Hackerangreb kan få sikkerhedsaktier til at skyde i vejret

De sidste dages globale hackerangreb viser, hvor sårbare vi er blevet for brud på IT-sikkerhed. Men det er først lige begyndt, vurderer senioranalytiker i Nykredit, som ser en gylden periode forude for IT-sikkerhedsaktier.

IT-sikkerhedsaktier kan stige i kølvandet på det verdensomspændende computer-virus-angreb, der siden fredag har spredt sig til flere hundredetusinde computere verden over. 

Det udtaler senioranalytiker i Nykredit, William Eduard om angrebet, som har ramt hospitaler og lammet transportsystemer og virksomheder over hele verden ved at kryptere inficerede computeres harddrive indtil ofrene indvilliger i at betale en løsesum for at få deres computere frigivet igen. 

Togoperatøren Deutche Bahn, bilproducenten Renault, spanske Telefónica og det statsejede kinesiske China National Petroleum Corp er ifølge the Financial Times blot nogle af ofrene for angrebet, der også i en periode lammede en tredjedel af det britiske sundhedsvæsens hospitaler og klinikker. 

IT-sektoren udvikler sig med rasende fart, og det er vanskeligt at afgøre, hvilke sikkerhedsløsninger, der på længere sigt viser sig stærkest og mest relevante.

William Eduard, senioranalytiker i Nykredit

En megatrend

Og kombinationen af private selskaber og vitale offentlige institutioner som hospitaler og jernbanedrift understreger, hvor meget der er på spil, og hvor vigtigt det bliver at tage kampen op med den omsiggribende IT-sikkerhedstrussel, vurderer William Eduard. 

- Vi har oplevet hacker-angreb siden 1970’erne, men i de sidste år er det eksploderet både i omfang og i alvorlighed med hacker-indblanding i det amerikanske og det franske præsidentvalg og nu det seneste store angreb, der også har ramt hospitaler, siger William Eduard, som for få uger siden udsendte en investeringsanalyse med titlen IT-sikkerhed – en megatrend værd at holde øje med, der argumenterer for, at IT-sikkerheds-aktier kan gå en lovende periode i møde. 

It-sikkerhedsfirmaet Symanctec vurderer, at hackere i 2012 afpressede selskaber for 5 millioner dollars årligt, mens et enkelt storstilet angreb i 2015 indkasserede en samlet løsesum på 60 millioner dollar. De samlede omkostninger for berørte selskaber og firmaer er dog langt større. 

- Omkostninger forbundet med databrud og ransomware løb i 2015 op i 500 milliarder dollar og ventes at stige til 2.500 milliarder dollar i 2020 globalt. Så som vi ser det, vil der være stor efterspørgsel på IT-sikkerhedsmarkedet efter løsninger, der kan mindske disse ufrivillige omkostninger markant, siger William Eduard. 

Svært at udpege vinderen

Udbredelsen af IT og internet til fjernsyn, køleskabe, biler, insulinpumper og pacemakere øger sårbarheden, fordi hackere får et langt større antal enheder, som de kan bruge som indgangsdør til andre enheder og netværk. Og samtidig vil forbrugere, virksomheder og offentlige institutioner stille højere og højere krav til IT-sikkerheden, fordi flere storstilede hacker-angreb netop viser, hvor sårbare vi er uden de fornødne sikkerhedsmekanismer. 

Men hvilke selskaber bør man investere i, hvis man lige som William Eduard kan se konturerne af en ny mega-trend forude?

- IT-sektoren udvikler sig med rasende fart, og det er vanskeligt at afgøre, hvilke sikkerhedsløsninger, der på længere sigt viser sig stærkest og mest relevante. Vi anbefaler derfor en pulje af selskaber, der til sammen dækker det meste af markedet og giver os en stor spredning, siger William Eduard. 

Relaterede Artikler

Økonomi | 3 min

Gaskrise dæmper forventningerne til ECB’s renteforhøjelse

Mens efteråret og kulden nærmer sig, truer Putin fortsat med at stoppe de russiske gasleverancer til EU. Det skaber øget bekymring for den europæiske økonomi i Nykredit, som derfor dæmper forventningerne til den Europæiske Centralbanks renteforhøjelser. Federal Reserve forventes at stramme pengepolitikken yderligere frem mod slutningen af 2022.
Økonomi | 4 min

Slut med negative renter - men pas alligevel på med kontantbeholdningen!

De stigende renter har fået en række pengeinstitutter - herunder Nykredit - til at droppe negative renter for privatkunder, der har indestående på kontoen. Men selvom du nu kan have formuen stående i kontanter uden at betale for det, anbefaler seniorspecialist hos Nykredit, Jeanette Kølbek, at man stadigvæk har øje for investeringsmuligheder.
Økonomi | 4 min

Den Europæiske Centralbank hæver renten med 0,5 %, mere end tidligere meddelt

D. 21. juli annoncerede Den Europæiske Centralbank en forhøjelse af alle tre nøglerentesatser med 50 basispoint. Det var væsentligt højere end det tidligere meddelte mål med en justering på 25 basispoint. Ifølge Nykredits senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen kom den store justering som noget af en overraskelse for de fleste. Centralbanken lancerede samtidig et nyt økonomisk støtteprogram til nødlidende medlemslande.