Hvordan ser fremtidens boligmarked ud?

Vi behøver ikke længere at flytte efter vores arbejde, og det betyder, at vi i fremtiden kommer til at bo langt mere spredt ud over det danske land. Og at parcelhuset vil være populært som aldrig før. Det spår fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen.

I fremtiden er det primært to faktorer, der bliver afgørende for, hvor vi danskere – og særligt børnefamilierne - kommer til at bo: Er der en lynhurtig internetforbindelse? Og er der et sted, hvor vores børn kan blive passet, gå i skole og udfolde sig?

Det fortæller fremtidsforsker hos Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen, og uddyber, at det kommer til at resultere i et danmarkskort, hvor vi danskere bor langt mere spredt ud i stedet for at være samlet omkring de store byer.

”Nye undersøgelser viser, at vi ikke længere flytter efter vores arbejde. Nu måler vi afstanden til vores arbejde i tid og frekvens - ikke i antallet af kilometer.”

Jesper Bo Jensen

siger Jesper Bo Jensen og fortsætter:

”Vi er ved at få en afkobling af bolig og arbejde, så vi fremover kan bo, hvor vi vil. Vi behøver ikke at flytte ind til byerne for at få arbejde, så de bosætningsmønstre, vi har kendt i Danmark, siden industrialiseringens begyndelse, de er begyndt at blive opløst.” 

Tilbage til naturen

Det er naturligvis corona, der har åbnet vores øjne for, at man ikke nødvendigvis behøver at møde ind på kontoret hver dag, og at man derfor lettere kan bosætte sig, hvor kvadratmeterprisen er mere medgørlig, og naturen tættere på. Ifølge fremtidsforskeren var danskere dog allerede begyndt at trække ud af storbyerne, inden corona ramte, og tendensen er nu blevet forstærket i en grad, at øer som Fanø og Bornholm nu er blevet tilflytterkommuner.

Jesper Bo Jensen forventer kun, at tendensen vil fortsætte, og at vores behov for at komme ud i det grønne vil være med til at trække os ud fra byerne.

”Natur er jo en bred betegnelse, men det danskerne sætter allermest pris på, det er faktisk ikke vand, som man måske skulle tro, men skov. På andenpladsen kommer nærhed til vandet, og mange vægter også en flot udsigt højt.”

Jesper Bo Jensen

Parcelhusets sejr

Med til historien hører også, at vi rent demografisk er på vej ind i et årti, hvor der kommer til at være mange flere børnefamilier i Danmark, end der har været i lang tid. Og det medfører et behov for mere plads og flere parcelhuse.
”Rigtig mange familier i 30’erne vil have brug for familieboliger, som man kender dem fra tidligere, og aktuelt har vi et af de mindste udbud af parcelhuse, som vi har set i mange år. Det vil komme til at udligne sig lidt, men jeg tror, at vi kigger ind i en periode, der kommer til at minde om 60’erne og 90’erne, hvor der blev bygget mange nye parcelhuse.”  

For spørger man børnefamilierne, hvad de ikke vil gå på kompromis med, ja så er det plads.

”Det er særligt plads til børnenes udfoldelser, der spiller en rolle her: Plads i haven, luft omkring sig og grønne område tæt på. Børnefamilierne flytter hellere længere ud end at få en bolig, der er for lille ift. deres krav."

Et helt nyt Danmarkskort

Spørger man Jesper Bo Jensen, kommer lejlighederne og rækkehusene også til at være en del af fremtiden, men corona stillede spørgsmålstegn ved det at bo tæt, så han forventer, at de tætte bebyggelser vil bliver bedømt anderledes i fremtiden, end det gør nu.

Samtidig ser fremtidsforskeren også en bevægelse mod mere fællesskab og bebyggelser, hvor man bor flere sammen. Det er blot ikke fællesskab imellem dem, der er i den såkaldte familiealder; de 30-49årige. Det er seniorerne, de unge og folk, der har en andet etnisk baggrund en dansk, der finder sammen i nye, fælles boformer.

Den geografiske spredning er dog den tendens, som Jesper Bo Jensen tror, vil påvirke boligmarkedet allermest, og det vil i det kommende årti særligt være Østjylland og Fyn, der kan se frem til nye tilflyttere.

”Når der er gået 10 år, så bor vi på en anden måde, og vi vil kigge tilbage på udviklingen, der er sket siden corona-krisen og sige, at det var det, der ændrede den måde, vi strukturerer os på i Danmark. Nu bor vi på en ny måde, og vi har en fået en anden sammenhæng i landet.”

Frem mod 2031: Vi ser ind i et familie- og seniorårti på boligmarkedet

  • I 2030 vil vi være 220.000 flere danskere end i dag. Der vil især betyde flere børn, flere folk i 30’erne, flere folk i 60’erne, og flere folk i 80’erne.
  • Der giver et behov for, at der bliver bygget mange nye boliger. Op til 11.000 nye boliger årligt alene pga. befolkningsudviklingen.
  • Der vil være stor efterspørgsel på parcelhuse, rækkehuse og boliger på landet, og vi kigger forventeligt ind i en periode, der minder om 1960’erne og 1990’erne, hvor der blev bygget mange parcelhuse.
  • Seniorerne vil også se efter ny bolig, men de flytter generelt ikke så meget. Vi kommer også til at opleve kraftig vækst i andelen af danskere mellem 80 og 89år, men de flytter oftest på plejehjem.

Kilde: Fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen, fra Center for Fremtidsforskning

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Sommerhus: Hvor meget kan du købe for?

For mange af os er sommerhusferier en del af vores barndomsminder. Det er ikke så sært, for i alt ligger der ca. 220.000 sommerhuse spredt langs kysterne i Danmark. Drømmer du om et sommerhus, så læs med og få et bud på, hvor meget du kan købe for.
Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.