Forældrekøb: Hvilket lån skal du vælge?

Fast lav rente eller rentebinding i fem år? Der er flere gode bud på lån til forældrekøb. Læs med her, hvor du også kan høre om, hvad de nye skatteregler, der forventes at komme i 2021, betyder for dig.

Hvert år i august går jagten ind på en egnet studiebolig for de mange, der er blevet optaget på en uddannelse. Og jagten bliver kun intensiveret i år, hvor syv procent flere end sidste år har søgt ind på en videregående uddannelse, og regeringen har givet penge til 5.000 ekstra studiepladser.

Det er bestemt ikke mit indtryk, at studerende har fået lettere ved at få fingrene i et kollegieværelse eller en lejelejlighed, siden jeg selv begyndte at studere i 2006.

Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit

”Det er bestemt ikke mit indtryk, at studerende har fået lettere ved at få fingrene i et kollegieværelse eller en lejelejlighed, siden jeg selv begyndte at studere i 2006. Så der er ikke noget at sige til, at forældre gerne vil hjælpe deres børn med at få en stabil base midt i en stor omvæltning – ofte direkte fra barndomshjemmet og til en tilværelse på egen hånd”, siger Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Fast lav rente giver maksimal sikkerhed

Vil du være sikker på at kende renteudgiften på forældrekøbet i hele lånets løbetid, skal du kigge mod fast rente. Og i den seneste tid med meget lave renter har de fleste boligkøbere da også valgt de 30-årige fastforrentede lån. Så kender du renten, uanset hvor længe du vælger at beholde boligen.

”At vælge et lån med fast rente er et godt og sikkert valg for mange, og det er i dag meget billigt at sikre renten i lånets løbetid i forhold til for bare få år siden. Du betaler ikke meget mere for at få maksimal sikkerhed for din rente, og det får mange til at vælge netop dén låntype for tiden”, forklarer Sune Malthe-Thagaard.

Prøv vores boligberegner

Prøv vores smarte boligberegner og se, hvad et boliglån koster. Efterfølgende har du mulighed for at sende din beregning til os ved at udfylde kontaktformularen på siden. Så hjælper vi dig gerne et skridt videre med dit boligkøb.

Fem års løbetid ligger til højrebenet

De fleste videregående uddannelser tager fem år, og det er derfor også oplagt at vende blikket mod de variabelt forrentede lån med fem års løbetid, når du skal vælge lån til forældrekøbet. Med et F5-lån kan du sikre dig en lav rente i de næste fem år, og i øjeblikket får du faktisk en rente, der er negativ på F5-lånet. Som forælder skal du blot være klar over, at de fem års studietid måske reelt løber op i seks eller syv år, og at behovet for lejligheden derfor kan strække sig længere end de fem normerede år.

Min uddannelse var også femårig på papiret, men det tog mig altså seks år, før jeg var færdig. Officielt fordi jeg havde studiejobs imens. Men mere uofficielt også fordi jeg gerne ville have tid til at gå i byen og have det sjovt.

Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit

”Min uddannelse var også femårig på papiret, men det tog mig altså seks år, før jeg var færdig. Officielt fordi jeg havde studiejobs imens. Men mere uofficielt også fordi jeg gerne ville have tid til at gå i byen og have det sjovt. Hvis dit barn også er lidt længere om studiet end normeret tid, så kan du heldigvis tilpasse rentebindingen, når lånet skal rentetilpasses efter fem år”, siger Sune Malthe-Thagaard.

Skattefordel forsvinder

Overvejer du forældrekøb i år, skal du vide, at det forhøjede skattefradrag for renteudgifter ser ud til at forsvinde fra 2021. Det skyldes en ændring i Finansloven, men detaljerne i den politiske aftale er endnu ikke fastlagt.

”Vi forventer, at nogle forældrekøbere vil kunne trække mindre fra i skat fra 2021. I dag er renterne dog så lave, at det ikke vil få meget store konsekvenser for de flestes renteudgifter efter skat. Men du skal selvfølgelig have det med i dine overvejelser. Og hvis du vælger et lån med variabel rente, vil en eventuel rentestigning senere hen slå lidt mere igennem på din privatøkonomi end ved de gamle regler. Dog ikke mere end på et lån i din egen bolig”, siger Sune Malthe-Thagaard.

Du vil fortsat kunne købe en lejlighed og udleje den til dit barn, men du vil altså ikke opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan evt. tale med en revisor om, hvilke muligheder du har. Prøv også vores smarte Boliglånsberegner, hvor du får en vejlendene beregning på, hvor meget et lån til en ejer- eller andelslejlighed vil koste.

Relaterede Artikler

Bolig | 2 min

Forbrugerrådet Tænk Penge: Totalkredit er billigst til sommerhuse

Forbrugerrådet Tænk Penge har sammenlignet prisen på sommerhuslån. Lånet fra Totalkredit er billigst og får en anbefaling fra Forbrugerrådet Tænk Penge.
Bolig | 3 min

Salg af forældrekøbt lejlighed? Nye regler kan gøre det dyrt at vente

Overdragelse af forældrekøb til barnet står foran nye ejendomsvurderinger og ændret skattelovgivning, der kan få stor betydning. Det er derfor en seriøs overvejelse værd, hvornår et ønsket salg til barnet skal finde sted.
Bolig | 3 min

Boligprisprognose: Boligmarkedet støder ind i coronakrisen

Nu gik det ellers lige så godt. Corona-situationen kommer til at påvirkeboligmarkedet, og du må forvente faldende priser på villaer og ejerlejligheder i år. Priserne kommer dog allerede til at stige igen fra midten af 2021.