Et helt specielt år for aktier

I 2016 burde man være gået mod strømmen og købt alt det, der ikke virkede i 2015, vurderer porteføljemanager Morten Gregersen. Spørgsmålet er, hvad der vil virke i 2017.

Enten er han en god pokerspiller. Eller også har han tankerne andetsteds.

For tredje gang er Nykredit Invest kåret som årets danske investeringsforening, og Morten Gregersen, ansvarlig for globale aktieafdelinger i Nykredit Invest, har sammen med sit team del i æren. Men der er ingen selvtilfredshed at spore, som han sidder dér på én af årets sidste handelsdage med blikket stift rettet mod blinkende tal og grafer på skærmene.

-    2016 har været et virkeligt udfordrende år med store overraskelser og en høj grad af uforudsigelighed, og det har præget afkastet. Så vi sidder ikke med armene over hovedet. Men vi er glade for kåringen, som dækker vores afkast og risikostyring, ikke specifikt for 2016 men mere langsigtet, siger Morten Gregersen.  

Dårlig start

Det startede med styrtdykkende aktier og en oliepris i nærmest frit fald, og en bekymring for den økonomiske udvikling i Kina. Siden kom Brexit og Donald Trump, som tog de finansielle markeder på sengen. 

Men den største overraskelse af alle i 2016 var markedet selv. 

Gennem hele præsidentvalgkampen i USA steg aktiekurserne, når Donald Trump faldt i meningsmålingerne og faldt, når han rejste sig igen. Markedet foretrak tydeligvis Hillary Clinton. 

Men da valgresultatet så endte, som markedet havde frygtet, vendte investorerne på et bræt og sendte aktiekurserne i vejret. USA's fire store aktieindeks løftede sig i ugerne efter valget til det højeste niveau nogensinde, hvilket de ikke har gjort synkront siden 1999. Dén præsidentkandidat, der dagen før havde spredt nervøsitet, gjorde nu de finansielle markeder euforiske. 

Stik mod forventingen 

Noget tilsvarende skete, da afstemningerne i Storbritannien og i Italien faldt ud modsat, hvad de finansielle markeder ville have foretrukket, hvorefter investorerne sendte aktiekurserne i vejret. 

Hvis nogen i starten af 2016 havde sagt, at Storbritannien ville melde sig ud af EU, at Donald Trump ville blive USA's næste præsident og at Italien ville stemme nej til forfatningsændringen og at aktiekurserne ville reagere på det hele med generelle stigninger, ville vi nok have overvejet at fiksere vedkommende i en spændetrøje. Men 2016 blev et Rasmus Modsat-år. Begivenheder faldt ud modsat, hvad de fleste havde forventet, og alt det, der ikke virkede i 2015 kastede tilsyneladende guld af sig i 2016.

Porteføljemanager i Nykredit, Morten Gregersen

Forklaringen ligger – ikke i detaljen – men i nøgletallene, som ramte bunden i februar og gradvist forbedrede sig året ud, mens opsigtsvækkende politiske begivenheder stjal rampelyset og fjernede fokus fra den omstændighed, at tillidsindikatorer og nøgletal pegede på et globalt opsving forude. 

-    Der er næppe nogen tvivl om, at markedsreaktionen på Brexit, Trump og Italien havde set helt anderledes ud, hvis vi ikke havde haft en understrøm af gode økonomiske nøgletal og nyheder. 

Så kunne vi have set en stærk negativ reaktion. Nu ser vi i stedet ind i et år med udsigt til globalt synkront opsving, hvilket vi ikke har set siden 2009. Store amerikanske virksomheder forventer selv en indtjeningsvækst mellem 11 og 14 procent i 2017. Udfordringen for investorer bliver så at vurdere, hvor meget af denne vækst, som allerede er indregnet i priserne, siger Morten Gregersen. 

Læs også: Nykredit Invest kåret som årets investeringsforening

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Disclosure

Nærværende materiale udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse eller en investeringsanbefaling. Der gælder ikke et forbud mod at handle finansielle instrumenter omtalt i materialet inden udbredelsen heraf. Læs mere her

Relaterede Artikler

3 min

Danske aktier har vind i sejlene

De bedste danske aktier har sunde forretningsmodeller og udspringer af noget originalt dansk, siger porteføljemanager Hans Kjær
Aktier | 15 min

Amerikanske aktier i rekordniveau

De amerikanske aktier har flere gange i løbet af den sidste uge nået rekordniveauer. Hvorfor? Vi spørger Nykredits chefstrateg Frederik Engholm.
Aktier | 2 min

Aktiefokus - Sundhedssektoren

Nykredit har overordnet set en positiv holdning til sundhedssektoren. Behovet for medicin er stigende, og der en høj salgs- og indtjeningsvækst, siger chefanalytiker i Nykredit Michael Drøscher Jørgensen.