En ny Ronald Regan?

Stemmerne blev talt op i november, og USA's næste præsident indsættes fredag den 20. januar. Men det er fortsat uvist, hvem der træder op på talerstolen og lader sig indsætte i det ovale kontor.

Lavere skatter, mindre regulering og øget vækst. Sådan har forhåbningen på de finansielle markeder lydt siden november, hvor Donald Trump blev valgt som USA's kommende præsident. 

For pludseligt var det ikke længere den larmende, fornærmende og iltre byggematador, man så for sig, men en ny Ronald Reagan, der personificerede tidsånden og indvarslede en ny guldalder i økonomien med vækst og jobskabelse baseret på lavere skatter og deregulering. 

Er det en ny  Ronald Reagan, der indsættes i det ovale kontor, vil markedet få det, som det ønsker, og mange investorer vil drage et lettelsens suk, fordi tvivlen siden kursstigningerne i november og december er begyndt at nage. 

Trump som Reagan vil være en præsident, der bedre end de fleste forstår sig på, hvad der skal til for at drive forretning i USA, og som vil sikre at erhvervsliv og entreprenører kan få succes og gøre Amerika mægtigt igen. I hvert fald på den korte bane, er de fleste enige om. 

En ny Obama?

Forskellene er til at få øje på mellem den temperamentsfulde forretningsmand Donald Trump og den afgående velreflekterede og intellektuelle præsident Barack Obama. Men flere iagttagere frygter, at vi kan komme til at se mere af det samme: Højtproklamerede ambitioner og intentioner, der aldrig bliver til mere end det, fordi det ikke kan omsættes til egentlige politiske beslutninger. 

Barack Obama er blevet kaldt en moderne Hamlet, der tøvende og tvivlende vrider hænder, tynget af sin evne til at se flere sider af samme sag og forstå kompleksiteten i en given problematik. Samme evne er der ikke mange, der anklager Donald Trump for at besidde, men spørgsmålet er, hvad han reelt kan komme igennem med?

Republikanerne har flertal i Senatet, men har Donald Trump sine partifæller bag sig og kan han mønstre den internationale opbakning, som mange af hans ambitioner reelt hviler på? Er det America first eller American alone, som den engelske avis the Financial Times spørger retorisk. 

Trump som Trump 

Hvis Donald Trump som Ronald Reagan er de finansielle markeders største ønske, så er Donald Trump som Donald Trump deres største frygt. 

Den forsonede tale fra Trump efter valget, fik markedet til at konkludere, at der var forskel på Trump under valgkampen og Trump som præsident. Men hans opgør med efterretningstjenesterne, hans udfald mod navnlig Kina via Twitter og hans seneste pressemøde, det første siden valget, fremmaner et billede af USA's næste præsident, som impulsiv og følelsesladet, bidsk det ene øjeblik og overstrømmende det næste, og med en uforsonlighed, der uundgåeligt vil efterlade en stribe af konflikter - reelle og potentielle - i sit kølvand. 

Det store spørgsmål for dig som investor, er om USA's næste præsident vil være en pragmatisk business-minded leder optaget af at forbedrede rammevilkår for erhvervslivet, eller om han snarere bliver et løsgående missil og en bannerfører for protektionisme, der først og fremmest er drevet af snævre nationalistiske og egoistiske hensyn?

Den første del af svaret får vi under tiltrædelsestalen fredag den 20. januar – og i de kommende måneder. 

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Økonomi | 6 min

Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.
Økonomi | 4 min

Nye udfald mod Kina kan blive vital del af Trumps valgkampagne

Med en i forvejen kuldsejlet økonomi og en historisk Kina-skeptisk vælgerskare kan nye handelspolitiske angreb mod Kina blive en afgørende del af Trumps valgkampagne.