Skal du hæve dine sidste feriepenge?

Over to millioner danskere har allerede fået udbetalt de første tre ugers indefrosne feriepenge, og fra marts 2021 kan du søge om at få de sidste to uger udbetalt på borger.dk. Få formueekspert Camilla Schjølin Poulsens råd til, om du skal hæve pengene eller lade dem stå.

Der blev hævet feriepenge for ca. 51 mia., da vi tidligere på året fik mulighed for at få vores indefrosne feriepenge udbetalt. Til marts er der ca. 45 mia. i puljen, og vi skal igen overveje, om vi vil have dem udbetalt eller vente med at få dem, indtil vi går på pension.

Udbetalingen er blevet gjort mulig, da der er et bredt politisk ønske om, at pengene skal understøtte væksten i den danske økonomi – og gerne i de brancher, som er særligt hårdt ramt af Corona-restriktionerne, fx restauranter, hoteller og hele oplevelsesindustrien.

Skal du hæve dine feriepenge?

Det er en god ide at søge om at få dine feriepenge udbetalt, hvis du kan genkende dig selv i bare én af disse situationer:

  • Du ved allerede, hvad pengene skal bruges til
  • Du har ingen konkrete planer med pengene, men vil gerne kunne komme til dem inden folkepensionsalderen
  • Du har ingen konkrete planer med pengene, men ønsker selv at bestemme, hvordan de skal investeres

Hvad sker der, hvis du ikke hæver pengene?

Hæver du ikke pengene, bliver de stående hos LD Fonde, hvor de vil stå investeret, indtil du kan få dem udbetalt ved folkepensionsalderen. Kun i særlige tilfælde kan du få opsparingen ud før, fx som efterlønner. Pengene kan sagtens blive stående investeret efter folkepensionsalderen hos LD, indtil du selv beder om udbetaling.

Er der nogen, som bør overveje at lade pengene stå urørt?

Hvis dit formål med pengene netop er at forsøde din pensionstilværelse, bør du lade dem stå hos i det gunstige pensionsmiljø hos LD fonde. Og hvis du samtidig kan undgå at betale topskat af pengene ved at vente med udbetalingen giver det ekstra god mening at lade dem stå.

Hvor meget kan du få udbetalt?

Det afhænger af, om du allerede har fået de første tre uger udbetalt og derfor kun kan hæve to uger, eller om du kan få udbetalt samtlige fem uger. Når du har bedt om udbetaling på borger.dk, modtager du et brev om, hvor meget du får.

Her følger nogle eksempler:

Månedsløn før skat og pension

2 ugers udbetaling før skat 5 ugers udbetaling før skat
30.000 kr. Ca. 18.800 kr. Ca. 45.000 kr.
45.000 kr. Ca. 28.100 kr. Ca. 67.500 kr.
60.000 kr. Ca. 37.500 kr. Ca. 90.000 kr.

Du skal betale almindelig indkomstskat af pengene og mister ikke sociale ydelser som fx folkepension, kontanthjælp og boligstøtte på grund af udbetalingen – uanset om du beder om udbetaling nu eller først som pensionist.

Pas lidt på restskatten

Er din forventede årsindkomst inklusive feriepengene over 544.800 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag i 2021, skal du som udgangspunkt betale topskat på ca. 53 % af feriepengeudbetalingen.

Hvis du får pengene udbetalt i 2021, bør du enten forskudsregistrere eller lægge lidt penge til side til restskat, da din trækprocent typisk er noget lavere end 53 %. Får du fx udbetalt 30.000 kr., og din trækprocent er 43 %, vil du alt andet lige få en restskat på 3.000 kr.

Få formueekspertens råd til, hvad du kan gøre med dine udbetalte feriepenge

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Få dine feriepenge udbetalt med det samme med omkostningsfri kredit

Er du kunde i Nykredit med fx NEM-konto og har en sund økonomi? Så kan du nu få en omkostningsfri, midlertidig kredit, så du kan få dine feriepenge udbetalt.
Bolig | 3 min

Velkommen til foreningsfordele

Som kunde i Nykredit er du vant til at få en række rabatter og tilskud kendt som MineMål, men fremover indgår de i det, vi kalder foreningsfordele. Samtidig kan du få nye rabatter, der kan gøre det billigere for dig at være kunde.
Bolig | 4 min

Nyt lån: Fast rente og 30 års afdragsfrihed

Drømmer du om et realkreditlån, der kan tilpasses dit liv, i stedet for at du skal tilpasse dit liv til dit lån? Det får du med det nye lån Fastrente+.