Danske aktier har vind i sejlene

De bedste danske aktier har sunde forretningsmodeller og udspringer af noget originalt dansk, siger porteføljemanager Hans Kjær, der har været med til at sikre Nykredit Invest den tredje kåring som årets danske investeringsforening.

Med et afkast på knap seks procent sidste år for sin portefølje af danske aktier, slog porteføljemanager i Nykredit Invest, Hans Kjær både markedet og de fleste af sine konkurrenter. 

-     Det går op og ned, som de siger, og i 2016 fik vi et positivt afkast. Mange taler ganske vist om, at 2016 blev et hårdt år for danske aktier, men det skyldes primært, at Novo Nordisk trak gennemsnittet kraftigt ned. Trækker man Novo Nordisk ud af regnestykket, ser det helt pænt ud, uden at være prangende, siger Hans Kjær.  

Hjulpet godt på vej af kursudviklingen i de aktier, han og hans team personligt har håndplukket til investeringsforeningens kunder, blev Nykredit Invest kort før jul - for tredje gang – kåret som årets danske investeringsforening. 

Hårdt år for private investorer

For private investorer var historien en anden. Novo Nordisk fylder meget i porteføljen hos mange danskere, i mange tilfælde er den én af en lille håndfuld aktier, sommetider den eneste, og nedturen i medicinalgiganten gjorde 2016 til en annus horribilis for dem - et skrækindjagende år. 

-     De private investorer, der har fået store tab på Novo Nordisk i år, kan jo starte med at minde sig selv om de store gevinster, der har høstet i alle de år, hvor kursen steg. Men tabet kan måske samtidig minde dem om fordelen ved at investere gennem en investeringsforening, hvor en enkelt aktie aldrig kan komme til at dominere den samlede porteføljen. En investeringsforening spreder din risiko på en måde, som det er svært, hvis ikke umuligt, at opnå på egen hånd, siger Hans Kjær. 

Han er fortrøstningsfuld over afkastudsigterne for 2017, men ønsker ikke at kloge sig på politiske og makroøkonomiske begivenheder og hvad de kan forventes at betyde for de finansielle markeder. Sidste års begivenheder belærte os alle om, hvor vanskeligt det er, at blive klog på, siger han. 

Ser efter forretningsmodellen

Men der er heller ikke makroøkonomiske forventninger, der afgør hvilke aktier, han ser sig lun på. Som han opremser sine aktier én efter én, står det klart, at hvert enkelt selskab har sin egen unikke historie og sit eget potentiale, og at Hans Kjær forholder sig mindre til, hvilken vej de store vinde blæser, end til hvordan det enkelte selskab ledes, og hvilken forretningsmodel, det har. 

Vestas har vind i sejlene, DSV imponerer ved tilsyneladende utrætteligt at kunne holde fast i opkøb og organisk vækst, Mærsk har gjort en succes ud af at rekonstruere sig i en tid, hvor lav oliepris og lave fragtrater ellers skabte sorte udsigter, og Pandora formår vedblivende at lytte sig til, hvad kundegruppen efterspørger. 

-     Hvert selskab har sin egen unikke business case, men dét der er fælles for aktierne i vores portefølje er, at de alle udspringer af noget originalt dansk i forhold til innovation og gå-på-mod, selv om de typisk også er globale spillere med produktion og aktiviteter i mange forskellige lande. De har alle gode forretningsmodeller i den forstand, at de ikke blot har et godt produkt, men også har etableret et velfungerende system for salg og distribution. Og så har de en markedsposition, der betyder, at de ikke pludseligt bliver udkonkurreret fra den ene dag til den anden, siger Hans Kjær. 

 

Disclosure

Nærværende materiale udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse eller en investeringsanbefaling. Der gælder ikke et forbud mod at handle finansielle instrumenter omtalt i materialet inden udbredelsen heraf. Læs mere her

Relaterede Artikler

Økonomi | 3 min

Derfor er forårets europæiske valg vigtige for danske investorer

Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit Markets, holder et skarpt øje med forårets valg i Holland og Frankrig, når han skal vurdere den europæiske markedsudvikling.
Aktier | 3 min

Et helt specielt år for aktier

I 2016 burde man være gået mod strømmen og købt alt det, der ikke virkede i 2015, vurderer porteføljemanager Morten Gregersen. Spørgsmålet er, hvad der vil virke i 2017.
Aktier | 2 min

Aktiefokus - Sundhedssektoren

Nykredit har overordnet set en positiv holdning til sundhedssektoren. Behovet for medicin er stigende, og der en høj salgs- og indtjeningsvækst, siger chefanalytiker i Nykredit Michael Drøscher Jørgensen.