Historisk klima-sejr til Exxon-investorer

Verdens største olieselskab, Exxon Mobile, bøjer sig for sine aktionærer og sætter skærpet fokus på klimapolitik. Chef for socialt ansvarlige investeringer i Nykredit, Søren Larsen, har været med til at lægge pres på selskabet.

”Hej Søren, så har vi resultatet: endnu en bølge, der vender supertankeren. Exxon bøjer ind. Se herunder”. 

Sådan startede en e-mail til Nykredits chef for ansvarlige investeringer, Søren Larsen, da det onsdag aften stod klart, at ledelsen i Exxon Mobile, verdens største olie-selskab, måtte bøje sig for et krav om fremover at redegøre mere indgående for, hvad Paris-klima-aftalen betyder for selskabets værdier og indtjeningsmuligheder – et forslag som Søren Larsen med en lang række af verdens store kapitalforvaltere og pensionskasser i længere tid har kæmpet for.

Passer på kundernes investeringer

E-mailen var afsendt af investeringsdirektøren i én af Californiens største pensionskasser, som Søren Larsen netop havde været sammen med i et forblæst hjørne af det nordøstlige Skotland, lidt nord for Inverness og Loch Ness-søen, hvor de sammen med tyve andre SRI-investorer, nogle af dem blandt verdens mest prominente på området, havde diskuteret netop Exxon, og hvordan man som investor bedst lægger pres på selskaber for at få dem til at forholde sig aktivt til den pågående grønne omstilling. 

- Vi er ikke sat i verden for at drive klimapolitik men for at passe kundernes penge. Og det gør vi ved at yde aktivt ejerskab, som fx med Exxon, og få selskaber til at forholde sig mere aktivt til grøn omstilling. Hvad vil omstillingen betyde for dem, og hvad er risikoen? Det er det, vi har bedt Exxon om at forholde sig til. Hvad vil Paris-aftalen og løbende klimatiltag betyde for værdien af deres olie og gasreserver? Det er ikke vores opgave at gøre olie-virksomheder grønne, men at få dem til at forholde sig til de muligheder og risici som grøn omstilling indebærer, siger Søren Larsen. 

 Han fortæller, at et lignende krav fra aktionærerne blev vedtaget i Shell for nogle år siden, hvilket efterfølgende har resulteret i en omstilling af forretningen i retning af øget gas-udvinding og reduceret olieproduktion. 

Stort internationalt samarbejde

Og netop samarbejdet med andre investorer er en vigtig del af arbejdet for Søren Larsen. I Skotland var han foruden investeringsdirektøren fra den californiske pensionskasse sammen med repræsenter fra store pensionskasser, kapitalforvaltere og forsikringsselskaber fra New York, Canada, Sverige, Holland og England samt Kina og Australien. 

 - Vi lægger et stort arbejde i at investere ansvarligt og bæredygtigt, og det er både bekræftende og inspirerende at mødes og samarbejde med andre investorer med den samme tilgang. Dels får man bekræftet, hvor stort fokus, der er på bæredygtige investeringer og hvor mange penge der er bag, og så bliver vi inspireret af hinanden og kan i fælleskab beslutte at lægge pres på selskaber i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed, siger Søren Larsen, som tilføjer at samarbejdet med andre investorer også involverer drøftelser af, hvad man stiller op med selskaber, industrier og lokalsamfund, som fanges på det forkerte ben af grøn omstilling, som når et lokalsamfund, en region eller befolkningsgrupper rammes af arbejdsløshed, når gamle industrier lukker ned – med alle de sociale og økonomiske udfordringer, det giver. 

Relaterede Artikler

Økonomi | 15 min
Økonomi | 5 min

Data er det nye olie

Data om forbrugere og adfærd er blevet verdens måske mest værdifulde ressource – den digitale tidsalders olie – og seniorporteføljeforvalter Rasmus Cederholm har tanket godt op i porteføljen med det nye råstof.
Økonomi | 4 min

US-valg: Hvilken effekt har vinderens partifarve på aktiemarkedet?

Historiske data viser, at aktiemarkedet har en tendens til at falde, hvis vinderen af det amerikanske præsidentvalg er demokratisk. Den effekt udlignes dog hurtigt.