Kig i krystalkuglen – sådan bliver boligmarkedet i 2020

Stiger din bolig i værdi, hvordan udvikler renten sig, og hvornår kommer de nye boligskatter? Læs med her, hvor boligøkonom Mira Lie Nielsen kommer med sit bud på, hvordan boligmarkedet kommer til at udvikle sig i 2020.

Stigende boligpriser og usikkerhed om de nye boligskatter, er hovedoverskrifterne, når boligøkonom Mira Lie Nielsen kigger i krystalkuglen for boligmarkedet i 2020.

Fortsatte prisstigninger i vente til husejerne

Husejerne kan glæde sig til, at huspriserne også i 2020 forventeligt vil tage et pænt nyk opad.

”Vi forventer, at huspriserne kommer til at stige omtrent 3 procent - altså lidt mindre end i 2019, hvor priserne steg med ca. 4 procent”, siger Mira Lie Nielsen. I 2019 var det især boligmarkedet uden for de store byer, der var fuld fart på, og det kan du også forvente i 2020.

”Vi har haft flere år med kraftige prisstigninger og strammere kreditregler, og det har dæmpet udviklingen i og omkring de store byer. Til gengæld har høj beskæftigelse og rentefald sikret, at boligmarkedet uden for de store byer har haft medvind, og vi forventer, at dette mønster fortsat vil kendetegne boligmarkedet i 2020”, siger Mira Lie Nielsen.

Det bliver lidt mindre gunstigt at lave forældrekøb i 2020, og det dæmper prispresset på små lejligheder i de store byer.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Lejlighedspriserne stiger i provinsen

Har du en ejerlejlighed i København, Aarhus eller Aalborg, kan du forvente, at din lejligheds værdi vil være nogenlunde uændret. Anderledes ser det ud for lejlighederne uden for de store byer. Der er nemlig god fart på og pæne prisstigninger i udsigt til lejlighedsejere i mange provinsbyer.

”I byer som Vejle, Roskilde og Lyngby er der skudt mange nye ejerlejligheder op de senere år, og selvom de allerstørste byer typisk løber med omtalen, så er det prisfremgang på ejerlejligheder i de mindre byer som sikrer prisfremgangen på landsplan. Vi forventer samme billede i 2020 og ejerlejlighedspriser, som på landsplan stiger med omtrent 2 procent”, siger Mira Lie Nilesen.

Lidt færre forældrekøb i 2020

Det bliver lidt mindre gunstigt at lave forældrekøb, og det dæmper prispresset på små lejligheder i de store byer. Afskaffelsen af muligheden for at benytte virksomhedsskatteordningen (VSO) ved forældrekøb træder forventeligt i kraft ved årsskiftet til 2021. Det vil alt andet lige dæmpe efterspørgslen efter især 1-2 værelses lejligheder i København og Aarhus, forudser Mira Lie Nielsen, men det vil kun være begrænset, da manglen på små boliger består.

Sommerhusmarkedet i 2019 bragede derudaf, og den fremgang fortsætter i 2020.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Sommerhusmarkedet i fortsat fin form

Sommerhusmarkedet i 2019 bragede derudaf, og den fremgang fortsætter i 2020.

”Sommerhusmarkedet overraskede mig i 2019. Salget af sommerhuse blev ved med at stige fra et i forvejen højt niveau. Og den stigende efterspørgsel sikrer nu endnu et år med prisstigninger i omegnen 3-4 procent i 2020”, siger Mira Lie Nielsen.

Nye vurderinger og boligskatter

Fra andet halvår af 2020 bliver der udsendt nye, gældende offentlige ejendomsvurderinger. Men de nye boligskatteregler lader vente på sig, og det er endnu usikkert, hvornår de træder i kraft.

”Et forslag fra regeringen lyder, at de nye beskatningsregler udskydes med tre år. Vi forventer, at der kan dannes et politisk flertal for det, men det er endnu ikke fundet”, siger Mira Lie Nielsen, og forklarer, at udskydelsen giver nogle udfordringer for boligejerne.

”Det mest iøjnefaldende er, at tre år ekstra med nuværende regler på nye vurderinger betyder, at der skal betales 3-4 mia. ekstra boligskat hvert år frem til 2024. Det er en regning, der skal betales af boligejere, som ellers havde udsigt til skattelettelser fra 2021, og af boligejere, hvis grundskyld nu vil stige som følge af nye højere vurderinger. Denne skattestigning ønsker S at boligejerne skal kompenseres for, men om og hvordan de berørte boligejere bliver kompenseret, er der endnu ikke en politisk aftale om.

Har du ikke allerede omlagt dit lån som tusindvis af andre boligejere, er det et godt tidspunkt at få tjekket din økonomi og sikret dine lån, mens renten stadig er lav.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Renten fortsætter ikke med at falde

Stort set fra nytårsklokkerne havde ringet 2019 ind, så begyndte renterne at falde, og faldet blev ved helt frem til starten på efteråret 2019. Men vi forventer ikke yderligere rentefald i 2020. Har du ikke allerede omlagt dit lån som tusindvis af andre boligejere, er det et godt tidspunkt at få tjekket din økonomi og sikret dine lån, mens renten stadig er lav.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Bolig | 2 min

Young Money – nyt digitalt univers for børn og unge

Betaling og opsparing skal være nemt og forståeligt – også for børn og unge. Derfor kan vi nu tilbyde Young Money, som er et digitalt bankunivers, der er designet til de 7-17-årige.
Bolig | 2 min

Har du været et muldyr i byen?

Er du i byen, og hjælper du andre med at hæve penge, risikerer du at blive muldyr for kriminelle. Læs her, hvad du skal være opmærksom på for at undgå pletter på din straffeattest.
Bolig | 3 min

Der er flere fordele ved 0,5% fast rente, end du tror

En fast rente på 0,5% giver dig ikke bare sikkerhed for en lav rente i op til 30 år. Den faste rente kan også give dig andre fordele som boligejer. Er det nu, du skal købe bolig, eller overvejer du at lægge dit lån om?