis man slippe med at betale mindre for sit lån, men man bør også tænke lidt videre end det. Har du brug for penge til et nyt tag eller et bryllup, overvejer du at købe sommerhus og bruge noget af din friværdi, eller vil du styrke din pensionsopsparing? En omlægning af lånet kan tage højde for langt flere økonomiske behov end bare at sikre en lavere rente”, siger Mira Lie Nielsen.

 

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Forbrugerrådet Tænk anbefaler lån fra Totalkredit

Forbrugerrådet Tænk har testet en række realkreditlån, og lånene fra Totalkredit får stemplet ”anbefalet” i den store prissammenligning. Du kan se hvorfor i artiklen her.

3 myter om lave renter – ved du, hvad der er sandt og falsk?

Renterne er lave, men betyder det, at alle skal lægge deres lån om? Vi dykker ned i tre myter om de lave renter og låneomlægning og ser på, hvad der er sandt og falsk.

Lave renter: Derfor lægger vi lånet om

Det er ikke kun for at spare penge, at danskernes lægger realkreditlånet om. Det er i høj grad også for at få flere penge mellem hænderne.