Chefporteføljeforvalter: Sådan investerer vi i kunstig intelligens og robotter

Kunstig intelligens og automatisering bliver spået at revolutionere vores samfund, og Nykredit Invest er også med på vognen, når det kommer til investeringer.

Flere af investeringsforeningens afdelinger er eksempelvis investeret i it- og teknologivirksomheder som Apple, Facebook og Google-moderselskabet Alphabet, der har et stærkt fokus på området.

“De afdækker lidt området for os,” siger Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter for blandt andet afdelingen Globale Fokusaktier, “De holder sig jo ikke tilbage; hvis de ikke selv kan udvikle noget, så køber de op.”

Som eksempel fremhæver han, da Google i 2014 købte Nest, der bl.a. laver intelligente termostater, som justerer sig efter brugerens præferencer.

Med på vognen

Der er en tendens til, at de store teknologiselskaber dels har egne innovationsafdelinger, og dels har folk, der køber virksomheder op for deres ofte store likvide beholdninger.

“Så der er en god chance for, at hvis der virkelig er noget der rykker, så er jeg med på vognen, hvis jeg er med i de selskaber,” siger Morten Gregersen og tilføjer:

“Når jeg samtidig kan se på deres kerneforretning og synes, de stadig har en interessant værdiansættelse, selvom det er gået fantastisk, så har jeg det meget godt i maven med, at jeg kan positionere mig den vej igennem.”

Et super interessant tema

Nykredit Invest er dog også mere direkte investeret i robot- og automatiseringsteknologi. 

Blandt andet i afdelingen Klima & Miljø SRI (Socially Responsible Investments). Her har Morten Gregersen for cirka tre år siden købt op i den japanske robotproducent Yaskawa Electric samt amerikanske Rockwell Automation, der laver automatiseringssoftware.

“Det, vi leder efter, er nogen, der vedvarende kan lave gode afkast på den investerede kapital,” siger Morten Gregersen.

Han uddyber, at det gerne skal være virksomheder med en stabil forretningsmodel og som er beskyttet mod trends.

“Softwareselskaber er et godt eksempel. Der er masser af knowhow, ingeniører og kræfter bag det, de laver, og den position, de har fået. Du har et vedvarende salg, og med software ved du, at når du først er inde og er afhængig af noget, så køber du også den næste opgradering. Der er noget stickyness i den model.”

Når softwareselskaber samtidig får strukturel rygvind i og med, at automatisering vinder frem, gør det det til nogle rigtig interessante investeringer, siger Morten Gregersen.

Han understreger dog, at det ikke er et let område at ramme de rigtige investeringer. Der er nemlig kamp om selskaberne i investeringsmarkedet.

“Så det er et af de temaer, der blinker, når vi kigger overordnet på, hvad vi skal holde øje med. Vi skal ikke misse det her tog.”

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Relaterede Artikler

Økonomi | 5 min

Data er det nye olie

Data om forbrugere og adfærd er blevet verdens måske mest værdifulde ressource – den digitale tidsalders olie – og seniorporteføljeforvalter Rasmus Cederholm har tanket godt op i porteføljen med det nye råstof.
Økonomi | 3 min

Robot-ekspert: Sådan undgår du at miste dit job

De kan arbejde 168 timer om ugen, bliver aldrig syge og er ofte hurtigere og mere effektive end mennesker.
Aktier | 3 min

Hackerangreb kan få sikkerhedsaktier til at skyde i vejret

De sidste dages globale hackerangreb viser, hvor sårbare vi er blevet for brud på IT-sikkerhed. Men det er først lige begyndt, vurderer senioranalytiker i Nykredit, som ser en gylden periode forude for IT-sikkerhedsaktier.