Valg i Europa: Nervøsiteten stiger

Det er usandsynligt, at Marine Le Pen i Frankrig vinder præsidentvalget, men det sagde vi også om Donald Trump, pointerer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm. Også investorerne er blevet mere nervøse.

Renten på franske statsobligationer steg mandag til det højeste niveau i 18 måneder på ryggen af en verserende korruptionsskandale omkring kandidat Francis Fillon – forhenværende premierminister og den hidtidige favorit til dette års franske præsidentvalg – en skandale som kan styrke højrepopulisten Marine Le Pen, frygter investorerne. 

Den fornyede usikkerhed i den franske præsidentvalgkamp kommer netop som Europa tager hul på et valgår, som kan blive afgørende for Europa og EU-samarbejdet. Populister og EU-skeptikere står stærk i Holland, Frankrig, Tyskland og Italien, der alle har kommende parlaments- eller præsidentvalg.   

Nervøse investorer 

Rentestigningen på franske statsobligationer kan samtidig være udtryk for, at internationale investorer er ekstra varsomme efter sidste år at have fejlkalkuleret risikoen for politiske udfald som Brexit og Donald Trumps valgsejr. Målt i forhold til tyske statsobligationer, er franske statsrenter nu de højeste i fire år, et udtryk for den merpræmie investorer kræver for at låne penge til Frankrig frem for Tyskland. 

- Marine Le Pen er favorit til at vinde første runde af præsidentvalgkampen i Frankrig, men valgsystemet gør det usandsynligt, at hun vil vinde anden runde, hvor vælgere på begge sider af den politiske midte typisk står sammen mod kandidater på yderfløjene. Men det samme sagde vi jo om Donald Trump, at det var usandsynligt, at han kunne vinde. Investorerne er ved at forbedrede sig på et valgår, hvor det usandsynlige ikke længere kan ignoreres, siger chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm. 

Mange penge i banken

Men det er ikke blot professionelle investorer, der er nervøse, vurderer formuespecialist i Nykredit, Dorthe Lynge Rasmussen. Det er private investorer og almindelige kunder også. 

- Jeg bemærker i hvert fald, at mange kunder har store kontantbeløb stående i banken, faktisk 145.000 kr. for hver eneste dansker fra vuggestuebørn til plejehjemsbeboere. Penge i banken frem for i aktier, virker måske trygt i en tid med stor usikkerhed, men for mange kunder ligger, der ikke nogen aktiv beslutning bag, de har blot aldrig taget stilling til, hvorfor deres penge er placeret, som de er. Og så glemmer de fleste, at det faktisk koster, at have penge i banken. Opsparingen bliver år for år lidt mindre værd, siger Dorthe Lynge Rasmussen. 

Hun anerkender, at det kan være svært at beslutte sig for at investere lige nu for dén, der hidtil har haft sine penge stående på en bankkonto. 

Den politiske usikkerhed i Europa og de nye politiske vinde fra USA gør det hele lidt mere usikkert, og det kunne være fristende at vente til blæsten har lagt sig. Spørgsmålet er bare, om usikkerheden nogensinde forsvinder. Sidste år var et usikkert år, det bliver 2017 også, og hvad med 2018? Den dag, der ikke længere er usikkerhed, vil der heller ikke være noget afkast at hente.

Formuespecialist i Nykredit, Dorthe Lynge Rasmussen

Hvad er tidshorisonten?

En ny analyse, som Nykredit står bag, viser at det gennemsnitlige årlige afkast på aktier siden 1971 har været 12 procent. Og selv hvis du har investeret på det mest uheldige tidspunkt, fx dagen før børskrakket i 1987, vil afkastet have været positivt efter senest seks år. Det viser en anden Nykredit-analyse over afkast på aktier fra 1970 til 2016. 

- De politiske valg i Europa kan blive afgørende, men hvordan du bør forholde dig til usikkerheden afhænger først og fremmest af din tidshorisont. I Nykredit anbefaler vi en mindre andel af aktier i porteføljen end vi gjorde for to måneder siden, men vi anbefaler ikke, at du har din opsparing stående i banken. Den aktuelle risiko betyder mindre, jo længere din tidshorisont er. Taler vi om penge, du først skal bruge om 10 eller 15 år, er det vigtigste, at være investeret, siger Dorthe Lynge Rasmussen.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Disclosure

Nærværende materiale udgør markedsføringsmateriale og kan ikke anses for at være en investeringsanalyse eller en investeringsanbefaling. Der gælder ikke et forbud mod at handle finansielle instrumenter omtalt i materialet inden udbredelsen heraf. Læs mere her

Relaterede Artikler

Hvad skal du overveje, inden du investerer?

Inden du investerer, bør du blandt andet overveje, hvad du forventer i afkast, og hvilken risiko du er villig til at tage. Få flere tips i webinaret om investering ovenfor.
Økonomi | 3 min

Ingen revolution i Holland

Geert Wilders Frihedsparti gik frem men mindre end forventet, og slet ikke nok til at danne regering. Analytikere spørger sig selv om resultatet i Holland er retningsgivende for de kommende valg i Europa.
Økonomi | 3 min

Brexit-diskussioner, Grækenland og europæiske nøgletal

Chefstrategen holder i denne uge øje med Brexit-diskussioner, Grækenland og europæiske nøgletal.