Trump varsler ny protektionisme

Mine forgængere har forårsaget et blodbad, insinuerede Donald Trump ved sin tiltrædelsestale, der udstikker retningen for præsidentembedet: Amerika først som sidst.

Alt for længe har en lille gruppe mennesker i nationens hovedstad taget for sig af retterne og sendt regningen videre til befolkningen, indledte Donald Trump i fredags i en historisk uforsonlig og dyster indsættelsestale, der fremmalede et billede af en nation i forfald: enlige mødre fastlåst i fattigdom, rustne fabrikker spredt som gravstene over landet, og et etablissement optaget af sig selv, mens civilsamfundet ødelægges af narkotika og kriminalitet, alt i alt et blodbad, der nu skal sættes en øjeblikkelig stopper for.   

-    Vi må beskytte vores grænser mod plyndring fra lande, der producerer vores produkter, stjæler vores virksomheder og ødelægger vores job, fortsatte Donald Trump.  

Samme som i valgkampen

Beskyttelse (protection) mod trusler udefra og indefra var et gennemgående tema i talen, og hvis nogen før indsættelsessamtalen havde spekuleret på, hvilken version af Donald Trump, der fredag ville gå på talerstolen, stod det tidligt klart, at USA's nye præsident i retorik som i verdenssyn i det store og hele er den, verden allerede har stiftet bekendtskab med under sidste års valgkampe om præsidentembedet. 

Læs også nyheden: En ny Ronald Reagan?

Donald Trumps indsættelsestale lå i direkte forlængelse af udmeldingerne gennem valgkampen med løfter om at genetablere fordums velstand og storhed gennem protektionisme og et mere ensidigt fokus på USA's snævre handelspolitiske og udenrigspolitiske interesser.

Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm

Skattelettelser og offentlige investeringer

Umiddelbart efter indsættelsen offentliggjorde Det Hvide Hus på sin hjemmeside en række overordnede planer, som til sammen skal skabe 25 millioner nye jobs over det næste årti og føre til en årlig vækstrate på fire procent.

-   Den nye administration vil lette skatterne for alle borgere og for virksomhederne, den vil fjerne regulering og skabe bedre vilkår for fremstillings- og energisektoren bl.a. ved at slække på klimakrav. Derudover skal militæret opprioriteres med missilforsvar og et styrket cyber-forsvar, og så slår Trump til lyd for stærkere kamp mod illegal indvandring og giver samtidig sin støtte til politiet, der har været i modvind på grund af mistanke om overgreb på sorte borgere. Men det officielle vækstmål om på fire procent virker mildest talt urealistisk både historisk set og i forhold til de økonomiske forhold lige nu, siger Frederik Engholm. 

 

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

4 min

Fair Trade eller handelskrig?

Analytikere og kommentatorer er enige: For første gang siden sin tiltrædelse fremstod Donald Trump præsidentiel, da han forleden talte til kongressen. Men der kan være tale om ny vin på gamle flasker.
USA | 4 min

USA hæver renten

USA hæver renten. Investorer og analytikere spørger sig selv, om 30 år med faldende renter er forbi?
Aktier | 15 min

Amerikanske aktier i rekordniveau

De amerikanske aktier har flere gange i løbet af den sidste uge nået rekordniveauer. Hvorfor? Vi spørger Nykredits chefstrateg Frederik Engholm.