Dét betyder olieprisen for dig

Olie er verdens vigtigste råvare, og prisen på olie kan skabe både nervøsitet og begejstring på finansmarkederne. Olieprisen har også betydning for, hvor meget du betaler i rente på dit boliglån.

Efter et kraftigt prisfald på mere end 70 procent fra sommeren 2014 til februar 2016, skød olieprisen sidste år i vejret igen og stabiliserede sig omkring 55 dollar for en tønde. I de seneste uger er olieprisen så faldet igen, til 50 dollar tidligere på ugen og 52 dollar i skrivende stund, og chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard, vurderer, at prisen kan falde yderligere. 

Men hvorfor er olieprisen overhovedet interessant for en dansk investor?

- Olie er verdens vigtigste råvare med en produktion på 15 milliarder liter svarende til 30 milliarder danske kroner dagligt. Så ikke alene er det store summer, der hver dag skifter hænder. Udsving i olieprisen ændrer også på den globale dynamik og balance mellem de, som forbruger olien og de, som producerer den. Når olieprisen stiger, overføres der flere penge til olieeksporterende lande og sektorer fra de lande og de sektorer, der importer – og omvendt, når priserne falder, siger Klaus Dalsgaard. 

Påvirker forbrugerne

Han forklarer, at ændringer i denne globale betalingsstrøm dermed har direkte betydning for de finansielle markeder, fordi nogle selskaber og industrier bliver mere rentable og andre mindre, når olieprisen stiger eller falder. 

- Når energipriserne er høje betyder det, at forbrugerne skal bruge flere penge på at tanke bilen op og på at flyve på ferie. Og penge brugt til benzin eller på flybilletter er penge, vi så ikke kan bruge i biografen. Så det øvrige forbrug vil typisk komme under pres, når oliepriserne stiger. Samtidig stiger priserne på en lang række varer, fordi varetransporten bliver dyrere. Det betyder stigende inflation. Og forventninger til den fremtidige inflation har betydning for, om renten på vores boliglån stiger eller falder, siger Klaus Dalsgaard. 

At ændringer i olieprisen er godt for nogle og dårligt for andre, gælder dog kun ved moderate stigninger og fald. Er bevægelserne kraftige, kan det ramme alle, fordi hele det økonomiske fundament kan blive rystet. 

Kan skabe usikkerhed

Det markante fald fra 2014 til februar 2016, hvor olieprisen faldt fra 115 dollar til 27 dollar tønden, ramte således ikke blot olieproducenter men også de finansielle markeder generelt, som begyndte at frygte omfattende selskabskonkurser samt politisk ustabilitet i Mellemøsten. Da olieprisen siden begyndte at stige igen, blev det derfor vel modtaget på finansmarkederne, selvom højere oliepriser – isoleret set – ikke var godt nyt for forbrugerne. 

Olieprisstigningen fra 27 dollar til over 50 dollar tønden forbedrede nemlig udsigterne markant for producenter af olie uden at stække forbrugerne, vurderede markedet dengang. 

De seneste ugers prisfald er moderate i sammenligning, men vil gavne forbrugere og den økonomiske vækst i mange lande, vurderer Klaus Dalsgaard. 

- Moderate ændringer i olieprisen er hverken positivt eller negativt herhjemme, når man ser på dansk økonomi under ét. Men indirekte kan vi få gavn af lavere priser, fordi det kan øge væksten i de lande, vi handler mest med. Samtidig vil olieprisfaldet dæmpe inflationen, hvilket kan være en del af forklaringen på de rentefald, vi har set i dansk realkredit for nylig, siger Klaus Dalsgaard. 

Relaterede Artikler

Økonomi | 5 min

Video: Investorerne skal holde øje med Trump, Brexit og Kina

Som investor er det en god idé, hvis du i denne uge holder øje med Donald Trumps sundhedsreform, Storbritanniens vej ud af EU samt Kina. Det siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.
Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.