Trump kan ikke drive USA som en virksomhed

”Donald Trump er blevet overrasket over, hvor langt der er fra at drive en virksomhed, hvor man som ejer bestemmer alting, til at drive et land.” Så klar er meldingen fra Nykredits chefstrateg Frederik Engholm, når han gør status på den første måned i Donald Trumps embede som amerikansk præsident.

Selvom markederne indtil videre har reageret pænt på Trumps første tid som præsident, anbefaler Nykredit investorerne at skrue lidt ned for risikoen i porteføljerne, så man har færre aktier end tidligere. Det skyldes blandt andet frygten for Trumps protektionistiske indgreb.

”Det vigtigste er, at man har en generel forståelse for, hvor meget risiko man har i sin investeringssammensætning. Det skal man være komfortabel med. Man skal kunne klare, at der i perioder kan være udsving. Hvis man ikke kan det, skal man overveje, om man skal have sammensat sine investeringer anderledes,” siger Frederik Engholm og fortsætter:

”Vi ser en tendens til, at historierne om Trump begynder at skubbe til markederne i en negativ retning, når de kommer. Vi har fået flere og flere indikationer på, at han er tættere på den person, som vi så i valgkampen, som er udfarende og måske ikke har lagt en fuldstændig plan for alt, hvad han vil.”

Markedet har ikke reageret endnu

Nykredit anbefaler at man løfter foden fra speederen, når det kommer til aktier - også selvom de finansielle markeder indtil videre ikke har reageret i overensstemmelse med den anbefaling. De amerikanske investorer har blandt andet købt op i forventningen om, at Trumps kommende skattereform får en mærkbar effekt.

”Selvom Trump på nogle dage har kostet skvulp i markedet, har vi inden for de par seneste dage set, at verdensindekset (MSCI-World) har sat rekord. Vi reagerer på de stigende risici, og så kan det godt være, at markedet på kort sigt klarer sig godt, men det er fordi, at vi ser en større risiko for udsving i miljøet nu, end vi så tidligere,” siger Frederik Engholm, der ikke forventer, de økonomiske nøgletal fortsætter med at understøtte markedet på samme måde, som de har gjort i den seneste tid.

Ser først effekter i 2018

Chefstrategen mener, at den nyvalgte amerikanske præsident har undervurderet, hvor svært det er at lave store politiske reformer. Hvis det lykkes for Trump at få lavet store reformer, vurderer Nykredit, at man først kan se effekten i 2018.

”Det er et kæmpe arbejde at lave en skattereform i USA. Derfor forventer vi, at effekterne af skattelettelser eller lignende tiltag på amerikansk økonomi bliver meget moderate i år. De vil formentlig først være fuldt indfaset i andet halvår af 2017. Derefter skal forbrugere og virksomheder reagere på dem, hvilket betyder, at den reelle effekt først kommer i 2018,” siger Frederik Engholm.

Trump mangler at føre reel politik

Frederik Engholm opfordrer derfor Trump til at tage arbejdshandskerne på og begynde at føre reel politik. Indtil videre er han hverken kommet med et konkret forslag til en ny skattereform eller et udspil på det handelspolitiske område. Her har Trump truet med at opsige USA’s handelsaftale med Canada og Mexico, NAFTA. Han har også truet også med at lægge ekstra toldsatser på varer fra Mexico og Kina.

Vi mangler generelt at se nogle konkrete forslag. Han bliver ved med at true med at indføre toldsatser, men det er indtil videre totalt ukonkret, for der er ingen politik, der følger det op.

Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Økonomi | 15 min

Jobvækst i USA - hvor længe kan det blive ved?

76 måneder med jobvækst i USA - hvor længe kan det blive ved?
Økonomi | 4 min

Fair Trade eller handelskrig?

Analytikere og kommentatorer er enige: For første gang siden sin tiltrædelse fremstod Donald Trump præsidentiel, da han forleden talte til kongressen. Men der kan være tale om ny vin på gamle flasker.
Økonomi | 3 min

Handler vi på fake news?

Kan vi stole på, hvad vi læser i avisen, og hvad betyder det for vores investeringer, hvis vi er på vej ind i et postfaktuelt samfund?